sâmbătă, 22 noiembrie 2008

Iluzia economică
Bravul nostru Conducător, precum şi şefii de partide, dar şi unii analişti economici, aflaţi în călduri electorale, se giugiulesc cu o idee proastă şi fixă: investim mai mulţi bani publici în lucrări de infrastructură, generăm locuri de muncă şi scoatem ţara din criză. Pun pariu că SINGURUL rezultat pe care îl vom obţine va fi mărirea deficitului de cont curent!
Motivul este simplu: singurii bani care vor rămâne în ţară, dacă vor rămâne, sunt cei pentru plata salariilor( şi din ăştia mulţi se vor duce tot în deficit, via supermarket sau buticul din colţul străzii), ceva materiale de construcţie, nu multe, ceva activităţi de proiectare(nici astea prea multe, că institutele de cercetare-proiectare le-am transformat în afaceri imobiliare) şi TVA, dacă nu vor fi ceva scutiri.
O autostradă trage după ea mai multe ramuri industriale, care la noi au dispărut. Mai fabrică cineva în România utilaje de construcţii: excavatoare, buldozere, compactoare, tractoare, basculante, macarale? Nu, deci le vom importa! Aşa cum am importat şi până acum, la Bechtel chiar cu scutiri de taxe! Am înţeles că nici ciment nu mai facem, ci doar clinkerul, care e trimis în occident, de unde vine produsul finit. Mai rămâne fierul-beton, dar găsesc ei o modalitate de a-l cumpăra de afară!
Aşa a fost şi cu investiţiile în microbuze pentru şcoli, în calculatoare, în spitale, în salvări. Singurul lucru românesc rămâne comisionul!
Şi atunci, cu banii noştri, a cui economie o relansăm, de fapt, prin finanţarea marilor lucrări de infrastructuri: a Franţei, a Germaniei, a Italiei, a Marii Britanii, a SUA? În rest, ideea este bună, dar pentru o ţară normală, care mai şi fabrică ce consumă, nu doar consumă. Şi uite aşa ne-am legat singuri de mâini şi de picioare, acceptând distrugerea bazei productive a ţării, pe motiv că e făcută de comunişti. Cu regret o spun: în afară de moaştele oricărui sfânt vreţi voi, NIMIC nu poate scoate România din criza economică, pentru că nu ai cui să te adresezi cu măsuri anticriză. Noi avem o iluzie de economie, doar criza e reală.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Tariceanu se plingea mai deunazi ca nu exista capital romanesc ci doar strain in tara. Pai nu ne-am vindut tara pe nimic la capitalistii straini? A existat vreo politica de stimulare a investitiilor romanesti in tara? Sadesti liberalism, culegi somaj si recesiune in timpuri de criza; sadesti social democratie ai cel putin niste piloni de stabilitate sociala. Aia e alegerea!

Anonim spunea...

Exact! ca si Canalul Dunarea Marea Neagra si câte alte lucrari megalomanice!
"Pai nu ne-am vindut tara pe nimic la capitalistii straini? A existat vreo politica de stimulare a investitiilor romanesti in tara?" :nu-i un adevar mai mare decât acesta: ne-am VÂNDUT tara!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...