joi, 14 octombrie 2010

De ce simplu, când se poate aberant?



Răspunsul actualei puteri la revolta angajaţilor din sistemul finanţelor publice este pe cât de stupid, pe atât de periculos, prin consecinţele sale. De ce stupid? Păi,, ce înseamnă: "stimulente vor primi doar cei care vor depăşi planul la încasări"? S-o luăm sistematic. Bugetul de stat este o proiecţie, o posibilitate, nu o realitate. Sistematic veniturile la Buget au fost exagerate, din motive politice. Pentru a putea include la capitolul cheltuieli sume mai mari. La noi cel mai adesea cheltuielile se fac, spre fericirea firmelor de partid, veniturile, mai va!

Se supraestimează capacitatea MF de a pune capăt evaziunii fiscale. Asta e o chestie complicată, care trebuie să înceapă cu stoparea haosului din legislaţie şi din Codul Fiscal. Cu oamenii pe care îi are MF, aşa ceva nu se poate. Punct. Şi nu mă refer neapărat la calităţile lor profesionale, ci la organizare şi motivare.  Aşadar creşterea veniturilor nu poate veni decât din creşterea salariilor, respectiv a consumului, şi din creşterea profiturilor, adică din creştere economică. Şi creşterea economică n-o face MF. Ministerul trebuie să n-o împiedice. De fapt, cei care iau decizii politice la vârf, pentru că salariaţii din finanţe doar aplică nişte decizii.

În aceste condiţii, ce înseamnă depăşirea planului la încasări? Şi apoi, ce faci: dai bani doar celor care stau pe capul firmelor, şi acolo unde este vorba de gândire strategică dai salarii de doi lei?

Periculos, pentru că acest indicator de "performanţă" va deveni principalul obstacol în calea relansării economiei. Nimeni nu-şi doreşte să aibă Fiscul permanent pe capul lui, chiar dacă este curat ca lacrima. Este pierdere de timp şi de bani, pentru că oricând se pot inventa "greşeli".

Nu e mai simplu să plătim zapciii cum se cuvine, şi să nu mai aberăm când facem Bugete publice? Dar de ce simplu, când se poate aberant?

2 comentarii:

Karakas spunea...

Romania este creatia acestei Europe. A celei "de dreapta", dar si a Europei careia ii lipseste unitatea si solidaritatea. e vorba de solidaritatea autentica, nu cea fabricata cu tot felul de preambuluri gen va ajutam ...DACA: 1,2,3. UE si-a pierdut mult din atractivitate, fiind de multe ori imaginea ipocriziei politice cind vorbeste de drepturile omului, sau de conflicte gen israeliano-arab. China nu cere nici unei tari sa implementeze modelul ei cind face afaceri sau imprumuta alte tari. Cititi aici;

http://www.nytimes.com/2010/10/14/world/europe/14iht-letter.html?_r=1&ref=global-home

Béranger spunea...

Voiam să vin cu o sugestie: The No-Budget Diner's Guide.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...