vineri, 7 ianuarie 2011

Râmele explodează?



Scurte, de dimineaţă. Mai acum vreo două zile, Cristian Preda vorbea despre un consens politic în legătură cu admiterea României în Spaţiul Schengen.  Cum să construieşti un consens, care implică aducerea la aceeaşi masă a tuturor partidelor parlamentare, când aseară, la TVR, şeful lui, traian băsescu, şi-a bătut joc, într-un gest incalificabil, de Crin Antonescu şui de Dan Voiculescu?


Sper că Preda nu a ajuns până într-atât de bou încât să creadă că se poate discuta cu cineva care se preface că nu ştie numele preşedintelui PNL: "Felix cu Porumbacu, Porumbelu, sau nu ştiu..., a, cu domnul Crin Antonescu, da."  Asta după ce în urmă cu ceva vreme acelaşi băsescu îl califica pe  Ponta drept "maimuţoi".


E bună şi ipocrizia, dar prea multă strică. Ce dracu', Preda nu ştie ce-i poate pielea lui băsescu? I-a fost ceva vreme consilier. Cum îşi poate imagina că băsescu poate construi ceva, orice ar fi el acel ceva, în afară de o păruială generală?  


Bine, că Pulimea Sa înjură pe cine vrea muşchiul lui în ţara în care se comportă ca un derbedeu, e una. Dar că i s-a sculat "mânia patriotică" şi se apucă să-i înjure pe Sarkozy şi Merkel, trecem deja în altă dimensiune, cea a lezării grave a interesului naţional. Ne place sau nu, am fost nişte râme, pentru că am ales un dement ca ăsta în fruntea României, dement care crede că UE este un soi de bordel şi că rezolvă orice problemă dându-le un cap în gură ălora care-l supără.


Cât priveşte perdaful pe care îl trage Franţei, că nu ştie că noi avem Tratat de Frontieră cu Moldova, şi el a fost definit prin Tratatul de Pace de la Paris, din 1947, omul nostru delirează. S-o luăm metodic. Între Paris, 1947, şi starea de lucruri din prezent s-au mai întâmplat nişte lucruri. Printre ele Conferinţa de la Helsinki, din 1974, şi destrămarea URSS. Aici venim la ce ne doare. Şi la uriaşa gafă de aseară a lui băsescu: comunitatea internaţională a recunoscut urmaşă legitimă a fostei URSS Federaţia Rusă. Care NU are graniţă comună cu noi! Ca atare, aşa cum am făcut în cazul Ucrainei, şi ea parte a URSS, trebuie să semnăm un tratat privind graniţa cu Republica Moldova. La Bucureşti, unii, printre care şi băsescu, văd în acest tratat o piedică în calea reunificării. Ceea ce este o tâmpenie.


Pomenind de Tratatul de Pace de la Paris şi de graniţe, traian băsescu nu mai are de ce lega relaţiile cu Rusia de Pactul Ribbentrop-Molotov. Pentru că, de fapt, noi atunci, în 1947, la Paris, am pierdut Basarabia, cu acordul Marilor Puteri, şi nu ca urmare a Pactului, care, prin atacarea URSS de către Germania nazistă, în iunie 1941, a devenit caduc, prin urmare nici consecinţele lui nu au mai fost valabile. Dacă e să fim cinstiţi, consecinţele în cazul României au fost anulate şi de acel ordin al lui Antonescu: "Soldaţi, vă ordon să treceţi Prutul!" Că n-am ştiut să o păstrăm după 1944 e altă poveste.


Acum, dacă Franţa şi Germania au constituit un Directorat, care conduce Europa, formal sau informal, nici nu mai contează, o fi inteligent, sau nu, să ne luăm în colţi cu el, cu Directoratul? Avem cum? Avem aliaţi? Că atunci când ne "hârjoneam" cu Moscova, pe vremea lui Ceauşescu, avea spatele acoperit de China şi de SUA, printre alţii. Acum cine ne asigură spatele, că nu văd pe nimeni care să ne sprijine, nici în UE, nici în afara ei?


Acum nu ne dăm seama ce rău imens au făcut cocoşismele lui băsescu de aseară, de la TVR. Şi ce încălcări mai grave ale Constituţiei decât astea mai vrea? Suspendarea se impune, mai mult decât oricând. Dar cine s-o facă? Un Parlament de râme? Un popor de râme? Apropo: râmele explodează?

2 comentarii:

Karakas spunea...

Am mai spus: comportamentul lui urmeaza o anumita patologie. Neaparat trebuie schimbata Legea Electorala si cautati candidatii la cap inainte de a-si depune candidaturile. Plus un grad de educatie adecvat. Eu as face o Comisie de validare a candidatilor, cu interviuri in direct la TV.

Ne costa prea mult altfel. Poate totusi vom invata ceva din experienta asta.

Lucian Sarbu spunea...

...dement care crede că UE este un soi de bordel...
Nu "bordel"; el crede ca si pe acolo merge cu un dosar, o ascultare, o blonda, o frunza, un boc... Dar acum si-a luat-o drept in dinti, si nu-si explica cum, pentru ca Pulifricimea Sa nu si-a mai luat-o niciodata drept in dinti. Asta e ceva nou si nici macar nu le poate asculta telefoanele lui Sarko si Merkel, sa vada ce comploteaza banditii astia doi impotriva Pulifricimii Sale. N-ati vazut ca el tot cu "telefoanele" ii tragea, ca cica nu i-au dat aia "telefoane"? Omul are si el o obsesie, probabil cand va fi batran si lovit de Alzheimer se va juca numai cu receptorul telefonului, din reflex. Va dori sa mai asculte ceva, pe cineva, va ridica receptorul, va uita de ce l-a ridicat si tot asa.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...