luni, 11 octombrie 2010

Un lapsus concludent



Într-o situaţie ca a României, când viaţa politică e praf şi pulbere, când dialogul e la pământ, când modul mizerabil în care se comportă PDL la guvernare enervează mai rău ca oricând populaţia, Senilitatea Sa nu are nimic mai bun de făcut decât să toarne gaz peste foc. După ce pizduieşte Opoziţia joia trecută, când a anunţat că retrimite Legea Pensiilor la Parlament, vrea ca azi ăia de la PSD, PNL şi PC să vină şi să stea în limbă în faţa lui. Evident, i-au dat cu flit. Ce-şi închipuia? Că toţi sunt lipsiţi de demnitate ca bocul, Nuţica şi Generalul Izmenelor din dotare? Care ling unde au scuipat, la ordinul lui? Şi-i mulţumesc pentru că le-a deschis ochii şi au văzut calea dreaptă? Hai să fim serioşi!

Azi Senilitatea Sa a avut un lapsus, care spune multe despre felul în care înţelege el democraţia:"Obiectivul meu era să încerc o armonizare a punctelor de vedere ale partidelor de opoziție cu cele ale arcului guvernamental. Întrucât acest lucru nu a fost posibil, voi substitui eu opoziția în discuțiile cu dumneavoastră”. Pardon! Cum adică: voi substitui eu opoziţia? I-a cerut cineva asta? I-a dat mandat? Sau pur şi simplu exprimă dorinţa lui de a nu mai avea opoziţie?


Oricum, "consultările" de azi, ca şi acelea din trecut, au fost o comedie sinistră, care arată în ce fundătură a dus băsescu instituţia Preşedintelui.  După "prestaţia" lui, parcă începi să-i înţelegi şi pe ăia de vor monarhie. Măcar monarhul e un spanac decorativ, care stă acolo unde-l pui şi nu are pretenţia să fie jucătorul politic suprem. Şi atunci partidele se pot gherăi şi bălăcări după pofta inimii. Iar când chiar au nevoie de un arbitru, găsesc unul care are această calitate, şi nu falsifică jocul, luând partea uneia sau alteia dintre echipe.


Cât despre cei care au fost azi la Cotroceni, ne aducem aminte de înţelepciunea populară: s-au dus boi, şi au venit vaci...

Un comentariu:

clerc spunea...

Draga Constantin, doar o mica observatie: potrivit lui Freud (instanta nr. 1 in materie de lapsusuri), un act ratat e atunci cind, dorind sa ascunzi un gind, inconstientul iti joaca festa si te da de gol, dar intr-o forma deformata. Basescu n-a facut un lapsus, ci a comis un cretinism, adica o greseala logica. Spunind "daca Opozitia nu e, ma substitui eu ei", a incalcat principiul aristotelioc tertium non datur, adica: nu poti sa fii si la Putere, si in Opozitie in acelasi timp. A dat-o pe goarna, a spus adevarul, cum ca Opozitia e inutila cit timp este el sef de trib, afara cu astia. Dar nu e lapsus, ci intentie explicit formulata. In rest, 110% de acord cu tine, traim cele mai de cacat vremuri din ultimii 20 de ani, ceea ce e o performanta in sine, daca e sa ne amintim de Iliescu, Vacaroiu, Radu Vasile si Nastase (ala din 2004, ca cel de azi e ok, a invatat multe dupa azvirlire!).

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...