marți, 4 ianuarie 2011

Capra râiosă are un puseu de mândrie patriotică



Capra, cât e de râioasă, ţine coada sus! Asta e România, o capră râioasă, cu "mândria" în erecţie, gata să înceapă un război cu Germania, pe motiv de Schengen. Asta după ce şase ani de zile a stat şi a frecat-o la rece! Chiar nu ne este clar că tot ce ni se reproşează este riguros exact, că, din motive imputabile numai nouă, în privinţa MCV performanţele României au mers din rău în mai rău: anti-corupţie spectacol, reultate zero barat, justiţia tot mai aleatorie, judecători mai puţini şi mai stresaţi, sentinţe neunitare, procese amânate la Calendele greceşti, mă rog, tot tacâmul. Nu mai vorbesc despre corupţia din Poliţie, despre felul în care s-au desfăşurat achiziţiile în domeniul dotării Poliţiei de Frontieră, calitatea pregătirii poliţiştilor şi multe, multe altele. Ce-i la graniţa cu Ucraina este başca! Şi ce ne imaginam? Că o să scăpăm neşifonaţi? 


Da, primirea României în UE a fost o decizie politică. Da, nu eram suficient pregătiţi, dar nici ăia nişte naivi. Dar experienţa de până atunci le spunea că o ţară, odată admisă, progresează mai rapid şi mai bine decât dacă bate step la uşa de la intrare. Ei bine, nu-l cunoşteau pe băsescu! Acum, că au ajuns să-l cunoască, regretă că l-au cunoscut, şi cum consecinţele unei proaste gestionări a frontierei Uniunii nu sunt tocmai mici, dimpotrivă, nu mai închid ochii. Şi ne fac şi nouă un bine, nu numai lor. 


Doar că reacţia oficialilor români şi a unei părţi a populaţiei este absolut cretină. Ni s-a sculat mândria patriotică, şi suntem pe picior de război cu Germania: în semn de represalii pentru scrisoarea aia noi intenţionând să ne opunem unei derogări de la Tratatul de la Lisabona, prin care în legislatura asta Germania are  cu trei europarlamentari în plus decât stipulează tratatul constituţional.


Nu ni se scoală nouă mândria şi ne îndeplinim dracului angajamentele, la timp, cu seriozitate, riguros, nemţeşte? Nu le dăm noi aşa o lecţie nemţilor, de să-i usture-n cur? Că de dat din gură ne-am săturat şi noi, şi ei!


Apoi, când începi un război, dincolo de obişnuitele întrebări despre raportul de forţe şi despre mijloacele cu care îl porţi, te mai gândeşti şi cum ieşi din el. Că dacă îl porneşti fără să ştii cum şi când îl opreşti, ai cacarisit-o. Vi se pare că a gândit şi planificat cineva războiul ăsta legat de admiterea în Spaţiul Schengen? Mie, nu! Văd doar nişte pafarişti care trag împrăştiat! Atât putem, atât facem!

5 comentarii:

Karakas spunea...

Baconschi nu s-a putut abtine si a pus MCV in circa Guvernului Nastase. Dar ce au facut actualii "specialisti" in ultimii 6 ani sa corecteze problemele in Justitie? "Revolutia Macovei", adica, prinderea de vrajitoare politice. Intre timp, coruptia a inflorit, iar ultimele scandaluri cu angajarile din MAI si deturnarile de fonduri de fosta Secretara de Stat a PDL confirma trendul. Pentru ca Romania a devenit un stat clientelar, unde clientela plateste ca sa aiba acces la ugerele bugetare.

Asa ca mai bine ar fi mai atenti cind se invirtoseaza si dau cu gura in public. Pentru ca nimeni in exterior nu mai crede acum ce spune Baconschi. Ar trebui sa plece toti, dar se tin de scaune mai abitir decit comunistii.

Shadow spunea...

@Dle Gheorghe

Inainte de orice va urez La multi ani si sanatate ca restul le facem singurei, bucurie si speranta :-).

E "inceputul sfarsitului" chestia lui baco. sa vad care din grupul popular ii mai "menajeaza" si ne mai fac "teorie" gen pottering si compania.

Fluieratorul spunea...

Eu daca mai aud o data de Baconschi intru in criza de isterie. The guy is dum or what? Nu inteleg ce-l recomanda pe omul asta pentru o functie publica, oricare ar fi ea, pe bune... Plin de ifose, lingau, debil mintal si scrib de cuvinte pretentioase, you name it. Cred ca singura lui calitate incontestabila e de fapt aia de populator de jacuzzi-uri. No harm intended, dar eu chiar nu i-am vazut niciodata calitati omului astuia, nici pe vremea cind era doar columnist.

Corvin spunea...

Cu anormalii ăştia ne exclud azi mâine din Uniune !

Karakas spunea...

Revin in discutia despre Spatiul Schengen pentru ca o noua declaratie a lui Basescu arata cita brambureala exista in politica externa a Romaniei:

Preşedintele Traian Băsescu a cerut, miercuri, Guvernului să se "bată până în ultima clipă" pentru aderarea la Spaţiul Schengen în termenul stabilit, aprilie-mai 2011, avertizând însă că România nu poate denunţa Mecanismul de Cooperare şi Verificare sau bloca aderarea Croaţiei la UE.

http://www.mediafax.ro/politic/basescu-guvernul-sa-se-bata-pana-in-ultima-clipa-pentru-schengen-7865086

Acum, asta este stire de presa. Nu vad exact ce a spus Basescu in textul stirii. Dar daca stirea e veridica, atunci avem confirmarea unei grave probleme a Romaniei: lipsa de sincronicitate in politica externa. Ministrul de Externe spune una astazi, Presedintele vine maine si infirma spusele ministrului si are o alta directie. N-ar fi o problema daca subiectul ar fi lungimea coceanului de porumb. Dar cind e vorba de implicatii majore pentru Romania, precum relatiile cu state importante din UE ca Germania, Franta, cu state apropiate precum Croatia, si cu Comisia Europeana, atunci cel care a provocat aceste disensiuni majore trebuie sa isi dea demisia. Nu am nimic personal cu dl Baconschi, dar ca om de stat ar trebui sa aibe taria sa isi dea demisia, dupa ce a fost contrazis in profunzime de seful statului. Altfel, pentru mine devine o papusa Barbie care nu mai reprezinta statul roman.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...