sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Nimic nu e ce pare a fi



Periodic, câte unui nene din SUA i se scoală patriotismul şi scrie un articol în care demonstrează ce mişto e la Amerika şi ce naşpa în Europa. Ghinionul flăcăilor ăstora e că, unu, s-a democratizat transportul aerian, şi lumea călătoreşte în draci, şi, doi, s-a inventat Internetul(dacă i-a mâncat în cur pe ăia de la DARPA!), deci lumea citeşte, şi reacţionează. 


Ei bine, în NYTimes un astfel de nene le explică americanilor, o dată în plus, de ce e naşpa în Europa, cu austeritatea ei, şi de ce mişto în Amerika, cu două milioane de indivizi la mititica, cu 45 de milioane fără asigurări de sănătate şi cu o polarizare socială şi economică extremă. Cu articolul, plin de clişeele obişnuite(leneşii care nu muncesc în Europa!), vă cam pierdeţi timpul. Merită să citiţi reacţiile cititorilor. Este o dovadă că atunci când faci propagandă, nu-ţi dispreţui cititorii, care pot fi mai deştepţi ca tine!

A, şi încă ceva: uite aşa arată un jurnal care se respectă. Pune faţă în faţă opinii diferite, prezentate într-o manieră decentă(n-am spus nepartizană!), şi argumentate. Cum este acest articol, care vrea să "sucească gâtul" unui mit: acela al celor două decenii pierdute de Japonia, din 1990 încoace. Şi ce să vezi? Nu-a pierdute! Asta dacă ai inteligenţa să te uiţi şi la altceva decât la ponderea datoriei publice în PIB. 

Şi apoi, nu uitaţi o lege de bază din corpul de legi ale lui Murphy: dacă ai suficiente date statistice, poţi demonstra ORICE! Când le citeşti, îţi trebuie şi ceva onestitate şi bună-credinţă, pentru a nu deforma realitate, selectând doar acele cifre care îţi susţin tezele, şi ignorându-le pe celelalte.   

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...