luni, 29 septembrie 2008

Preţul populismului

Foto Gândul

Cretinismul şi lipsa de responsabilitate ale presei româneşti şi aşa zisei "societăţi civile" au devenit de-a dreptul periculaose pentru România. Cel mai recent exemplu de gen îl reprezintă "taxa de primă înmatriculare". Care a fost gândită ca o taxă de protejare a industriei auto româneşti şi de stimulare a reînnoirii parcului auto. Ceea ce previziona toată lumea după ce, la presiunea unor imbecili, puternic interesaţi fie să-şi recupereze banii din taxă, fie având afaceri sau legături de afaceri cu sectorul vânzărilor de autoturisme uzate, s-a schimbat modul de calcul al taxei, s-a întâmplat: înmatriculările de fiare vechi din Occident au explodat. Vedeţi aici ce şi cum.
Campania Realităţii Tv, cu strângerea de semnături împotriva taxei şi depunerea lor la Bruxelles a fost o monstruozitate, făcută în numele libertăţii de exprimare. Nişte proşti se bucură acum că primesc câteva sute de euro înapoi. Dar ce preţ are egoismul lor? Pierderea de locuri de muncă în industrie şi servicii? Poate-şi pierd şi ei locul de muncă, să le fie învăţătură de minte! Programul de înlocuire a maşinilor mai vechi de 12 ani bate pasul pe loc.
Dar pierderea sănătăţii, prin poluare? Dar costurile ecologizării, la scoaterea din uz a maşinilor la mâna a doua importate acum? De ce să plătească foştii proprietari din vest, când pot să plătească naivii de români, care şi-o fac cu mâna lor?
Dar pierderile de vieţi omeneşti, în accidente cu maşini aflate dincolo de durata normată de viaţă? Astea nu mai contează?
Şi lucrurile sunt abia la început. Invazia de fiare vechi va continua, mai ales pe fondul prostei imagini a produselor româneşti, prostă imagine întreţinută de aceleaşi ziare şi televiziuni româneşti, care şi-ar vinde sufletul oricui dă mai mult.
Cinismul lor merge până acolo încât, după ce au presat prin adevărate crize de isterie şi campanii de linşaj mediatic factorul politic să schimbe taxa de primă înmatriculare, acum în acuză pe Vosganian că este vinovat de invazia maşinilor la mâna a doua.
Am propus un sistem bonus-malus, bazat pe nivelul emisiilor de gaze poluante. Era vorba de un plafon de emisii, sub care statul, dacă-ţi cumpărai o maşină mai puţin poluantă, îţi dădea un bonus, la plafon, nici nu-ţi dădea, nici nu-ţi lua, peste plafon, plăteai tu o taxă. Punct. Aşa fac francezii, şi au reuşit să impună schimbarea structurii parcului auto. Şi au relansat vânzarea de maşini franceze. De ce credeţi că se omoară vesticii să cumpere Dacii Logan şi Sandero? Pentru că sunt noi, sunt mai ieftine decât cele de la mâna a doua, iar la anumite motorizări primesc şi bonus.
Populismul costă, şi noi ne bucurăm că acum câştigăm un leu, pentru care vom pierde mai târziu o sută. Este semnul că nu suntem capabili să ne gândim la viitor. Iar o naţiune care nu-şi face planuri de viitor nu are cum să prospere.

13 comentarii:

Anonim spunea...

Sunt 99% de acord cu D-vs. si 1% nu.
Iar acel 1% se refera la "..o natiune care nu-si face planuri de viitor..".
Planuri de viitor isi fac indivizii care compun natiunea, si nu natiunea ca atare.
Prosperitatea bazata pe planuri de viitor o ating indivizii (macar o parte dintre ei, nu toti), in schimb prosperitatea natiunii se bazeaza pe generozitatea dezvoltarii economice.

Anonim spunea...

Ceea ce se intampla acum nu-i normal. Dar, cu tot respectul, principalul vinovat a fost si este guvernul.
Va reamintesc faptul ca, la privatizarea Dacia, Renault a cerut si a obtinut limitarea importurilor masinilor sh. Nu mai vechi de 8 ani. Pentru ca nu s-a explicat de ce se instituie aceasta masura, romanii au primit-o cu sentimentul ca li se interzice dreptul de a-si cumpara o masina de-afara.
Actualul guvern a crezut ca rezolva problema prin introducetrea unei taxe. Pe care a numit-o taxa de prima inmatriculare, ea fiind de fapt pentru protectia industriei auto romanesti. Adica tot a Renault-ului. Si asta in ciuda faptului ca eram in UE. Asta au inteles romanii. Si nimeni nu le-a explicat suficient de bine cam cum sta treaba. De-aici si revolta impotriva acestei taxe. Practic, actualul guvern s-a multumit cu faptul ca incaseaza niste bani. Desi are toate mijloacele necesare pentru a stopa acest aflux. Numai ca suntem in prag de alegeri. Asa ca nu mai conteaza nimic altceva decat voturile. Nu viitorul, nu prosperitatea. Voturile.

Anonim spunea...

Ion si Maria s-au casatorit.Dupa trei luni maria naste.Ion intreba : cum drac sa se nasca un prunc la trei luni si sa fie al meu ? Maria raspunde : Ioane , esti prost , pai iaca cum : trei luni de cand m-ai luat tu pe mine, tre de cand te-am luat eu pe tine si trei de cand ne-am luat amandoi , sunt noua luni ?? Sunt, zice Ion ! Asa si cu derivatele astea ; vandute, revandute, rasvandut e, rasras vandute si gata suma !

Anonim spunea...

In fata interesului national se pune interesul privat.... Ca doar e vorba de democratie, adica puterea poporulu, iar "poporul suntem noi si nu tagma jefuitorilor"...
Sau, nu mai tin eu minte bine citatul ?
Se pate, cu varsta asta se intimpla de nu mai stii nici ce ai stiut vreodata.
Fericita vreme cand nu voi mai stii nimic si nu-mi m-oi mai face griji din nimic !!!

Anonim spunea...

Daca impunerea unei taxe, indiferent de scopul sau declarat, contravine legii si principiilor de drept, iar banii incasati de acest guvern impotent sunt necuveniti, demonstrat fiind ca a fost un abuz grosolan si un atentat violent la buzunarul cumparatorului de buna credinta, ei bine, atunci, decat sa scoata aceasta lege inepta, domnul Vosganian mai bine scria un poem pentru copii.
Nu puteti acuza presa ca a semnalat ca legile Romaniei sunt abuzive si neconforme cu legile Comunitatii Europene. "Imbecilii" care au facut presiuni sa isi recupereze banii, muciti din greau si stransi cu sacrificii, au tot dreptul sa ii recupereze, pentru ca sunt ai lor.
Sa presupunem ca un golan va prinde seara pe drum si va jefuieste. Golanul cu pricina ia banii dumneavostra si ii doneaza unei fundatii ecologiste. Cum este si firesc, dumneavoastra interveniti la politie sa va recuperati paguba, iar politistul va spune transant: " Domnule, din cauza dumneavoastra planeta asta va fi atat de poluata, incat va acuz moral de comportament antisocial si de un egoism feroce"
Nu este asa ca veti crede ca va aflati in zona crepusculara?
Zexe.

Anonim spunea...

Zexe, intervenţia presei a fost cretină şi împotriva interesului public! Şi a fost puternic populistă, manipulatorie şi partizană. Jurnaliştii trebuie să-şi declare şi ei interesele, inclusiv faptul că vor să-şi recupereze nişte bani din taxă.
Până una-alta, cu ajutorul justiţiei în România se fură bani publici, se fură proprietăţi private, se stabilesc salarii, mai ales pentru judecători şi procurori, se reglează conturile între politicieni. Aşa că declararea unei taxe ilegale, când judecătorul tocmai şi-a cumpărat o maşină de suta de mii de euro, şi ar avea de luat ceva bani, e joacă de copii.
Guvernul are dreptul să introducă taxe şi impozite. După logica unora, nu ar mai trebui să plătească nimeni taxe şi impozite. Eşti în stare să construieşti din banii tăi şosele, să-ţi plăteşti toate costurile educaţiei, sănătăţii, să-ţi asiguri siguranţa vieţii şi bunurilor? Foarte bine, ai câştigat lozul cel mare! Noi nu! Aşa că plătim taxe şi impozite, pentru a cumpăra bunuri publice, mai bune sau mai rele, asta e!
Îţi place sau nu, cu sau fără taxă, problemele ridicate de mine rămân. Iar presa ar trebui să-şi vadă limitele: nu este nici salvatoarea neamului, nici conştiinţa lui, şi nici nu funcţionează cu idealuri, ci cu interese. Ai o imagine prea bună despre breasla ta, şi prea proastă despre ceilalţi.

Anonim spunea...

Sa mai aduc aminte aici ca suntem tara cu cele mai multe taxe si impozite? Nu fac caz de taxa aceasta, decat de maniera prin care a fost impusa, una partinitoare si protectionista, stiut fiind faptul ca in forma ei initiala proteja in mod partizan grupul de interese ce roia in jurul importatorilor de autovehicule noi, grup de care primul ministru nu era atat de strain. Daca doriti sa sugerati ca au fost interese majore care au impus aceasta taxa, sunt de acord. Guvernul are dreptul să introducă taxe şi impozite atat timp cat acestea sunt in acord cu legile comunitatii la care am aderat. Cu alte cuvinte, guvernul poate pune cate taxe doreste, numai daca sunt in acord cu cadrul comunitar.
Presa, si campania de presa nu s-au orientat impotriva guvernului, ci a taxei instituite in mod abuziv, iar justitia romana a fost aceea care a pus in aplicare decizia Comunitatii Europene.
Guvernul, prin prestatia jalnica a ministrului Vosganian, nu a urmarit sa impuna o taxa ecologista, iar acest fapt este demonstrat de forma actualei taxe. Demagogia acestui demers a fost demascat, iar obiectivul acestui guvern a fost atins, anume, inca o taxa, indiferent de consecintele aplicarii ei.
Puteti fi convins ca nimeni nu ar fi putut sa invalideze taxa de prima inmatriculare, daca aceasta ar fi fost legala.
Am o parere buna despre colegii mei, e adevarat, dar ar trebui sa specificati care anume sunt ceilalti, dat fiind faptul ca demersul despre care vorbim a fost unul care a venit in intampinarea legalitatii si a respectului fata de orice cumparator de buna credinta din aceasta tara. Daca ceilalti, adica aceia despre care am o parere foarte proasta, sunt membri ai guvernului actual, atunci aveti dreptate.
Zexe.

Anonim spunea...

Ma simt dator sa specific ca fac parte din echipa postului de televiziune B1TV. In aceasta perioada, in cadrul emisiunii "Nasul", moderata de Radu Moraru, ducem o campanie de presa impotriva scumpirii gazelor naturale.
Sper ca nu veti spune si despre aceasta campanie "Cretinismul şi lipsa de responsabilitate ale presei româneşti şi aşa zisei "societăţi civile" au devenit de-a dreptul periculoase pentru România"
Presa, domnule Constantin, este elementul care restabileste echilibrul unei societati puternic corupte, asa cum este societatea noastra. Nu ne puteti acuza ca factura de gaze este micul si meschinul nostru scop, si anume de a demonstra ca suntem furati pe fata, pentru a face economie in bugetul familiilor noastre.
Va recomand sa ne urmariti campaniile de presa.
Cu respect, Zexe.

Anonim spunea...

Zexe, poţi face propagandă anti-guvernamentală unde vrei tu, nu aici. Nu mă interesează un astfel de demers.
Şi dacă veni vorba, tot presa întreţine ideea tembelă că suntem campioni mondiali la taxe şi impozite, uitând să spună şi câte dintre ele se plătesc simultan. Tu câte plăteşti? Şi ce ai vrea: servicii gratuite?
Forma actuală a taxei aşa zis de mediu este absolut imbecilă,pentru că presa a făcut un joc mizerabil şi împotriva interesului public, doar pentru a dovedi că le-o poate trage guvernanţilor. Ne-aţi tras-o nouă, tuturor. Vreţi să vă şi mulţumim?
Ce are buna credinţă a cumpărătorului cu taxa? Şi ăla de cumpără droguri e în general de bună credinţă. Trebuie să nu-l "taxez", aplicându-i legea?
Şi taxa nu a fost invalidată, dovadă că există, ci doar modul de calcul, care îi favorizează pe cei care aduc, cel mai adesea ca persoane fizice, cu eludarea TVA şi a altor taxe, maşini vechi din occident, fără istoric şi fără garanţie. Pentru că AAA, reţea serioasă de comercializat maşini la mâna a doua, vrea să plece din România, din cauza concurenţei neloiale a importurilor sălbatice.
De fapt, în numele unor principii care arată frumos pe hârtie, încurajaţi un comerţ mizerabil, corupţia, evaziunea fiscală, spălarea de bani. Sunteţi mândri de asta, nu? Să fiţi iubiţi!

Anonim spunea...

Zexe, nu-mi plac campaniile, şi cu atât mai puţin campaniile de presă. Nici măcar atunci când este vorba despre gaze. Eu sunt consumator captiv. Campaniile n-au cum să-mi scadă mie preţul, dintr-o mie de motive! Dar îmi displace profund să fiu carne de tun, eu, cetăţean, în războiul marilor rechini din domeniu, pe care îi doare în cur de mine.
Chiar ştiu cum funcţionează lucrurile şi în economie, şi în jurnalistică. Aşa că poate părea cinic ce spun, dar nu mai tresar la astfel de argumente.

Anonim spunea...

E cazul sa clarificam un aspect. Nu presa a scris legea, nu presa a impus si a pus in aplicare noua taxa. Presa nu a facut decat sa o denunte pe cea veche. Noua forma a legii si aplicarea ei actuala, poarta semnatura aceluiasi om.
Sunt un cititor constant al textelor dumneavoastra, dar nu comentez decat atunci cand consider ca nu suntem in acord. Acest fapt, nu ar trebui sa va inversuneze, dimpotriva. Sunt constient ca argumentele mele nu va produc o stare de confort, si tot atat de constient sunt ca nu va pot convinge, indiferent ce argumente as invoca. In spiritul unei dispute elegante, nu aduc atingere demnitatii dumneavoastra, dar nici nu pot sa nu aduc in subsolul acestui text si alte argumente decat cele invocate de domnia voastra.
Ca sa inchid aceasta disputa, v-as ruga sa va inchipuiti cum ar fi sa avem o presa vesnic consensuala cu puterea, sau, si mai grav, sa avem o societate fara presa. Infierarea acesteia, chiar si numai o parte a ei, nu este in beneficiul nimanui.
Cu respect, Zexe.

Anonim spunea...

Nedorind sa extind un flame aici, am totusi cateva intrebari:
1. O taxa, spre deosebire de impozit, reprezinta o suma de bani pe care o platesti statului si in schimbul ei, statul presteaza un serviciu. Care este acel serviciu prestat de stat in schimbul taxei de prima inmatriculare?
2. Ce impiedica guvernul sa reglementeze situatiile in care o persoana fizica introduce in tara, intr-un interval de timp prestabilit, mai mult de doua autovehicule, cu scopul declarat de a le vinde? Nu e greu deloc, daca avem in vedere ca exista o evidenta a celor care intra in tara cu autovehicule cumparate in afara. Aceasta evidenta trebuie corelata cu cea a administatiilor fiscale. Simplu si eficient.
3. De ce guvernul nu interzice intrarea in tara a autovehiculelor care nu au verificarea tehnica valabila, efectuata in tara de origine? sau macar a celor care nu sunt echipate cu motoare minim Euro 2?

In fine, AAA este o retea serioasa de vanzari auto sh, dar in afara. In Romania, baietii n-au nimic de-a face cu seriozitatea. Au imprumutat aceeasi smecherie tipic romaneasca, ca si acelasi tupeu ordinar. Nu-i de mirare ca le-au scazut dramatic vanzarile. Sigur ca si concurenta neloiala contribuie la asta, dar nu numai.

Anonim spunea...

Presa trebuie să critice, dar asta e doar o parte a misiunii ei. Din păcate, critica este iraţională, cel mai adesea, anti orice din reflex. Nu poţi să nu susţii nimic, pentru că vine din partea celor care guvernează. Văd că nu vă convine când sunteţi atacaţi. Dar celorlaţi credeţi că le convine modul în care îi trataţi? Nu sunteţi adepţii dialogului. Aveţi puterea de a le-o trage guvernanţilor, şi vă folosiţi de ea şi când trebuie, şi când nu trebuie. Vedeţi să nu ajungeţi să fiţi urâţi de oameni. Pentru că atunci chiar avem o problemă.
Şi aşa, de curtiozitate, Zexe. Câţi bani ai de luat după recalcularea taxei? Întreb, nu dau cu parul!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...