luni, 15 septembrie 2008

Happy end? Scene de panică la NYSE, 1987
Ieri economiei globale i-a trecut un glonţ pe la ureche. După negocieri frenetice sub egida FED, acum câteva zeci de minute s-a ajuns la un acord: Merrill Lynch a decis să se vândă din proprie iniţiativă celor de la Bank of America pentru 50 de miliarde de USD, Lehman Brothers se îndreaptă spre faliment, iar "hoitarii" dau deja târcoale cadavrului ei. Rămâne problema gigantului asigurărilor, A.I.G, care operează şi pe piaţa noastră, şi care are nevoie de 40 de miliarde de USD de la FED pentru a supravieţui. Vă invit să citiţi editorialul semnat de Paul Krugman în NYTimes, pentru a înţelege de ce s-a ajuns aici.
Problema este alta: nimeni nu ştie cum va reacţiona Bursa, NYSE deschizând la ora 16, ora României. Ieri primarul New Yorkului, Bloomberg, a avut o zi extrem de agitată, ţinând cont de impactul crizei asupra economiei oraşului. Este vorba de soarta a 85.000 de oameni, angajaţii celor două instituţii financiare.
Ce va urma? În niciun caz un happy end! Nu cred că o criză majoră mai poate ocoli România. Suntem prea integraţi în globalizare, pentru a ne mai amăgi că noi nu avem de unde cădea. Avem, şi ţinând cont de slăbiciunile structurale ale economiei româneşti, căderea nu va fi deloc lină. În loc de aterizare vom avea parte de o prăbuşire.
Aşa că mai uşor cu promisiunile electorale! Nu e cazul să supralicitaţi, deloc iubiţi conducători!

2 comentarii:

Anonim spunea...

85 000 viitori someri, spuneti !?
Si se agita primarul NY pentru ei ?!
Semanatoarea avea 60 000 ia IMGB-ul cam tot atata.
S-a agitat vreun primar al Bucurestiului pentru ei ?!
Sa guste si ei binefacerile capitalismului globalizat !!!

N. Raducanu spunea...

Recomand si citirea articolului prof. Paul Krugman (Princeton University) din N.Y. Times (14 sept. 2008) intitulat "Financial Russian Roulette" care incepe asa: "Se va prabusi sistemul financiar al SUA astazi sau poate peste cateva zile? Nu cred asta, dar nu sunt asa de sigur. Lehman Brithers, o mare banca de investitii s-a dus si nimeni nu stie ce va urma. [...] Mr. Henry Paulson, the Treasury secretary, mizeaza ca sistemul financiar poate suporta acest soc. Dar asta e un fel de "ruleta rusa" (ghicire cu pistolul la tampla). In cel mai scurt timp vom ghici daca el a fost intelept sau nesabuit."

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...