marți, 9 septembrie 2008

Principiul precauţiei
Se face un mişto gros şi cretin de protestul organizat de Partidul Conservator în faţa reprezentanţei Comisiei Europene, protest îndreptat împotriva experimentului organizat de CERN la Geneva. Miştoul este semn de prostie, pentru că există un principiu de care trebuie să ţinem cu toţii cont în ceea ce facem, ca persoane private sau publice: principiul precauţiei.
Să mă explic: pentru a pune pe piaţă un medicament dintre cele mai banale, există o lungă şi complicată procedură de autorizare. De ce? Din precauţie, pentru a putea determina toate posibilele reacţii adverse şi pentru a defini contraindicaţiile. Dar şi alimentele sunt supuse unui proces de autorizare, tot din precauţie.
Etichetarea alimentelor şi medicamentelor oferă cumpărătorului date care îi permit să compare şi să ia o decizie de cumpărare, în funcţie de datele personale.
Dar pot eu judeca dacă savanţii care au imaginat experimentele şi au proiectat acceleratorul de la CERN au luat toate măsurile de precauţie? Şi cine a verificat validitatea ipotezelor care au stat la baza experimentelor?
În fond, nimeni nu este sigur că experimentul nu o poate lua razna. Sigur că s-au investit sume uriaşe, atenţie! din bani publici, şi publicul are dreptul să ceară socoteală puterilor publice naţională şi europeană în legătură cu respectarea principiului precauţiei în acest caz. Nişte băieţi tropăie de nerăbdare să se distreze cu noua lor jucărie. Dar nu există şanse ca alţii să se aleagă cu capul spart?
Eu sunt obligat să cred orbeşte, pentru că nu sunt fizician atomist, deci nu-mi pot face propria opinie, în spusele "specialiştilor". Experienţa de viaţă mă face să fiu neîncrezător, iar instinctul de conservare îmi spune că poate ar fi bine să se mai verifice o dată dacă totul este în regulă.
Mi se pare că protestatarii au exact aceleaşi drepturi cu aceia cărora nu le pasă de ceea ce se întâmplă la CERN. Şi că într-o democraţie toate vocile trebuie ascultate şi toate întrebările trebuie să primească răspunsuri.

11 comentarii:

Anonim spunea...

Stiu si eu...
Ca s-a facut cu bani publici, este o problema.
Rezultatul final al experientelor propuse il vom avea mai tarziu.
Eu ma incred in etica omului de stiinta adevarat. Cel care cauta sa afle si nu sa foloseasca grobian ceea ce afla.
Bomba atomica nu a fost facuta de oamenii de stiinta decat LA COMANDA POLITICA. Daca aceasta n-ar fi exixtat, bomba n-ar fi fost creata.
Cunosc ceva indivizi din clasa de mai sus. Cei veritabili isi pun singuri intrebari despre problemele grave care pot rezulta din cercetarile lor.
Imi aduc aminte de organismele modificate genetic. Cercetatorii care au creat aceasta industrie agricola au incercat sa faca publice defectele respectivei tehnici si au fost redusi la tacere de catre interesele economice ale companiilor care le-au comandat cercetarile. Totusi, informandu-se neoficial asupra unor rezultate nefacute publice,au reusit sa aduca in atantia publicului larg respectiva problema.

mailman spunea...

Sunt de acord ca protestatarii au aceleasi drepturi ca toata lumea, dar sa fim seriosi, faptul ca PC-ul se apuca sa manifesteze la Comisie ca vine sfârsitul lumii e perfect ridicol. Desi, e adevarat, mare lucru altceva n-aveau de facut: la câti sunt de putini, nici de-a guvernul nu se puteau juca macar ca nu le ajungeau membrii sa ocupe toate portofoliile ministeriale.

Anonim spunea...

Domnule, protestul este o idiotenie. Sa ne inchipuim ca Newton ar fi facut public experimentul cu marul inainte de a-l lasa sa cada din pom. O miscare de protest a inaltilor preoti ai momentului l-ar fi impiedicat sa descopere legea gravitatiei. Ce s-ar fi intamplat ? Nimic. Marul ar fi cazut ca si cum legea gravitatiei nici nu ar fi fost descoperita, dar ar fi cazut dupa principiul gravitatiei, ca si pana atunci. Lumea, insa, ar fi fost mai idioata decat este acum.
Sa ne inchipuim ca inainte de orice experiment in laboratoarele de fizica, si nu numai, i-am intreba pe manelisti daca sunt de acord sau nu. Sa nu uitam, insa, ca stiinta moderna nu se mai poate scrie urmarind cum cad merele din copaci. Calculatoarele s-au nascut in laboratoarele de fizica, telefoanele mobile asemenea. Inchipuiti-va o lume fara calculatoare, fara telefoane, fara energie electrica, fara automobile, etc. Toate acestea s-au nascut in laboratoarele de fizica in urma studiului pasionat al unor indivizi mai putin cunoscuti decat Vali Vijelie sau decat Codrin Stefanescu.
Hai sa privim cu incredere pe cei care ne-au adus tehnologia si confortul aferent in case. Frica este nascuta din necunoastere. Desigur ca sunt cu mult mai multi acesti necunoscatori decat cei care stapanesc cunostintele necesare ca sa evaluze aceste riscuri, dar omenirea a iesit din stadiul de fiinte primare numai si numai prin demersul facut spre cunoastere de catre cei putini alesi sa faca pasul asta.
Daca ar fi sa ascultati, prin absurd, pledoariile pro sau contra acestui experiment din gurile lui Albert Einstein versus Codrin Stefanescu, pe care din ei l-ati crede?
Cu respect, Zexe.

Anonim spunea...

Zexe, de fapt vă deranjează persoanele protestatarilor. Newton n-a experimentat nimic cu mărul, şi un măr pe scăfârlie e una, o reacţie în lanţ necontrolabilă e alta. Cernobâlul este tot "opera" unor oameni de ştiinţă. Reactorul de la Cernobâl era unul dual. Adică producea şi material fisionabil de calitate militară. Nu vom şti cu adevărat ce a provocat incidentul, dar consecinţele sunt cunoscute.
Nu pot avea încredere orbeşte. Sunt un animal înzestrat cu raţiune şi spirit critic. Am lucrat în cercetare, şi mai ştiu câte ceva despre riscuri şi despre ce înseamnă entuziasmul care nu este dublat de responsabilitate. Şi m-am aflat în situaţii limită, când deciziile noastre, corecte pe hârtie, erau gata să coste viaţa piloţilor de încercare.
Eu vorbeam despre precauţie. Sunt şi oameni de ştiinţă, fizicieni, care resping experimentul. Poate că ar trebui să dezbatem mai mult înainte de a ne juca de-a ucenicul vrăjitor.
Poate că cei de la CERN nu au avut cel mai bun proiect de comunicare publică.
Şi nu cred că Einstein, om de ştiinţă, nu s-ar fi dovedit adeptul principiului precauţiei. Nu uitaţi că nu a fost de acord cu arma nucleară.
În loc să respingem ceva pentru că nu ne plac oamenii care promovează un demers, mai bine am judeca demersul.

Anonim spunea...

Domnule Constantin, daca protestul despre care vorbim ar fi avut ca obiectiv o mai mare securizare a experimentului am fi discutat degeaba, pentru ca as fi fost intr-un acord total cu dumneavoastra.
Reproduc doar o fraza din acest protest „Considerăm că acest experiment este extrem de riscant pentru siguranţa planetei şi solicităm Comisiei Europene să facă toate demersurile necesare pentru stoparea acestui experiment. Experimentul în sine trebuie oprit imediat. Cele 4 miliarde de euro cheltuite pentru construcţia acceleratorului ar fi putut merge către copii care suferă de foame sau boli ... a declarat Marius Marinescu”
Daca Marius Marinescu, inginer de instalatii pentru constructii, ar fi consultat, macar, manualul de fizica din facultate, ar fi inteles ce doresc sa obtina cercetatorii cu pricina prin experimentul amintit. Fabulatiile despre gaurile negre precum si populismul exacerbat al inginerului de instalatii ma induioseaza, dar nu ma conving.
Ca sa fiu mai concis, am mai multa incredere in cuvantul cercetatorilor romani, implicati activ in acest experiment, decat am in demagogia ieftina a senatorului Marinescu. Sunt inginer al facultatii de Electrotehnica-Energetica iar notiunile mele de fizica, atat cat le-am capatat in facultate, cu privire la fizica cuantica si la experimentul mentionat, nu fac decat sa imi starneasca o mare curiozitate si un sentiment de admiratie la adresa cercetatorilor si a efortului de a-si dedica o viata unui experiment. A considera ca Marinescu, care a aflat de curand de acest experiment, este mai indreptatit sa-si dea cu parerea decat cei ce si-au dedicat viata acestui studiu, este cel putin nedrept, si, mai cu seama, neproductiv.
Dupa cum spuneam in comentariul anterior, e bine sa dam credit instalatorilor in domeniul instalatiilor si fizicienilor in domeniul fizicii. Domnul Marinescu poate opina doar in privinta instalatiilor laboratorului.
Accidente se intampla zilnic. Mor oameni in accidente de avion, dar fiecare accident aduce cu sine o mai mare securizare a transportului aerian si nu interzicerea acestuia. Asemenea se intampla cu tot ce este creat de mana omului, este perfectibil adica. Distanta de la Cernobal la acest experiment este enorma. Energiile implicate sunt de milioane si milioane de ori mai mici in acest experiment, iar daca ma pot indoi de sanatatea mintala si responsabilitatea unui individ, de sanatatea mintala a unei armate de oameni de stiinta implicati in acest experiment, nu am curajul sa ma indoiesc fara riscul de a ma simti ca un manelist intr-o orchestra simfonica.
Sunt multe de spus, dar si mai multe de aflat. Sa nu ne cramponam in drobul de sare.
Cu respect, Zexe.

Anonim spunea...

Zexe, încă o dată: nu este vorba despre cine protestează, ci dacă protestul este în logica democraţiei sau nu. Putem foarte bine să ajungem la concluzia că totul este un eşec, şi atunci poate că banii erau mai bine folosiţi în alte proiecte. Putem la fel de bine să validăm un model, dar asta să nu folosească la nimic.
Nu am spus că este sfârşitul lumii, nu cred asta. Dar raţiunea îmi spune că lucrurile pot duce şi într-o direcţie periculoasă. Şi dacă protestatarii au dreptate? Va mai exista cineva să se căiască pentru faptul că nu i-au luat în serios?
Cred că discuţia trebuie purtată. Pe mine mă sperie întotdeauna unanimitatea şi lipsa de curaj de a merge împotriva curentului principal. În fond, marile descoperiri au fost posibile tocmai pentru că unii şi-au asumat riscul oprobiului, negând părerile majorităţii.

Anonim spunea...

@ Zexe
O lume fara telefoane, calculatoare, automobile si bombe, n-ar fi chiar atat de rea!
cat despre acest experiment, tot n-am aflat ce scop are?
Gasim o sursa alternativa de energie ca sa nu mai fim nevoiti sa plecam la jefuit alte tari?
Gasim un vaccin care sa previna toate bolile? Rezolvam foametea pe pamant?
Hai sa fim seriosi! Rezultatele se vor fructifica tot in scopuri militare, de catre unii, numai!
Bine ca unii dintre noi s-au nascut cu telefonul intr-o mana si cu cealalta pe tastatura!

Anonim spunea...

La urma urmei nu-i decat un accelerator de particule subatomice. Unul dintre scopurile cercetarilor este identificarea bossonului Higgs ca particula de masa si explorarea corectitudinii modelului supersimetriei in comparatie cu modelul standard de organizarea a materiei.
Chiar daca se va genera vreodata vreo minuscula gaura neagra, nu cred ca se va incepe cu aceasta.Eu personal n-as incepe.
Poate ar fi bine sa se ceara sa se faca publice programele de cercetarea si repartizarea lor in tim.
Oricum, eu astept cu nerabdare studiile legate de bossonul Higgs.

Cat priveste suma afectata functionarii respectivului accelerator, mi se pare infima la nivel de bugete european, SUA, sau concerne supranationale de ce doriti dumneavoastra.
Ca exemplu dau bugetele pentru cercetare destinate anual de primele 10 companii farmaceutice care depasesc usor cateva zeci de miliarde de euro.

Anonim spunea...

@ Anonim
Studiile care se vor realiza cu respectivul accelerator vor permite in primul rand confirmarea sau infirmarea unor ipoteze, dintre care unele vechi de 50-60 de ani si necontrolate inca.
Modul in care se vor aplica respectivele informatii, depnde de vointa politica a momentului, in primul rand.
Si, da s-ar putea sa se obtina niste informatii care sa permita tratamente medicale de cu totul alt tip decat cunoastem in prezent.

Anonim spunea...

:)) Exact asta se intampla si acum. Daca experimentul va fi o reusita, vom fi mandri ca avem exponentii stiintei romanesti printre curajosii care si-au asumat experimentul. Daca rezultatele experimentului nu vor fi cele asteptate, atunci vom sti ca nu aceasta este calea ce trebuie urmata spre doborarea limiteleor cunoasterii. Rezultatele experimentului ne vor spune,insa, ceva ce nu am fi aflat daca nu am fi avut curajul sa investim in el.
Si da, democratia presupune si astfel de manifestari protestatare, dar daca luam in considerare miza care este pusa in joc, tema de necunoscut va fi repede uitata in umbra beneficiilor aduse de noile descoperiri. Acesta a fost motorul care care ne-a asigurat progresul speciei. Invingatorii au fost intotdeauna cei mai curajosi dintre noi, iar curajosii nostri se numara printre potentialii invingatori. Din acest motiv sunt de acord cu dumneavoastra cand spuneti ca trebuie sa-ti urmezi visul indiferent cat de multi contestatari strangi in jurul tau.
Eu nu fac nimic altceva decat sa imi exprim adeziunea, in mod democratic, la cauza si obiectul acestui demers stiintific. Din acest motiv sunt convins ca nu ma tratati altfel decat cu respectul pe care vi-l acord si eu.
Seara buna, domnule!
Zexe.

Anonim spunea...

Domnule, citez din ce ati scris ma sus:
"Invingatorii au fost intotdeauna cei mai curajosi dintre noi, iar curajosii nostri se numara printre potentialii invingatori."

Va raspund cu o poezie care incepe cu urmatoarele versuri...(o stu din liceu, ii stiu morala , nu-i mai stiu numele si autorul).

" Iar el e Emirul si toate le are
E taner, e farmec, e trasnet, e zeu !
Dar zilnic se simte mant de-o visare
Spre Mecca se duce cu gandul mereu..."

Si Emirul pleaca pieptis catre Mecca infruntand cu curaj greutatile drumului drept. In acelasi timp cu el, pleaca si un umil si temator servitor servitor pe cai ocolite, caci nu avea curajul sa infrunte drumul drept, spre aceeasi tinta.
Drumul drept il ucide pe Emir si la Mecca ajunge servitorul nedemn si umil...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...