Un interesant articol din WSJ, despre succesul umanităţii şi motivele lui. Ideea este aceea că progresul umanităţii depinde de intensitatea cu care se "împerechează" ideile, de capacitatea oamenilor de se constitui în ceea ce am putea numi "inteligenţe colective". "But the sophistication of the modern world lies not in individual intelligence or imagination. It is a collective enterprise. Nobody—literally nobody—knows how to make the pencil on my desk (as the economist Leonard Read once pointed out), let alone the computer on which I am writing. The knowledge of how to design, mine, fell, extract, synthesize, combine, manufacture and market these things is fragmented among thousands, sometimes millions of heads. Once human progress started, it was no longer limited by the size of human brains. Intelligence became collective and cumulative.
In the modern world, innovation is a collective enterprise that relies on exchange."
Citiţi deci articolul spuneţi-mi dacă greşesc considerând că eşecul nostru, ca naţiune, vine din incapacitatea noastră de a constitui o inteligenţă colectivă. Şi poate ne va convinge de ce va eşua şi programul lui boc: pentru că este produsul unei singure minţi, şi aia uşor în ceaţă, din motivele cunoscute. Deşi ne place să credem despre noi că suntem un popor macho, când e vorba de idei, nu le lăsăm să facă sex. Aşadar, români, dacă vreţi să progresaţi şi să vă meargă bine, lăsaţi ideile să facă sex!
PS: nu, asta nu e comunism! E important de precizat, mai ales pentru uzul unora care cred că răspunsul la problemele noastre este un individualism feroce.
4 comentarii:
Stimate domnule Gheorghe,
Este un mare noroc pentru multi cetateni, deci si pentru mine, ca pot gasi noi idei in lucrarile dvs, inclusiv in blogul dvs.Articolul dvs ca ideile fac sex, indica un mare adevar, exprimat in mod figurat.Luptatorul.
Nostima sugestia de a lasa ideile sa faca sex. Dar este sex si sex. Oare ideile lui Basescu nu violeaza de peste 5 ani ideea de Romania?
Evident ca nu e comunism.
E vorba despre resurse publice.Singurele resurse care nu sunt epuizabile.Nu sunt nici regenerabile.Sunt mai mult decat atat:auto-generabile.
Resursa de drept.
Resursa de limbaj.Despre asta vorbeste articolul din WSJ.Limbaj in sensul cuprinzator.Limbaj articulat la inceput si limbajul abstract al stiintelor care comunica.
Evident ca nu e comunism.Comunismul a monopolizat limbajul in numele luptei de clasa.
De pilda resursa de cunoastere ar putea deveni foarte bine sa se constituie in acoperire pentru insemnele fiduciare.
Pentru ca nu e finita in acceptia curenta a resursei.Nu e nici ca aurul, nici ca petrolul, nici ca timpul marxist, cel socialmente necesar.
Si probabil ca banii viitori vor avea acoperire cel putin partiala in resursa de cunoastere.Pentru ca resursa de cunoastere e auto-generabila cu rata exponentiala.In anumite conditii.
Evident ca avutia natiunilor s-a definit si se defineste din ce in ce mai mult in termeni de resurse publice.
Cat este de evoluat limbajul membrilor cutarei natiuni sau comunitati? Cat este de libera utilizarea limbajului? Cat este de liber accesul la exploatarea resursei de limbaj? Cat de raspandita intre membri componenti utilizarea uneltelor care permit exploatarea resursei?
Limbajul articulat, limbajul literar, muzical, limbajul matematicii, fizicii, chimiei, biologiei samd.Dar limbajul este numai una dintre resursele publice.
Resurse publice care se constituie cu rata exponentiala in avutie (printre altele).
Comunismul a cazut pentru ca nu a stiut sa-si constituie zacaminte de resurse publice.Mai mult, a distrus sistematic orice tendinta naturala a resursei publice de a se sedimenta si auto-genera.
In rest, vechii elini au spus-o cu mult inainte:philo-Sofia.
Nu mai e nici dragostea ce era.
Acum a ajuns sa se vorbeasca despre sex cu Sophia.
Tovarasa Kollontai ar putea fi mandra de evolutia asta.
Hm, romani care sa lucreze impreuna... Am lucrat ceva vreme pe-afara, pe proiecte, si cind am intrebat pe nemtii, francezii, etc. cu care lucram de ce nu dau proiectele astea la firme romanesti care faceau la scara mai mre ce faceam eu singur, am avut raspunsul clar: n-avem chef de problemele care se ivesc cind romanii vor sa fie unii mai destepti decit altii (problems generated by Romanians which are outsmarting each other); romanii n stiu sa colaboreze intre ei.
Nu vedeti si acum? Se vorbeste la greu, dar se comunica? Si faca comunicare reala, de unde colaborare, si mai mult, de unde atita emulatie?
Trimiteți un comentariu