luni, 11 octombrie 2010

Încă o minciună a oranjgutanilor




Între 550.000 şi 750.000 de bugetari, dintr-un total de 1.250.000, câştigă net sub valoarea salariului minim brut pe economie! Este o imensă ruşine, pentru o ţară europeană! Salariile sutelor acestora de mii de bugetari, în valoare netă,  sunt mai mici decât pensia medie! Aşa ceva este inadmisibil! Şi nu e cazul să înţelegeţi că vreau să micşorăm pensiile!


Unul dintre miturile care dispar azi este cel al salariilor foarte mari de la stat, care le-au depăşit pe cele de la privaţi. Sigur, sunt şi în privat salarii mici. Dar cele mai multe sunt mici pe hârtie, practicându-se sistemul plăţii din mână, care la stat nu se practică, pentru că nu se poate! Salariile mici pe hârtie din privat le-au dat idei imbecililor de la FMI şi de la BM, care au condiţionat împrumuturile şi acordurile de menţinerea unui anumit nivel, foarte scăzut, al salariilor de la stat.


Şi atunci s-a inventat, pentru că altfel nu puteau creşte veniturile bugetarilor, tot felul de sporuri. Unii au sărit calul sporurilor, de acord. Dar acum s-a sărit calul în partea cealaltă: după ce au fost tăiate toate sporurile, cu excepţia celui de vechime, după ce s-au dus şi alte avantaje, precum bonurile de masă, al 13 lea salariu, acum a venit boc să dea lovitura de graţie, tăind şi salariile de încadrare, repet, foarte mici, pentru că nu aveam voie să le mărim salariile bugetarilor! cu 25%. Ceea ce a provocat un adevărat dezastru. Băieţii ăştia nu-şi dau seama pe ce bombă socială stau! 


În plus, jigodiile astea vor să permanentizeze reducerea salariilor de încadrare cu 25% prin noua lege a salarizării bugetarilor(a câta?!), care ar accentua hemoragia de personal din educaţie, din sănătate, din ordine publică şi din administraţie. De ce fac asta, chiar nu mă duce capul! Ce cred? Că în 2012 vor avea bani, şi vor face o mărire generalizată, să-i voteze proştii? băsescu chiar vrea să distrugă statul, bătându-şi joc de funcţionarii publici şi de bugetari?


Sau pur şi simplu nu le pasă de consecinţele actelor lor, pentru că ei au venit la guvernare cu un singur gând: să se facă oameni, jefuind banii publici?  

34 de comentarii:

Gopo spunea...

"Dar cele mai multe sunt mici pe hârtie, practicându-se sistemul plăţii din mâna".

Vreo dovada in acest sens ("cele mai multe sunt mici pe hartie"), tovarase luptator al clasei bugetare ? Sau ca toti aiuritii, dai din gura ca sa te auzi vorbind ?

"Şi atunci s-a inventat, pentru că altfel nu puteau creşte veniturile bugetarilor, tot felul de sporuri."

Bingo ! Dar de ce trebuie sa creasca veniturile bugetarilor, tovarasu' mare specialist ? Daca eu cer o marire de salariu, sefu' ma intreaba .. "ce ai facut ca sa o meriti". Ce-au facut bugetarii ca sa merite mariri de venituri ? Au lungit programul ? Au lucrat mai eficient ? Au eliminat macar 10% din spagarii si hotii din randul lor ?

Pe dracu ! Sporurile "se dau" fiindca "asa trebuie".

Ma bucura taierea sporurilor. Cand s-au taiat salariile in sectorul privat, s-au taiat bonusurile si alte beneficii nu-mi amintesc sa fi vazut prea multi socialisti din astia de crasma indignati. "Asa va trebuie, fire-ati ai dracului de burgheji nenorociti ! Luati de aici inca vreo cateva taxe !". Ei, acuma vine randul altora.

BladHaund spunea...

Hai Gheorghe, nu e greu, mai ai doar un pas si ajungi la concluzia corecta. Hai sa o spunem impreuna, mai intai in soapta, apoi poti sa o repeti tu singur in baie, inainte sa prinzi curaj sa o spui cu glas tare: "1.250.000 bugetari este o valoare enorma. Cheia maririi salariilor pentru bugetari este concedierea a circa 50% din ei si pusul osului la treaba pentru ceilalti." O marire de salariu cu 100% suna bine, nu? Nu e greu, trebuie doar sa munceasca...
Vai, am uitat, exista numai sintagma "sa ne dea!". "Sa muncim!", "sa fim amabili!", "sa nu cerem spaga!", "sa fim corecti!", "sa fim bine pregatiti!" sunt povesti de prin alte tari. Probabil de aceea si salariile sunt mai mari prin alte tari.
Stii ce, Gheorghe? Nu inteleg de ce mori tu de grija lor. Cui i se pare ca e platit prea putin pentru munca care o face, are intotdeauna deplina libertate de a-si cauta un alt loc de munca. Ai fi uimit sa constati cat de multi din salariatii aceia de la privat "platiti la negru" ar fi dispusi sa preia posturile caldute de la stat. Pe banii acestia putini. Oricum mai multi decat castiga ei MUNCIND pentru ca cei de la stat sa poata sa fie 1.250.000 de numaratori de taxe, de statatori la ghiseu, de gardisti care cer spaga pe fata dar nu stiu sa citeasca o balanta, de profesori titularizati cu nota 6 la examen si care fac meditatii cu toata clasa, de politisti care stau la panda cu radarul, de medici care te trateaz in sila, de judecatori care dau verdicte strambe, de politicieni atat de slabi in meseria lor incat politica a fost singura optiune, etc., etc., etc.

Constantin Gheorghe spunea...

Gopo, eşti prea prost, ca să-mi pierd timpul cu un răspuns!
BaldHaund, dacă găseşti tu, că văd că debordezi de deşteptăciune, profesori de top, care să lucreze pe 600 de lei pe lună, eşti invitat s-o faci! Ia înfiinţează tu o şcoală privată, şi plăteşte-ţi angajaţii cum o face statul! Să te văd!
Şi nu-ţi face iluzii: în momentul în care se privatizează tot sistemul de educaţie, nu vor rămâne în sistem mai mult de 30 de procente din numărul total al elevilor existenţi acest moment. La ţară va fi jale!
Iar când spun privatizare spun plata integrală a şcolarizării, nu să dea statul bani privaţilor pentru fiecare elev, adică să plătim de două ori educaţia copiilor, o dată din taxe şi impozite, şi încă o dată din banii proprii.
Cu restul de 70% de copii ce facem?
Hai, pa, că-mi pierd vremea degeaba şi cu tine! Te bucuri ca boul de "răul" altora, uitând că, dacă nu eşti şi tu un postac din beciurile PDL, şi chiar munceşti în sectorul privat, mai devreme sau mai târziu are să dea colţul şi afacerea ta. Sau a angajatorului tău. Pentru că nu suntem "noi", din privat, ăi buni, şi "ei", din sectorul public, răi. Economic şi social depindem unii de alţii. Dar dacă nu poţi înţelege asta, îţi meriţi apelativul de bou. Spun asta ca să te scutesc de efortul unei replici.

Gopo spunea...

Mai dar ce nervos esti :D. Mai usurel, mai usurel, nu de alta, dar la varsta dumitale poate patesti ceva de la atata agitatie si vai de noi, ce ne-am face.

In rest, aberatii penibile, din partea unui individ penibil, care nu stie decat sa improaste cu insulte. Bleah. Vezi ca urmeaza niste demonstratii sindicale, gasesti pe acolo niste aplaudaci pe placul tau.

Andrei Gheorghe spunea...

Gopo si Bladhaund

Intreb si eu, curios ca tot omul: voi ce lucrati / cu ce va ocupati timpul (in caz ca nu lucrati)?

ama spunea...

Gopo si Bladhaund


Mari tembeli sinteti domniile voastre.
Pai tocmai asta cer si bugetarii. Sa aiba unde sa lucreze.
Ca dragii de privati au facut rahatul praf si au pus-o de mamaliga cu locurile de munca pe care NU le infiinteaza. Crezi matale ca daca ar avea unde sa munceasca insul de rind n-ar munci ?!
Chiar si tiganii munceau inainte de 89. Dar o data cu DISTRUGEREA intregii economii romanesti, n-au mai ramas ca optiuni decit: emigrarea (servitor la mama dracului, dar servitor cu facultate si staif, ca nu poti stergele fund un mos si o baba daca n-ai facut medicina in Romania, nu te primeste) sau aciuarea pe linga nu se stie ce institutie romaneasca care plateste mai putin decit pensia medie, cum bine spunea proprietarul acestui blog.
Dar, domniile voastre, probabil asta aveti sarcina de sevicu: sa-l incontrati pe dinsul si sa beheiti prostii. Ca sa se stie ca nu-i bine ce spune !!!

Anonim spunea...

Statul e un angajator la fel de zgarcit sau de generos ca orice patron obisnuit. Daca firma lui nu produce si nu vinde suficient sau daca vrea sa bage el in buzunar cea mai mare parte a castigului ca sa-si ia Porsche, atunci va taia din salarii si va concedia cat poate de mult. E simplu. In cazul statului in perioada asta, sunt valabile ambele: nici nu are venituri suficiente (economia a scazut totusi cu 7% si veniturile din taxe sunt oricum mici) si nici nu vrea sa taie din alte parti ("Porsche"-ul clientelei, intre care si multi bugetari platiti gras pe ochi frumosi, care nu sunt nici profesori, nici politisti).

Mai bine ati comenta halul in care o sa se modifice codul muncii:
http://www.adevarul.ro/actualitate/social/Codul_Muncii_vireaza_la_dreapta_0_351565499.html

Constantin Gheorghe spunea...

Am tot scris despre intenţia de modificare a Codului Muncii. Mi-am luat şi porţia de înjurături asociată. Aşa că să se agite şi sindicatele, care se fac doar că protestează pe tema asta. Să protesteze şi "societatea civilă", şi "elitele intelectuale". A, am uitat, ăştia sunt "rezistenţi prin cultură!" Adică rezistă la criză în sinecuri "cultrale", vezi ICR, plătite din bani publici.

clerc spunea...

Gopo si Bladhund,

bai fratilor, voi chiar sinteti oranj si la verb, nu doar la ficati! Voi reinventati lupta de clasa, dar "pe dreapta", altfel nu se explica atitudinea nazista fata de bugetari! Pai faceti, bai, o petitie catre boc si cereti acolo reinventarea lagarelor de exterminare, pe motive de nemunca! Nu e logic? Dar va intreb si eu, ca ne-oranjgutan ce ma gasesc: unde se practica la privati cultul muncii? Unde dau aia in brinci? Cit exportam noi? Si de ce calitate? Unde se dau marile tunuri in materie de neplata a taxelor? Unde prospera economia gri si neagra? La Stat? Ma indoiesc, mie imi opresc baietii "pe teava" toate taxulitele posibile. Ah, am inteles, voi d-aia ii iubiti pe capitalistii lu peste prajit din Mioritia: ca au reinventat sclavagismul si exploatarea medievala... Va roade invidia ca aia de la Stat mai au sindicate (chiar daca de cacat), ii mai apara cineva, nu ca la particulari, unde se practica calcarea in picioare... Vorbiti de nemunca bugetarilor: dar privatii ce locuri de munca au creat? Ca ins de 50 de ani, cu diploma universitara, somer, unde mai gasesti de lucru, ca toti capitalistii astia neo-keynesieni vor doar pipite blonde, de 22 de ani?! D-aia zic: bai, fratilor, istoria se repete, roata e rotunda, vine si clipa cind pica Basescu-Boc, atunci sa va vad cu dreapta voastra de cacat, libertarieni oligoizi ce sinteti!

chien spunea...

Stiu ca ati scris; pana acum nu vazusem insa nicaieri lista completa cu propuneri.
Sa protesteze, dar as vrea sa vad si un partid (PSD?) care sa sustina interesele angajatilor cu ocazia asta. Nici sindicatele, nici societatea civila nu pot fi alese vreodata prin vot sa conduca tara; un partid da. Eu vad in codul asta al muncii (daca toate propunerile de acolo s-ar aproba, fiindca nu toate sunt abuzive) un turnesol perfect pentru partide. Mult mai bun decat legea pensiilor.

pacos spunea...

Ok, iar s-a ajuns la tampenia aia cu privati anti bugetari si invers. Credeam ca s-a depasit faza asta. Credeam ca s-a inteles ca nu se poate unii fara altii.
S-au lansat si noi intrebari. Simple. Raspunsurile sunt ceva mai complicate. Nu se practica tocmai cultul muncii la privati, dar nu se munceste o ora-doua si gata, astepti sa se termine programul. Sunt multi care chiar dau in branci cu munca. Cat exportam si de ce calitate e o alta poveste, mai ales ca nu prea mai avem industrie ci mai mult servicii.
Putem discuta si despre marii datornici la bugetele statului. Care sunt, aproape toti, de stat.Chiar daca opresc de la salariati taxele si impozitele datorate, nu le varsa la buget. Lucru care nu se intampla aproape deloc la privati, pentru ca in secunda imediat urmatoare li se executa conturile. Se poate discuta si despre locurile de munca create de privati. Din 4,5 milioane de salariati, 1,3 milioane sunt bugetari. Restul sunt privati. E putin sau mult? Habar n-am. Dar nu se poate spune ca nu s-au creat lucuri de munca.
Si aici trebuie spus ca desfiintarea a peste 100.000 de firme (care OBLIGATORIU aveau cel putin un angajat) a "ras" 100.000 de locuri de munca.

Nu pricep de ce e asa de greu de inteles ca intre privati si bugetari exista o simbioza si ca unii fara altii nu se poate.

@Gopo si Bladhaund
Se poate "combate" si civilizat. Ma gandesc ca nu e tocmai in regula sa bestelesti proprietarul in "casa" lui. Si ma mai gandesc ca proprietarul ar putea, stiind ca-si primeste aproape cu regularitate portia de "vorbe alese" sa "incuie" poarta. Macar din cand in cand.

BladHaund spunea...

Constantin Gheorghe, ultimul comentariu e naucitor. A picat exact pe chestiune, nu stiu cum sa zic, e prea la tinta.

Tu cam cate clone ai si cam cu cate nick-uri iti comentezi singur la articole?!!

P.S.: N-am nevoie sa publici asta, e destul sa o citesti si sa iti dai seama ca inteleg ca e e pustiu uneori:). Dar sunt om de inteles si am receptionat mesajul.

Constantin Gheorghe spunea...

Ba îl public, nu de altceva, dar e o demonstraţie în plus a faptului că eşti bou! Ţi se pare că aş fi obsedat de audienţă? Că mor de dragul comentariilor? Mă doare fix în cot! Şi de obicei nu public comentariile anonime, chiar dacă-mi sunt favorabile. Asta e, mai trage o dată!

Anonim spunea...

Mai baieti, ce v-ati infierbantat!:)
Pacos are dreptate, indiferent cine este.E limpede ca fiecare isi vede de interesul lui, fie ca e bugetar fie ca nu. Ca sa mai destind atmosfera: sunt "patron" de 18 ani (cu ghilimele, am o afacere mica, 4-5 angajati). Nu m-am imbogatit, dimpotriva, dar asta e o alta poveste. Sunt multumita, totusi ca am mentinut aceste locuri de munca, inclusiv pe al meu. Dragilor, ma refer la IMM-urile cu capital romanesc aici. Salariile la negru, cum spuneti voi,se practica numai la firmele mici sau cu activitate sezoniera si se se ridica la cifre ridicole , poate 2-3 milioane in plus, fata de statul de plata, pentru care "patronul" oricum plateste TVA-ul aferent si 16%impozit pe profit si alti 16% impozit pe dividende ca sa-i poata da angajatului. Nu ma refer la evaziunile de proportii si la faptul ca si companiile de stat au datorii mari la buget. De ce? Pentru ca taxele pe locul de munca sunt insuportabile. Am studii superioare si pentru faptul ca salariul minim a crescut, as fi obligata sa platesc la STAT 6 milioane, numai taxe pentru mine. DE CE? UNDE SE DUC BANII? CUM SE INTORC LA MINE? Cand sunt luni de zile in care veniturile mele sunt incerte, aproape zero. (asa-s afacerile, spun cinicii care nu stiu pe ce lume traiesc, de ce te-ai bagat,nu te pricepi etc...)Si, ma rog, unde sa ma duc acum, cu 2 diplome universitare si la o varsta la care nu ma mai angajeaza nimeni? Da, as da fuga la stat, sa fiu sigura de un venit, oricare ar fi el, sa nu ma gandesc la TVA, declaratii, impozite, controale, abuzuri si sa rup usa la 4.Oricum, am gasit si ac de cojocul lor. Lucrez 2 ore pe zi si platesc impozitele in consecinta, nu 6 milioane ci un sfert, chiar daca ma va afecta la pensie. Nu vreau sa contribui la zestrea de posete ale blondei si nici la colectia de masini ale asfaltatorilor.Prin 2009, cineva voia sa renunte la afacerea lui si sa-mi dea CADOU,ca sa ma extind, 60 de utilaje pentru ca trebuia sa evacueze spatiulinchiriat si se gandea cu groaza ca trebuie sa le depoziteze undeva. "Esti nebun?" i-am spus. 60 de utilaje = 60 de locuri de munca =240 de milioane dari la stat LUNAR NUMAI pentru salarii!Cu productivitatea noastra, cu tehnologia noastra, nu faci fata DACA NU FURI sau daca nu ai contracte cu statul, ceea ce nu e cazul meu. DACA NU PLATESTI VINE EXECUTORUL IN 30 DE ZILE si gata cu afacerea. Faptul ca producatorii romani sunt concurati neloial e o poveste lunga, va spun din 18 ani de experienta.
Oricum, aceasta falsa disputa privati/bugetari nu este in regula deloc pentru noi, romanii. Pana la urma bugetarii nu au nici o vina. Au fost infiintate posturi, au venit, s-au angajat. De vina sunt cei care au permis umflarea acestui aparat de stat(nu ma refer la medici, profesori, politisti, se face mereu confuzie cu adevaratii taietori de frunza la caini)ci la salariile cu adevarat nesimtite pentru performante zero, salarii la care multi "patroni" nu ar visa vreodata...

Karakas spunea...

Il inteleg pe Constantin, mai ales supararea ca tara a ajuns unde a ajuns.

pacos spunea...

Prietene Bladhaund, ai o problema. Si primul pas spre rezolvare e sa recunosti ca ai o problema. Dupa aia, e simplu.

clerc spunea...

Draga Anonimule, draga Pacos, recunosc ca am exagerat, am scris cu patos si fierbinteala! Insa m-au enervat cumplit baietii aia doi, Gopo si Baldhaund, doi "edificati", doi metafizicieni care au priceput ei ce si cum - fara rest. Evident, este o aberatie sa privesti lumea in termeni de bugetari vs privati. Si la Stat exista uscaturi, ba inca insuportabil de multe, dupa cum si dincolo sint putori si lepre. Tine de originalitatea economiei noastre de piata faptul ca sint angajati si tolerati in ambele registre. Si sint de acord ca raul vine de la administratori, care nu selectioneaza corect calitatea resurselor. Am putea discuta la infinit despre cum s-a facut la noi privatizarea, cit de mult s-au imbogatit patronii care au dat tunuri in comparatie cu cei care, precum Anonimul, cu firme mici, si-au vazut de ale lor, muncind cinstit si supravietuind. N-am nimic cu ideea de capitalism in general, doar ca nu gust deloc acest capitalism neo-keynesian, care a pus lumea pe butuci, uitind ca la origine capitalismul insemna etica si acumulare, nu speculatie si incalcarea legii prin coruptie. Luther si Weber n-au nici o legatura cu hienele Wall Street-iste de azi, nici cu varianta lor politica mioritica, vopsita in portocaliu.
Insa as face o observatie. Ati observat ca desi am folosit cuvinte tari si evident deloc amabile la adresa lor, atit eu, cit si Constantin, nici Gopo, nici Bladhaund nu au ripostat cu acelasi tip de replica? Si sa nu-mi spuneti ca asta tine de civilitate, ca e un argument pueril. Nu, nu din buna-crestere nu s-au inflamat baietii, ci pentru ca ei nu reprezinta un punct de vedere personal, al lor, ci sint platiti sa o faca. Prin urmare, le e indiferent daca sint purtati prin acizi, important e sa faca postarea si sa raporteze angajatorului succesul. Daca ar fi traitori in Romania de la suprafata ca noi, ceilalti, e fatal ca s-ar enerva, caci traiul ne-a fost diminuat considerabil, fara posibilitatea unor alte joburi de rezistenta. Dar ei nu se enerveaza pentru ca nu intra in fisa postului. Sigur, ei pot fi mai destepti sau mai imbecili, e chestie de detaliu. Insa atitudinea este una comuna in cazul lor: sint flegmatici si terni, asa cum este culoarea peretilor din subsolurile IT-iste ale Modroganilor. Parerea mea - si-mi asum doza de paranoia ce pare sa rezulte dintr-o asemenea ipoteza. Dar stiti, traim in Romania, si nimic nu e fructul hazardului. Nici macar o banala postare...

Gopo spunea...

Bine ca ti-ai asumat doza de paranoia. Ca in rest, ai nimerit fiiix cu batul in balta, la toate punctele posibile. Nu fac parte din nici un partid, nu ma "plateste" nimeni, in afara de firma unde lucrez, o multinationala ce se ocupa cu software-ul (sunt in pauza de pranz, cand sunt liber sa fac ce ma taie capul, daca il arde pe careva grija cum de am eu timp sa postez aici). Detest absolut toate partidele in mod egal, si nu-mi doresc de la ei altceva decat sa dispara. Cat mai repede cu putinta.

Motivul pentru care am postat aici e ca tovarasu' inginer Gheorghe e un exponent tipic al sustinatorilor dezastrului socialist. Inofensiv pe cont propriu, se umfla in timp, pana ce se depaseste "masa critica" si adunand suficienti tonti, curentul impinge la putere vreun politruc de doi bani (la fel de corupt ca restul) care le promite "taxe mari pentru bogati, fire-ati ai dracului". In mintea socialistului de crasma, "bogat" fiind oricine castiga mai mult de salariul mediu pe economie, "trebuie" sa i se dea de urgenta in cap cu taxe progresive pe salariu, pe venituri, samd. De obicei mai si debiteaza prostii de genul "nu e normal sa platim cu totii la fel" (ce-o fi "normal", doar ei stiu). Politrucul modifica pentru a nspea mia oara fiscalitatea, smecherii fac evaziune, ceva bugetari mai iau niste spagi, alte firme crapa sau se muta prin alte parti. Rezultat ? Mai mult somaj, mai putine slujbe bine platite, mai multi cersetori cu mana intinsa dupa "dreptul" aruncat de stat. Si iar pornim ciclul de la capat .. Si iar .. si iar ..

PS : mi-a placut tirada nervoasa a tovarasului Gheorghe contra nenorocitului de mosier care si-a cumparat Ferrari. "Sfideaza" clasa muncitoare, dare-ar dracii in el de exploatator nenorocit !

Anonim spunea...

@clerc: "Ati observat ca desi am folosit cuvinte tari si evident deloc amabile la adresa lor, atit eu, cit si Constantin, nici Gopo, nici Bladhaund nu au ripostat cu acelasi tip de replica?"

Tu te iei la injuraturi cu o furnica care ti se suie pe picior? :) Te scoate din minti faptul că ți se suie pe picior sau intelegi senin ca asa se comporta furnica, fiindca are inscris in codul genetic mitocania, limbajul de crâșmă și invidia față de cei "care are"?

Înjuri furnica sau o îndepărtezi cu un gest și îți vezi mai departe de ale tale (muncă, câștigat bani, trăit viața fără să mă fută grija de ce fac ceilalți, etc.)?

pacos spunea...

@Gopo
As paria pe faptul ca, lucrand intr-o multinationala, salariul tau (adica cel din cartea de munca, contract de munca, etc.) e una, venitul tau fiind alta (adica mai mare).
As mai spune ca esenta democratiei e pluripartitismul. Fara partide am ajunge la "tatuc". Nu ca n-am fi aproape, da' orisicat....
Nu sunt neaparat un adept al cotelor progresive de impozitare. insa nu pot sa nu accept faptul ca 160 lei dintr-o mie inseamna infinit mai mult decat 1600 lei din 10.000. In procente, e acelasi lucru. In realitate, cei 160 lei fac diferenta dintre cumparat rechizite pentru copilul care merge la scoala si abandonul scolar. Si ar mai fi ceva: nu vad de ce un proprietar de apartament de 70 mp plateste acelasi impozit cu proprietarul unei case (vile) in Cotroceni. Si nici de ce posesorul unui ARO vechi de 15 ani plateste acelasi impozit cu cel care "se da" cu un BMW X5.
Cam asta e.

clerc spunea...

Frate Gopo (apropo, ala chiar era un personaj, a luat si Cannes-ul intre altele), te inteleg. Esti genul de ginditor privat, care debordeaza de energie reflexiva taman in pauza de masa pe care i-o acorda patronul. De ce nu, in fond? Ai dreptul la o opinie, Constitutia ti-o garanteaza. N-am afirmat niciodata ca esti fanul vreunui partid. Dupa exaltarea pro-capitalista, am crezut ca esti dintre postacii oranj, care o fac pe angajament. E posibil ca m-am inselat. Dar nu m-am inselat (ma rog, tu esti poet, zici ca "am dat cu batul in balta") in ceea ce priveste maniera in care intelegi realitatea economica si politica. Il faci pe Constantin "tovaras socialist". Daca faci un minim efort de memorie, o sa vezi ca pe Wall Street, focarul crizei actuale, nu "socialistii" adasta, ci rechinii finantei mondiale, la propriu. De-acolo a pornit dezastrul - iar Krugman (poate accepti ca este o autoritate) confirma diagnosticul asta in vreo doua carti, traduse si la noi. Apoi, "socialisti" sint si suedezii, nordicii in general. Despre canadieni, neoconi americani turbati la fel ca tine zic că-s "socialisti". Si asta pentru ca se gindesc si la amariti, in cadrul unor politici chiar umanitare. Nu, tu vrei ca tot ce cistigi sa-ti ramina tie in buzunar. Pai, frate, ia-ti biroul de la multinationala si te du in codru, sa traiesti singur si fericit, nefurat de statul social (nu de statul roman, ca ala e social doar in Constituie, nu si in realitate!). Cam atit, scuza-ma ca te-am inoportunat, sper sa te bucuri de binemeritata pauza. Sa fii sanatos.

clerc spunea...

Iubite Bladhaund, daca ingadui unei furnici sa te abordeze, asa, simpla faptura minuscula cum este, pe tine, cel dimensionat pe inalt, atunci, multumindu-ti pentru nesperata generozitate, iti voi spune: iti doresc nu sa constati cu deferenta cum ti se urca furnica pe picior, ci sa fi masticat de un musuroi intreg de asemenea proletariene furnici, invidioase pe prosperitatea ta, si poate geloase pe un astfel de impozant IQ . In rest, imi cer scuze ca in totala mea nimicnicie, am indraznit sa tulbur serenitatea capitalista a unui Privatdenker din rasa unui Goebbels. Bladhaund ueber alles!

Anonim spunea...

@pacos:
1. Daca cel care plateste impozit 1600 consuma de 10 ori mai multe resurse publice pentru ca sa castige cei 10000 decat cel ce plateste 160, atunci sunt de acord. Realitatea e insa invers, cel ce castiga 1000 de multe ori "se califica" si al alte ajutoare si subventii (de ex.: ajutor de incalzire). Deci cel ce plateste mai putin este foarte probabil sa consume mai multe resurse oferite "gratuit" de stat.
2. O vila din Cotroceni de 70mp e impozita mai mult decat un apartament de 70mp la periferie. Nu mai mult decat unul la Unirii, dar valoarea de piata pentru cele doua din urma e in favoarea apartamentului.

3. Cel cu X5 oricum plateste mai mult decat cel cu Aro (pentru ca se aplica impozite la cmc, iar Aro nu are motoare mari), dar argumentatia e eronata din start: un X5 ocupa cam tot atata loc pe sosea cat si un Aro, deci nu inteleg de ce ar trebui sa fie mai mare impozitul. De poluat, oricum polueaza mai putin, iar "cota" de folosire a drumurilor este achitata cu varf si indesat prin accizele la carburanti. In coneptia mea, un ipozit echitabil pe autovehicule tine seama numai de cat spatiu public ocupa masina si cat polueaza; valoarea de achizitie nu vad ce relevanta ar trebui sa aiba.

In concluzie: egalitatea oamenilor e doar un vis umed al socialistarzilor si nu vad vreun motiv pentru care unul care are pentru ca munceste ar trebui sa accepte sa fie egal cu unul care isi bea salariul de mizerie la crasma. Oricum cel ce are deja accepta (sau mai bine zis, este nevoit) sa plateasca impozite mult mai mari decat cel lenes, in valoare absoluta, fara sa beneficieze in mod implicit de un plus corespunzator de prestatii publice.

Anonim spunea...

@clerc, din nou te inseli amarnic. Te rog nu ma mai compara cu alti socialisti, care nu erau cu nimic mai buni decat tovarasii Iliescu sau Gheorghe
(sau chiar tov. Basescu si mme. Udrea, care va obsedeaza profund)

Iar pentru musuroiul de furnici s-a inventat insecticidul. Se produce in fabricile capitaliste, de niste furnici fara minte care toata ziua il invidiaza pe patronul fabricii ca el are si ele nu. :)

clerc spunea...

Draga Constantin, citesc de mult timp cu infinita placere si solidaritate reala tot ceea ce scrii tu. In imensa majoritate a cazurilor sint de acord cu maniera in care vezi lucrurile. Cred ca esti si informat, si sensibil, si erudit, dar mai ales ca te insufleteste o foarte substantiala constiinta morala - lucru extrem de rar pe meleagurile colorate in oranj. Voi continua sa-ti citesc productiile curajoase si aplicate, insa nu prea cred ca o sa mai recidivez cu vreun comentariu. Ma dezgusta atit de abisal fameni ca falsii preopinenti de mai sus, ca ma vad nevoit sa-mi apar sanatatea stomacala, evitind orice vomisment mai amplu. Oricum, toate admiratia pentru felul in care incasezi tot felul de mizerii de la astfel de bolnavi de "cataracta" intelectuala. Te invidiez sincer. Ai fi putut evolua in sparring-partner al lui Muhammad Ali, in vremea lui de glorie. Si apropo de "suferinzii" portocalii: una e sa nu vezi realitatea, si cu totul altceva sa justifici teoretic aceasta cecitate. Nasol.

pacos spunea...

@bladhaund
Ar fi ok daca mai intai ai defini si ce inseamna resurse publice precum si ce si cum se consuma ele. Apoi as face o precizare: impozitul de 160 lei se scade din cei 1000 lei ramasi dupa scaderea tuturor celorlalte impozite aferente salariului. Ceea ce inseamna ca cel care primeste acei 840 lei nu prea se mai califica pentru alte ajutoare si/sau subventii. Chestia aia cu subventia pentru caldura e prosteala pe fata, daca avem in vedere ca baietii aia de la Termoelectrica oricum incaseaza la randul lor subventii babane din bugetul statului.
Nu poate fi vorba aici de egalitarism socialist. 840 nu e egal cu 8400. Pledez doar pentru o anume echitate. Si mai spun doar ca impozitul este o suma de bani pe care statul o incaseaza si pentru care nu are obligatia de contraprestatie. Si subliniez: pentru cineva care castiga net 840 lei, cei 160 lei reprezinta o mica avere. Pentru celalalt, suma de 1600 lei nu este una "de viata si de moarte". Cam asta era ideea.
In cazul impozitarii locuintei, am vrut sa subliniez faptul ca, pana la urma, importanta este valoarea acesteia, chiar daca e un apartament sau o vila. Pentru ca nu poti impozita la fel casa cu turnulete si marmura si casa de paianta, numai pe motiv ca sunt una langa alta. Pate acum e mai clar.
Acum, cu motoarele. Atat Aro cat si BMW au motoare injurul a 3000 cmc. Desigur, gradul de poluare difera, dar impozitul anual nu tine cont de asta, ci numai de capacitatea cilindrica. De-aici, impozite identice. Desi valoarea Aro n-a depasit niciodata 12.000 euri, iar un X5 sare de 45.000.
De unde se trage concluzia ca deranjeaza tare impozitarea progresiva a veniturilor si place tare "egalitarismul" impozitelor pe avere.

BladHaund spunea...

@pacos: "Si mai spun doar ca impozitul este o suma de bani pe care statul o incaseaza si pentru care nu are obligatia de contraprestatie"

Ce zici?!!! Recunosti pe fata ca e vorba de o simpla agresiune, cu nimc diferita ((decat prin rafinament si mijloace)) de a hotului care iti salta portofelul in aglomeratie?!! Sigur ai nimerit bine blogul cu comentariul acesta?!

Deci pentru impozitele acelea multe pe care le platesc statul nu-mi datoreaza nimic in schimb?!!!

Relaxeaza-te, stiam de mult. Si Gheorghe o stie bine, doar ca el prefera sa lucreze la si pentru stat, de aia tipa. :)

Deci nici vorba de simbioza pe nicaieri, cum tot incercati sa ma convingeti de 20 de comentarii incoace. Parazitism pe fata, recunosti, da?

BladHaund spunea...

@pacos, inca una cu subventia pentru caldura: vezi ca nu toata tara este locuitoare la blocul comunist (care a modificat mentalitatile in halul asta, dar poate despre asta alta data). Exista unii care stau... la casa. Stiu, e un sacrilegiu pentru comunisti ca altii in afara de nomenclatura de partid sa aiba un petec de pamant in jurul locuintei. Dar sa nu divagam.

Ai auzit de ajutorul pentru lemne, acordat aluia cu netul de 840 si cu 7 copii acasa (7, pentru ca i-a placut sa se futa, nu l-a obligat nimeni sa aiba familie mare).

Dar de ajutorul pentru incalzirea cu gazde de la vila familiei cu 1 copil ai auzit? Eu de al doilea nu, desi ala de la vila a platit de vreo 10 ori mai mult decat nea futaciosul. In timo ce unul futea, altul muncea. Deci ala care futea, sa primeasca cam ceea ce ar zice Constantin Gheorghe in limbajul sau colorat, nu sa vina la poarta la mine si sa imi povesteasca el cum e amarat. Sau sa moara Gheorghe pe blog de grija lui, in timp ce nu-si doneaza nici macar o centima din venit pentru amaratii pe care ii iubeste atat de la distanta.

pacos spunea...

Prietene Bladhaund, in loc sa definesti resursa publica si cum o consuma categoriile de contribuabili, te "agati" de definitia impozitului. Se invata in anul I la facultatea de drept, Dreptul financiar-fiscal. Si nu, nu e o inventie a statului roman. Peste tot in lumea asta se platesc impozite si taxe. Nu inteleg de ce te faci ca nu intelegi: platesti CAS, asigurari de sanatate, somaj, pentru ca , la un moment dat sa beneficiezi de acestea, fie de drept, fie la nevoie. Iar impozitul pe venit, ca si cel pe casa sau auto reprezinta, in fapt, un impozit pe proprietate si /sau pe avere.
Si nu, nu e vorba de parazitism sau furt pe fata. Ci de faptul ca atat pensiile cat si asigurarile de sanatate sunt constituite pe principiul solidaritatii.

Pentru ca n-ai inteles, reciteste ce-am scris in legatura cu subventia acordata Termolectrica. Direct. Pentru energia electrica generata. De fapt, pentru combustibilul folosit.

Putem sa gasim tot felul de exemple. De la cel cu 1 copil si vila, pana la cel cu 7 copii. Sau pana la acela cu doar doi copii, care nu din vina lor s-au nascut intr-o zona in care nu beneficiaza de curent electric.
De fapt, putem ca, de maine, sa nu mai dam nimic nimanui. Nimic. Niciun ajutor, nicio subventie, nimic. Problema e ce urmeaza dupa asta. Si daca te-ai gandi putin, te-ai ingrozi. Nu pentru ca n-ai mai iesi din casa (baricadata zdravan) ci mai ales pentru ca, din jocul sortii, s-ar putea ca poimaine sa ajungi in situatia in care ai avea nevoie disperata de ajutor si sa nu-l primesti, pentru ca un alt Bladhaund nu suporta asta.

Gopo spunea...

Sa luam lucrurile pe rand :


@pacos
As paria pe faptul ca, lucrand intr-o multinationala, salariul tau (adica cel din cartea de munca, contract de munca, etc.) e una, venitul tau fiind alta (adica mai mare).

Nu paria. O sa pierzi. Asa era cazul in epoca 2002-2005, in timpul gloriosului PSD (pe atunci lucram insa la o firma mica), salariul trecut pe cartea de munca era mai mic (uneori chiar mult mai mic) decat venitul lunar real. Reprobabil ? Poate ca da. Nu facea insa nimeni asta de placere - pentru o firma mica, ce depinde de facturile emise lunar pentru supravietuire, diferenta aia care nu se ducea "la buget" putea sa faca diferenta intre supravietuire si deces. Sa mai amintesc de vizitele bugetarilor smecheri de la diferite "autoritati" ? Nu cred ca mai e cazul sa precizez ce se intampla atunci.

De atunci s-a schimbat treaba, iar din 2005 incoace salariul chiar e trecut pe cartea de munca, in intregime la majoritatea multinationalelor. Probabil ne vom intoarce la metodele din 2002 daca se vor pune iar biruri "la bogati".

insa nu pot sa nu accept faptul ca 160 lei dintr-o mie inseamna infinit mai mult decat 1600 lei din 10.000. In procente, e acelasi lucru. In realitate, cei 160 lei fac diferenta dintre cumparat rechizite pentru copilul care merge la scoala si abandonul scolar.

1. Salarii de 10.000 de lei sau peste nu cred sa fie prea multe in Romania.
2. Daca onor. guvern si onor teoreticieni sunt preocupati de ideea ca o suma mica pentru unii poate fi ceva esential pentru altii, sunt liberi sa nu impoziteze deloc veniturile mici - si nu cred ca are cineva ceva contra asta. Daca asta le produce "gauri" in buget, sa mai reduca achizitiile alea publice gen 10.000 de euro pentru o banca de pus in parc. Dar sa nu-mi vina mie si altora pe cap cu idei de Robin Hood - "iau de la tine mai mult ca sa nu iau de la altii deloc".
3. Chiar daca prin absurd veniturile la buget ar creste prin aplicarea impozitarii progresive si alte taxe, pariez pe ce vrei tu ca in cel mai fericit caz doar un procent minuscul va ajunge la aia de mila carora se plange cu lacrimi de crocodil. Restul se vor duce tot "la prieteni".

PS : in materie de impozite pe proprietate, dupa cum s-a mai spus, nu sunt uniforme. Ca ar putea sa mai creasca in unele cazuri, asta e alta mancare de peste.

Gopo spunea...

@clerc
Il faci pe Constantin "tovaras socialist"

Nope. El se declara "de stanga" cu propria tastatura - iar chestia cu "tovaras" si-o trage singur de la tiradele anti-patroni pe care le tot scrie. Bugetarii n-au nimic sa-si reproseze, nenorocitii aia de patroni si angajati din mediul privat sunt de vina ca nu vor sa plateasca toate taxele nascocite de onor. guvern si onor. bugetari.
Plus nesfarsitele tirade anti-Basescu, anti-Udrea, etc, etc. De parca daca maine toata sleahta portocalie de gunoaie e inlocuita de o sleahta de alta culoare s-ar schimba ceva. Cat timp statul roman si angajatii lui vor continua sa vada in cetatean doar o vaca de muls, nu se va schimba nimic esential.

Daca faci un minim efort de memorie, o sa vezi ca pe Wall Street, focarul crizei actuale, nu "socialistii" adasta, ci rechinii finantei mondiale, la propriu. De-acolo a pornit dezastrul - iar Krugman (poate accepti ca este o autoritate) confirma diagnosticul asta in vreo doua carti, traduse si la noi.

Ei si ? Ce legatura are asta cu subiectul initial, tirada tovarasului Constantin contra taierilor de sporuri in mediul bugetar ?

Nu, tu vrei ca tot ce cistigi sa-ti ramina tie in buzunar. Pai, frate, ia-ti biroul de la multinationala si te du in codru, sa traiesti singur si fericit, nefurat de statul social (nu de statul roman, ca ala e social doar in Constituie, nu si in realitate!).

Nope. Taxe si impozite se platesc in toate tarile civilizate. Stiam asta, mersi. Insa am si eu niste pretentii, ca un porc nesimtit si exploatator :

- onor. stat sa nu mai arunce banii pe care-i incaseaza de la subsemnatul pe prostii ;
- onor. bugetari degraba incasatori de cadouri sa aiba decenta ca inainte de a "cere" sa se intrebe "meritam ?" ; in creierul meu marsav am ideea asta cretina cum ca o marire de salariu se acorda pentru un motiv, nu pentru ca "asa vreau eu" ;
- onor. bugetari sa inceteze mizeria aia cu inventatul de sporuri care mai de care mai ridicole si sa negocieze direct salarii ;
- daca onor. stat imi cere mai multi bani, sa-mi explice mai intai ce beneficii directe, concrete si masurabile (nu cu vorbe goale, cu cifre) o sa vad.

Cam atit, scuza-ma ca te-am inoportunat, sper sa te bucuri de binemeritata pauza. Sa fii sanatos.

Ha, ha.

pacos spunea...

@Gopo
Spuneam ca as paria ca exista o diferenta intre salariu si venitul real. Salariul intreg poate fi trecut in cartea de munca. Dar venitul real lunar s-ar putea sa difere. Din cauza de bonusuri, de pilda.

Si s-o luam sistematic:
1. Calculul cu 1000 si 10000 de lei a fost doar un exemplu, fiind mai simplu de calculat si de inteles diferenta.
2. S-ar putea face si asta. Dar sunt sigur ca si atunci s-ar gasi cineva (oare cine, oare cine) care ar spune cam asa: "Dar sa nu-mi vina mie si altora pe cap cu idei de Robin Hood - "iau de la tine mai mult ca sa nu iau de la altii deloc".
3. Abia asta este un mare adevar. Pentru ca la cei cu adevarat in nevoie nu ajunge decat un procent minuscul. Cu asta sunt absolut de acord.

Andrei Gheorghe spunea...

Multinationale verzi pe pereti.

Astia doi plimba pizza cu scuterul sau spala pe jos pe la vre-un aprozar.

Iar in timpul liber troleaza bloguri.

Anonim spunea...

Discutia asta nu ar mai avea loc daca bogatia in Romania nu s-ar fi facut prin furt. Iar multinationalele, sa fim seriosi au dat peste cap piata muncii, platindu-i pe unii CAT NU FACE,iar IMM-urile romanesti au trebuit sa se alinieze sau sa dispara, neavand in spate resursele,tehnologia, bugetele de marketing si managementul unei multinationale. Nu stiu cu cat este platit domnul repsctiv, nu stiu cat este de multumit fata de programul si munca prestata pentru salariul pe care il ia. Faptul ca are pauza de masa e bun, ceea ce nu se pune in cazul unui "patron" de IMM care n-ar nici pauze, nici concedii, nici week-end.Se gandeste numai cand si cum sa-si plateasca salariatii si taxele,se roaga sa treaca timpul repede, sa vina 30 ale lunii, sa vina banii(in cazuri fericite vin la timp) sa-si achite obligatiile LA SFARSIT DE LUNA pe scurt,SE ROAGA sa-i TREACA VIATA MAI REPEDE.
Cat despre dobitocul cu Ferrari, aici nu e vorba de invidie, de frustrari aiurea ci de faptul ca mi-as PARIA VIATA ca nu a facut banii cinstit. Nu in Romania.
ANONIMUL DE MAI SUS.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...