luni, 25 octombrie 2010

Politicieni de duminică



Ştiu, azi e luni, dar covârşitoarea majoritate a politicienilor români există cu precădere duminica. Atunci când bat câmpii mai mult decât de obicei, după modelul inaugurat de Încrucişător, când era Primar General, şi ţinea conferinţe de presă duminica la prânz, când era tot românu' în tandreţuri cu sarmaua sau cu ceafa cu cartofi prăjiţi. Şi cu berea la PET sau şpriţul de "Dealurile Chimiei". Ca atare politica de duminică este, în esenţa ei, despre nimic. Este  doar un mod de a ocupa spaţiul public cu căcaturi, debitate cu morgă sau, dimpotrivă, cu aere de Caţavencu, pentru a se vorbi despre tine. Doar că politica de duminică este un soi de efemeridă, care nu trăieşte mai mult decât siesta şi, la cei cu o digestie mai dificilă, până la primul laxativ.


Din păcate pentru noi, că noi luăm peste bot consecinţele acestui mod infantil de a face politică, pe drumul deschis de băsescu s-a repezit toată gloata de politicieni de ambe sexe, şi de variate ideologii(variate e mult spus, dar ne place să ne amăgim cu existenţa pluralismului politic în România). În praful ridicat de ea, de gloată(sau turmă, depinde ce se vede prin praf) se învăluie toate problemele de fond ale economiei şi ale societăţii, care dispar ca prin farmec, înlocuite fiind de tot felul de teme periferice şi irelevante, tratate infantil şi maniheist.

Îmi pare rău să constat cât de prost politician poate fi Crin Antonescu. O fi vorbind el bine, dar discursul lui nu are substanţă, nu are strălucire şi este uitat imediat ce a fost rostit. Uită prea repede că satisfacţia ascultătorului, de genul "ce bine i-a zis-o!" nu durează mai mult de zece secunde din momentul în care zicerea a fost receptată.

Nu mă aşteptam de la Antonescu să fie prea fericit de faptul că va trebui să coopereze cu PSD într-un proiect de guvernare. Nu a făcut-o prea convins nici în 2009, când l-a sprijinit pe Geaoană. Nu reuşeşte să internalizeze ideea că este constrâns de realităţi(şi de aşteptările populaţiei) să guverneze alături de PSD. Nu este capabil să înţeleagă de ce este obligat la o astfel de guvernare: pentru că România are nevoie, simultan, de măsuri de liberalizare a economiei, şi de măsuri de protecţie socială, pentru că fără ele, fără acest mix de politici, nu avem nicio şansă de a ieşi din fundătura în care ne-au dus alţi "dreptaci". 

O alianţă se construieşte pe încredere, nu pe politica faptului împlinit. Antonescu a încercat să oblige PSD să facă lucruri pe care a declarat public că nu le va face. A numit un guvern din umbră, a pronunţat trei nume de posibili premieri, a încercat să forţeze mâna PSD pentru a veni cu un posibil premier înainte de a fi trecut Moţiunea de cenzură. Mai mult, a respins propunerea PSD de a da aceleaşi mandate ca şi până acum UDMR, într-un viitor guvern PSD-PNL. 

În acest fel a micşorat gradele de libertate ale PNL în negocieri. Şi a promovat constant imaginea unei viitoare coaliţii de guvernare conflictuale şi disfuncţionale. Practic, a demostrat oamenilor că NU există nicio deosebire între actuala coaliţie şi alternativa la ea. De ce? Cred că din prea mult orgoliu, din narcisism şi din superficialitate. Îmi pare rău, dar n-a învăţat prea multe în două decenii de politică.

În această afacere a Moţiunii mult mai matur şi mai echilibrat a fost Victor Ponta. Nu ştiu cât a contat el în asta, şi cât influenţa lui Ion Iliescu şi a lui Adraian Năstase. Cert este că Ponta are, prin atitudine matură, un ascendent asupra lui Antonescu. Fie şi pentru faptul că a fost consecvent în poziţiile asumate.

De cealaltă parte a baricadei, la PDL, nu vedem decât isterii pe tema "loviturii de stat", de un comic perfect. Videanu, Flutur, Nuţica, sunt tot atâtea fantoşe cu aere de mari politicieni, nulităţi absolute, pe care orice sistem politic sănătos le-ar fi rejectat ca pe nişte gunoaie. Despre UDMR ce să mai spun? Este curva politică perfectă, absolut amorală, care a dus urmărirea interesului propriu la o perfecţiune vecină cu voma. Iar UNPR nu există, deci nu avem despre ce discuta. 

Indiferent dacă trece sau nu Moţiunea, ea va face totuşi istorie. Pentru că va marca eşecul politicii de duminică. Dacă nu se schimbă nimic miercuri, furia străzii, care va urma, pentru că situaţia socială şi economică s-a degradat vizibil, şi nu există semne că ar putea să se inverseze trendul, actuala clasă politică va fi strivită de nemulţumirea populară. La vot, evident, cu toate că unii şi-ar pute-o fura şi altfel, deşi nimeni nu-şi doreşte violenţă în stradă.  Nu cred însă că strada va putea pune altceva mai bun în loc. Deciziile luate la furie, şi din frustrare, sunt cele mai proaste. Oricum, nu ne aşteaptă vremuri bune...   

6 comentarii:

Shadow spunea...

E fals ce sustineti dle Gheorghe. Oricat de mult tineti dvs la ponta, iliescu si mai ales nastase e fals.

Numirea unui unic prim ministru era normala inainte de motiune. Altfel basecu va numi din nou de la pdl. Tot asa era si existenta unui "program comun" de guvernare. O chestie pe care atat ponta cat si nastase nu o doresc. Ei nu au nici un "program". Antonescu s-a pus intr-o situatie extrem de vulnerabila cand l-a sustinut pe "geoana" la presedentie. Asta o stie oricine este informat si in mod clar o stiti si dvs. Sacrificiul lui Crin de atunci e "normal" sa nu insemne nimic pt adevaratul "prostanac" de la psd, "micul titulescu" de inventie "nastaseasca".

Nu e nici o maturitate sa sustii ca "nu stii ce o sa faci dupa motiune" pt ca demonstreaza ca nici macar nu te-ai gandit ca e posibil sa castigi iar pt "electoratul tinta" reprezinta in realitate "moartea politica". Asta este ponta sustinut de nastase sa ii ia locul lui geoana. Ma astept insa ca "tanarul ponta" sa muste si "mana" creatorului pt ca de multa vreme "modelul politic" al lui ponta este basescu.

PS. Ponta habar n-are ce e aia "liberalizare economica" iar in masurile de protectie sociala intra sustinerea "familiei" (a socrului si a sotiei) la ocuparea de functii in stat. E intradevar un "che" dar "puturos". Nu pune niciodata "carca" in nici un fel de "constructie politica". E doar un "beneficiar" al "politicii" nicum un vizionar sau macar un "bine intentionat".

Locul lui ponta este, cu toate ca poate parea ciudat, in pdl. Acolo se "regasesc" competentele dovedite de care "dispune".

cristi spunea...

@Shadow: ba e foarte matur sa susţii că nu ştii ce o să faci după moţiune, şi e foarte adevărat. Pentru că în primul rând nu se ştie exact cum va trece moţiunea (asta presupunând că trece). De exemplu poate să treacă cu UDMR, sau cu un grup din PDL care după moţiune să formeze alt partid (un unpr pe dos). Orice formulă guvernamentală anunţată de pe acum ar descuraja astea. Din acelaşi motiv nu se formează guverne înaintea alegerilor. Atunci când Antonescu a anunţat "guvernul din umbră" cei care nu au fost incluşi din pnl s-au cam supărat şi de aia n-au făcut şi psdiştii acelaşi lucru.

Ce spune dl. Gheorghe e adevărat, cu o precizare. E clar de ce nu există o unitate deplină a opoziţiei acum şi de ce pnl-iştii insistă cu atacuri la adresa partenerilor de opoziţie. Liberalii ştiu că există un grup important de votanţi ai lor care sunt antipesedişti turbaţi. Motivul eşti tu, Shadow.

Anonim spunea...

Crin este imatur,
PSD are dreptate ca nu trebuie propus un guvern inainte de a trece motiunea.Nu trebuie puse obstacole inaite de a vedea cum si daca trece motiunea.Deci, trebuie libertate de miscare, asta este diplomatie, Asta inseamna, prin vocea Shadow, ca exista prea multa inversunare si idei fixe in PNL. Dar lor le-a placut si acum nici nu recunosc cum PSD a sprijinit guvernarea PNL a lui Taraceanu.

Shadow spunea...

@cristi

Cand sustii ca "nu stii ce sa faci" inseamna ca nu ai idei de ce masuri vei lua(e vorba de masuri anticriza in principal). Existenta unui prim ministru deja negociat cu ceilalti din opozitie nu schimba nimic din "culoarea guvernului" (cu sau fara udmr, sau alte grupulete).

Ce spune dl Gheorghe nu este adevarat. Ca ma "gasesti" pe mine(un oarecare nici macar membru de partid) vinovat de asta este masura perfecta a lipsei de argument.

@Anonim

Psd nu a sprijinit "guvernarea tariceanu". Psd nu isi dorea alegeri anticipate la ora aceea de frica de a nu mai obtine nici atat cat obtinusera deja in parlament. Ideile fixe vin de la cei care incearca sa "vopseasca" realitatea.

PS. Ideile fixe se vad la ponta. ponta e cel care isi doreste si si-a dorit sa il faca sa "dispara" pe geoana. Indiferent daca asta poate sa subrezeasca propriile pozitii ale psd in Parlament. Cat despre "libertatea de miscare" astept cu interes sa vad "miscarea" lui severin.

Anonim spunea...

@Shadow

Înţeleg să-ţi susţi cu atâta determinare părerile provocate de închipuite superiorităţi doctrinare, în realitate vetuste frustrării provocate de micimea caraterului în faţa cerinţelor istoriei, dar să mai şi minţi grosier pentru a-ţi susţine argumentaţia îmi este dincolo de înţelegere. Spui "Tot asa era si existenta unui "program comun" de guvernare" Ei bine madam, speranţa că te adresezi unor neştiutori n-a avut finalitatea pe care ţi-ai propus-o.
Acest program de guvernare comun pentru perioada de de funcţionare post moţiune există. Doar răuvoitori gen Shadow nu vor să recunoască existenţa lui, chiar dacă şi Ponta şi Antonescu, separat, dar şi împreună, au afirmat acest fapt, ba mai mult au şi enumerat principalele lui măsuri. Madam, astăzi, până şi să fii de rea credinţă şi săpător la rădăcina binelui a devenit o chestiune dificilă. Te dai prea repede de gol, te descoperă oamenii imediat.

Ged

Shadow spunea...

@Anonim

te "rastesti" aiurea. Prima ca nu sunt "madam" dar nu e grav asa poti da vina pe "misoginismul" care te caracterizeaza.

Despre "minciuna" ai grija ca nu ti-ai vazut "barna". Dta "vopsesti" realitatea anuntadu-ma ce "smecherie" a facut psd "sustinanda" guvernarea tariceanu. Eu iti dau motivul real si dta fara nici un pic de "jena" sau de "bun simt" faci referire la caracter. Stilul asta deota nu doar o "educatie precara" dar si lipsa totala a argumentului.

Oricum devii "hilar" cand referi "snob" asa zisele "cerinte ale istoriei". Nu de alta dar intradevar exista o "negociere" a unor masuri intre psd si pnl pe care ponta se face ca le-a "uitat" cand ii convine iar Antonescu a facut-o public (una vorbim seara alta se trezeste ponta de dimineata).

Pana cand dta nu o sa fii in stare sa enunti macar ceea ce inseamna "bine" rea credinta iti apartine total. Si da te-ai dat de gol de la primul mesaj. Tupeul si nesimtirea nu scuza "nestiinta". Cu toate ca porti ca pe un stindard "asa zisa stiinta" in realitate frustrarile te macina. Te compatimesc sincer.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...