sâmbătă, 8 noiembrie 2008

Globalizarea stângii
Sever Voinescu, un tip din ce în ce mai ridicol, prin ataşamentul său la ideile dreptei extreme, un neo-con de Dâmboviţa, rămas orfan de tată ideologic, se lamenta mai acum vreo două zile pe un post de televiziune, dacă îmi aduc bine aminte în emisiunea Danei Grecu, la Antena 3, că odată cu Obama a dat pacostea peste americani, a intrat virusul socialismului în ei.
Trecând peste stupizenia discursului lui Sever Voinescu, ce se potriveşte ca nuca în perete situaţiei din SUA, care a făcut posibilă alegerea lui Barack Obama la Casa Albă, ceva profund s-a schimbat în America. Şi Obama este produsul acestei schimbări sociale, pe care anti-comuniştii cretini şi furioşi din România nu pot, nu au cum s-o înţeleagă.
America este o ţară de emigranţi. Nu spun o noutate. În America au existat, cam din anii 70-80 ai secolului 20, două valuri de emigraţie, care au generat o profundă schimbare socială. Primul val, la nivelul elitelor. Acestea veneau din Europa de Răsărit, ca dizidenţi faţă de regimurile totalitare, din China, ca rezultat al deschiderii operate de Deng, şi din America Latină, refugiaţi politici din dictaturile de extremă dreapta, clientelă a Washingtonului. Este valul care a pregătit schimbarea în Universităţi.
Al doilea val, la nivelul oamenilor simpli, cu precădere după căderea Zidului Berlinului, pentru cei din fostul lagăr socialist, continuu pentru cei din America Centrală şi America Latină, şi la fel şi din China. Ar fi greşit să excludem din această schemă cetăţenii Europei Occidentale, atât elite intelectuale, cât şi tehnice, dar şi simpli cetăţeni. El a pregătit schimbarea la nivelul străzii.
Place, nu place unora de pe la Bucureşti, asta e realitatea: în covârşitoarea lor majoritate elitele intelectuale refugiate în SUA erau formate din oameni de stânga. Dizidenţa lor era, în cea mai mare parte, generată de valorile etice şi morale ale stângii social-democrate din Europa de Vest. Şi cei din China şi America Latină veneau tot din perspectiva stângii.
În anii 80-90 ai secolului trecut s-a mai întâmplat ceva important în America Centrală şi Latină, după eşecul luptei "revoluţionare" a gherilelor marxiste, susţinute de URSS, vezi Chile şi Nicaragua, cele mai proeminente exemple. Locul lui Che Guevara l-a luat Papa Ioan Paul al II lea. Care, fără a fi explicit un om de stânga(el a luptat împotriva totalitarismului aşa-zis comunist, nu împotriva ideilor de stânga), a "năşit" o stângă catolică în spaţiul Americii Centrale şi de Sud. Preoţii catolici au fost fermentul şi agenţii schimbărilor democratice din aceste zone. De aici şi nevoia de a defini, măcar acum, ce a fost cu adevărat "comunismul", şi cât de "stânga" a fost el.
Pe de o parte elitele din universităţile americane, pe de altă parte zecile de milioane de emigranţi din zonele citate mai sus au produs, în timp, virajul la stânga al societăţii americane şi internalizarea modelului statului-providenţă, de provenienţă europeană. Produsul acestui viraj este Barack Obama. Tinerii americani nu mai cred în miturile fondatoare ale Americii.
Eşecul modelului neoconservator american este teribil pentru ei: costurile tot mai mari necesare educaţiei, asigurărilor de sănătate, infrastructuri la pământ, polarizare socială, criminalitate, lipsa perspectivelor, ascensorul social, care, pentru prima oară în ultimii o sută de ani, a luat-o în jos. Ei nu mai acceptă transformarea acestor bunuri universale în marfă. Pentru ei statul nu mai este un duşman al cetăţeanului. Au înţeles ce consecinţe nefaste a avut încercarea lui Ronald Reagan şi a urmaşilor săi(inclusiv a lui Clinton, şi discuţia asta merită făcută) de a distruge moştenirea New Deal-ului, cea care a permis ascensiunea socială a părinţilor şi bunicilor lor.
Paradoxul situaţiei constă în faptul că, graţie globalizării, ţările foste socialiste şi China au internalizat modelul social american, în timp ce SUA au internalizat modelul social european. Şi aş putea pune pariu că, în loc să adoptăm direct modelul european, îl vom importa pe filieră americană. Va fi amuzant de urmărit cum iau virajul neoconii mioritici, cum se vor lepăda ei de dracu'.
Asta e: are şi globalizarea ironiile ei!

6 comentarii:

Anonim spunea...

Excelenta analiza, felicitari!
As mai adauga ca influxul si cresterea exponentiala de populatie latino din America de Sud a schimbat dramatic optiunile electorale din SUA, latinii fiind pro-democrati in mare parte.

Din pacate Romania e inca legata la aceasta dreapta republicana muribunda din SUA (de aia zbiara Voinescu && Co.). Republicanii sunt in totala degringolada iar conflictele interne releva lipsa de idei pentru a reinnoi partidul.

Dreapta romaneasca si-a pierdut din legitimitate odata colapsul economic mondial. Ideologia economica de dreapta a pietelor nereglementate si neinterventionismul statelor s-a dovedit a fi un dezastru. M-as mira (placut) ca romanii sa aiba aceiasi putere ca si americanii sa respinga populismul de dreapta. Sa vedem acum daca intr-adevar ii iubimn pe americani :)

Anonim spunea...

Poate ne explicati si noua ce vrea dl. Geoana sa spuna prin "capitalism de dreapta":))))
ruxi

Anonim spunea...

Ruxi, îmi pare rău, adesea logica domnului Geoană mă depăşeşte!

Anonim spunea...

Influenta neoconservatorilor americani asupra clasei politice românesti este mult mai profunda. Înca din 1992, Partidul Republican a intervenit in procesul elctoral de la noi, sprijinind direct ,material, logistic si ideologic, partidele de dreapta si extrema dreapta. Asa ca pierderea sprijinului neo-con va fi extrem de dureros din punct de vedere material, ideologic si politic pentru cei sustinuti.( Acum PD_L ). Daca mai adaugam si gafele prezidentului în relatiile internationale tabloul este conplet. Apara si pazeste.

Anonim spunea...

Interesant si util articol, care abordeaza multe probleme pentru care spatiul blogului e prea restrans. Intr-adevar, in timp ce Sever Voinescu, Traian Ungureanu si altii (printre care astazi in „Cotidianul“ un Razvan Ciubotaru nu se teme de ridicol scriind un articol cu titlul „Marx si Stalin la Washington“) se vaicaresc in presa si la TV de venirea lui Obama, gandindu-se ca odata cu ea s-ar mai putea strange robinetul banutilor alocati de fundatiile din strainatate neoconilor dreptei romanesti, mai nimeni din partea stangii (afara de doua-trei bloguri) nu le da riposta pe care ar merita-o.
Sistemul electoral uninominal are probabil ca efect secundar si concentrarea atentiei doar asupra calitatilor personale ale candidatului, ceeace lasa in umbra principiile puse in joc, viziunea diferita despre om si societate a gandirii de stanga si de dreapta ce se infrunta.
Mi-l imaginez pe dl. Geoana, cu o frumoasa experienta de ambasador si ministru de externe, vorbind taranilor din Dabuleni despre pretul la grau si porumb, despre inundatii si seceta si alte probleme agricole. In plus e de semnalat si o contradictie flagranta. Pe deoparte, propagandistii dreptei asimileaza cea mai mica deplasare spre stanga ca o revenire la socialism sau chiar comunism, scotand false strigate de spaima, iar pe de alta parte tin sa ne asigure ca stanga este deja peste tot la pamant, ba chiar – capituland treptat – acum nu mai poate fi deosebita de dreapta, biruitoare. Cel care citeste pe web editorialele presei romanesti si apoi cele ale presei anglo-saxone, franceze si germane, nu poate sa nu fie socat de spiritul profund reactionar, de talibani fundamentalisti, al unor ziaristi autohtoni, comparativ cu cel al colegilor lor occidentali. Nu pot crede ca nu isi dau si ai nostri seama de aceasta discrepanta, de decalajul scriiturii lor fata de spiritul epocii. Dar la noi s-a inradacinat in ultimii ani atat de profund in mentalitate gandirea de tip Tismaneanu, ca sa nu spun de tip liiceano-patapievicista), incat va mai trece timp pana se va reveni la normalitate.
P.S. Articolul „Globalizarea stangii“, lipsit de data asta de termeni fiziologici „duri“, l-am putut trimite si fiicelor mele ce traiesc peste ocean, cu recomandarea de a-l citi.
N. Raducanu (vad ca nu mi se recunoaste parola)

Anonim spunea...

Apropo Obama nu este prea interesat de regiunea Marea Neagra.Puntile de legatura cu Rusia le-am cam taiat.UE la nivel regional se diminuiaza avand fiecare tara probleme din cauza crizei financiare.Romania incotro?

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...