duminică, 7 septembrie 2008

Sfârşitul lumii vine pe ritm de rap?
De parcă nu am fi avut suficiente motive de nevroze cu repetiţie, apropiata activare a superacceleratorului LHC(Large Hardon Collider) construit lângă Geneva şi operat de CERN, a cărui construcţie a costat vreo 6 miliarde de euro, e privită de tot felul de agitaţi drept sfârşitul lumii. Că dacă produc ăia o gaură neagră, în care se prăbuşeşte tot Universul?
Deocamdată toţi alarmiştii vorbesc după ureche. Între 8 şi 11 august a avut loc prima injecţie a unui fascicul de particule în sistem. Acum se aşteaptă să se ajungă la temperatura de operare, de 1,9K(-271,25 C), pe 10 septembrie fascicolul de particule ar trebui să parcurgă întreg perimetrul acceleratorului, ceea ce este un soi de plimbare de voie, iar prima ciocnire de înaltă energie este programată după inaugurarea oficială a complexului, care va avea loc pe 21 octombrie.
Dacă vă interesează, aici aveţi un inventar al motivelor de îngrijorare şi răspunsul dat de fizicieni acestor preocupări, legitime, până la urmă. Cu condiţia să nu fie prezentate în format tabloid şi să nu fie folosite de tot felul de ciudaţi pentru a se afla în centrul atenţiei. Avem şi aşa destule pe cap! Sfârşitul lumii ne mai lipsea!
Ce mi s-a părut interesant este modul în care CERN răspunde acestor îngrijorări. Au făcut acest filmuleţ, în care, pe ritm de rap, este prezentat complexul acceleratorului şi la ce intenţionează fizicienii să-l folosească. Probabil că multora sfârşitul lumii pus pe muzică rap nu li se va părea chiar atât de definitiv...

Merită să daţi atenţie şi acestui filmuleţ extrem de bine făcut, care explică şi mai multe, într-un limbaj accesibil. Ideea ar fi că sfârşitul lumii se mai amână...

5 comentarii:

Anonim spunea...

Deci gaura neagră nu se realizează decât dacă sunt implicaţi şi specialişti români.

Anonim spunea...

Prietene, îţi dau o veste proastă: ai noştri sunt implicaţi!

Anonim spunea...

Si spre cinstea noastra sunt implicati in probleme destul de importante si de top. Din cate stiam sunt peste 50 de specialisti romani in proiect.

Anonim spunea...

Ged, ştiu, am pregătit o anumită parte a vizitei domnului Iliescu la Geneva, care a inclus şi CERN ul. Eu glumeam cu Mordechai, care îmi este prieten şi care se referă la alţi "specialişti" în produs găuri negre, mai degrabă bugetare.
Din păcate, fizicienii noştri de la CERN nu sunt cunoscuţi, şi nici ziariştii nu se agită prea tare să-i caute şi să le ceară să explice despre ce este vorba. Poate că nu ar strica, dacă ai contact cu ei, să le sugerezi o intervenţie. Eu şi alţi prieteni le putem găzdui pe blogurile noastre.

Anonim spunea...

@constantin gheorghe
In general nu duc lipsa de simtul umorului si nu mi-a scapat nici umorul postarii lui Mordechai, pe blogul caruia mai scriu si eu uneori.
Sunt insa un permanent cititor al blogurilor care imi plac, intre care si al dumneavoastra.
Din pacate sugestia dumneavoastra cu contactarea si promovarea unor participanti la CERN cade pe un tren sterp, eu fiind un oarecare dintre cei 22 milioane (oare or mai fi atatia?) de romani, fara relatii in lumea activa si mai ales in cea academica si stiintifica (a avut grija guvernarea Constantinescu de asta).
Cele afirmate de mine au la baza curiozitatea (pe care nu mi-au putut-o lua) care m-a impins sa citesc cat pot de mult informatii din varii domenii. Astfel am citit un interviu cu o fiziciana romanca tanara care lucreaza la CERN si care a prezentat in mare activitatea sa, contributia altor romani la proiect si proiectul in sine.
Ma socotesc un om echilibrat, normal si deci patriot lucid, fapt care m-a facut sa afirm "spre cinstea noastra". Sufar de o inclinatie spre moderatie, spre comportamentul democratic si de o atractie catre social democratia nedemagogica. Urasc fetisurile si deci cultul personalitatii sub ori ce forma s-ar manifesta, dar sunt capabil sa recunosc valoarea cand isi face simtita prezenta.
In general, imi place sa cred ca gandesc in cea mai mare masura cu propriu-mi cap.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...