Cât de cretin să fii să stai ca boul în ploaie, în soare, să dormi pe asfalt cu zilele, numai pentru a-ţi lua ultimul model de iPhone, un rahat de telefon, pe care, dacă nu-l ţii cum trebuie, pierzi semnalul! Nu voi înţelege niciodată fascinaţia asta a unor nebuni pentru produsele Apple, fascinaţie care este de dată recentă, de la reîntoarcerea lui Steve Jobs la conducerea dughenei.
Să fim oneşti: sunt produse similare celor de la Apple chiar mai bune, şi oricum mai ieftine. Mai simplu de folosit, mai rezistente. Cu un design care le poate face chiar exclusiviste. Din păcate, Apple se transformă într-un soi de biserică, populată cu fanatici.
Am folosit zilele astea un HTC Desire. Arată superb, se mişcă nemaipomenit de rapid, are un procesor performant şi un ecran aproape fără reproş. Are sistemul de operare Android, care oferă din ce în ce mai multe aplicaţii. În plus faţă de iPhone are aparat de radio, o cameră mult mai bună. Şi costă cu o treime mai puţin decât cel mai ieftin iPhone 3 G. Nu prea stârneşte emoţii printre snobi. Că de asta e snobul snob...
9 comentarii:
Se ştie de mult că prostia n-are limită. Or avea şi proştii rolul lor în ecosistem. Cu ce s-ar mai hrăni oameni ca de-alde Jobs, dacă n-ar exista proşti?
Telefoanele cu OS Android sunt mult mai performante si mai ieftine, vezi Motorola Milestone. Si este si open source. Apple are produse mult prea umflate la pret, si care nu merita banii.
Eu le transmit ambelor firme, urmatorele:
Pe mine, varog, sa nu contati !
Am un telefon de vreo 5 ani si nu am de gind sa-l schimb.
Pacat ca nu fac si rusii ceva, cum erau pe vremuri fiarele de calcat care te tineau o viata... Plecau oamenii in excursie in URSS si veneau cu d-astea (fiare de calcat, mixere, aparate de fotografiat...) care se pot lasa si mostenire la copii !!!
Cred că-s cu toţii hipnotizaţi de helanca sau puloverul lui Steve Jobs, şi de faptul că acesta nu are bani de lame de ras.
Geomarz, chiar e păcat că industria sovietică s-a dus dracului. Erau lucruri solide, într-adevăr. Eu tot cred că destrămarea URSS a fost o pierdere, cum a fost şi destrămarea Iugoslaviei, şi în genere orice îmbucătăţire. În unire stă puterea, dar nu le spune asta unora care vor fiecare ţărişoara lui -- vezi catalanii, bascii, etc.
Educatia vesticilor are la baza experienta cistigata de pe urma ciinelui lui Pavlov. Deci ce se vede este normal.
DER
Beranger
Despre catalani, nu stiu prea multe.
Despre basci stiu ca sint una dintre cele mai veschi, daca nu cea mai veche populatie a Europei. Asa spune Eva mitocondriala. Se trag direct din primii imigranti africani in Europa. Chestie care, dupa unii s-a intimplat in urma cu niste zeci de mii de ani. Din punct de vedere genetic, bascii sint mai inruditi cu populatiile africane decit cu cele europene.
Pentru mine, o asemenea putere de supravietuire ii califica pentru supravietuirea in continuare asa cum sint.
Ma bucur nespus, d-le Constantin Gheorghe, ca identifici aceste anomalii si nu ti le explici. Nu iti plac. Grozav.
Iphone este un produs excelent, rodul efortului colectiv al unor minti angrenate intr-un sistem centralizat, care asculta dumnezeieste de structura sa de conducere (Steve Jobs). Strategia, directia, obiectivele, toate emana de la conducere, intr-un mod ordonat si centralizat. Ar fi dificil sa functioneze altfel structura. Initiativa personala lasa loc efotului colectiv, iar rezultatele au fost remarcabile. Nimeni nu poate contesta ca Iphone s-a situat ani de zile in propria sa clasa de valoare, fara competitie din partea altora. A fost si este in continuare un produs de exceptie. Este reprezentativ penstru sistemul in care a fost realizat, in mod centralizat. Asemenea rezultate ca urmare a integrarii si conducerii efortului colectiv probabil ca ar fi de dorit in multe alte companii. Aparent.
Sa mai punctam doua aspecte ale ecosistemului Iphone: structura centralizata ne spune cat trebuie sa coste, structura centralizata ne spune ce trebuie (sau avem voie sau e benefic) sa consumam: controleaza strict Itunes, aplicatiile ajung acolo numai dupa teste indelungate si riguroase; preturile aplicatiilor sunt uneori impuse pe transe si structura primeste un procent generos din vanzarile de aplicatii. Structura chiar ne spune ca nu avem nevoie de Flash, Flash e prost, Flash nu ne trebuie, desi utilizatorii simt lipsa.
Neajunsurile principale sunt tot doua: e prea scump si e prea controlat si controlabil. Un telefon poate fi chiar "sters" de la distanta, daca sistemul simte aceasta nevoie. "Sistemul" este prezent in tot si toate, sistemul face prozeliti, iar acestia se transforma in evanghelisti al caror efort pare hilar si inexplicabil pentru cei neimplicati. Este evident pentru toata lumea ca e ceva in neregula cu oamenii care adera in acest mod la sistem, in conditiile in care sistemul beneficiaza de ei mult mai mult decat beneficiaza ei de produsele si serviciile sistemului.
La ceva timp, apare un produs aparent necentralizat* (Android), bazat pe o comunitate descentralizata (Linux), produs care ameninta acum sa depaseasca Iphone, atat ca si caracteristici, cat si ca vanzari si penetrare pe piata. Deja raportul calitate (functiuni) / pret este superior Iphone si a fost asa de pe la inceput. Cucereste aceasta pozitie gratie pretului mai scazut conferit de libera competitie a producatorilor ai a curbei de dezvoltare mult mai rapida, neinhibata de un control centralizat. Oricine este liber sa contribuie cu orice crede de cuviinta la arhitectura sistemului. Numai piata decide ce e bun si ce e de inlaturat.
*Google este implicat profund si e greu de spus cat de centralizata sau necentralizata e aceasta companie. Totusi, nu detine controlul complet.
Deci, d-le Gheorghe, ma bucur ca poti gasi atat de usor hibe centralismului (statului) si nu ma mir ca ti se pare superior un produs al libertatii de initiativa.
Similitudinile sunt stranii:
Oamenii platesc mult pentru a obtine ceva aparent foarte bun, un produs care ar fi fost imposibil de conceput "la liber", a fost nevoie de centralizare.
In acelasi timp, sistemul dicteaza ce primesc oamenii si oamenii manifesta un atasament si un prozelitism inexplicabil: stau la coada ca sa plateasca produsul (impozitele), fac parada de acest fapt, incearca sa demonstreze tuturor superioritatea sistemului propriu. In plus, sistemul isi opreste o cota consistententa din platile oamenilor pentru a se autointretine. In subsidiar, produce nedreptate sociala in alt loc (china, foxconn): e doar un biet model de redistribuire a valorii.
In acelasi timp, a aparut un sistem deschis (piata libera) care este mai dinamic, costa mai putin, satisface mai bine nevoile oamenilor, are o mult mai buna diversitate de solutii si nu naste comportamente inexplicabile.
Trimiteți un comentariu