Un cititor, pe care prea multa modestie îl face să-şi dorească anonimatul, îmi trimite acest program anti-criză în zece puncte. Îl reiau aici, pentru a-i dovedi lui boc că se poate, dacă-ţi pui mintea la contribuţie, şi nu ai idei preconcepute, cum ar fi belirea pensionarilor şi bugetarilor.
" Dragă domnule Gheorghe,
Timid dau curs provocării lansate de Dvs. Iată primele 10 măsuri pentru ieşirea IMEDIATĂ din Criză:
1. Înfiinţarea Agenţiei Naţionale a Cerşetorilor Români. Cerşetori profesionişti în uniformă, cu stema României pe braţ, cu chitanţiere, în marile capitale europene. Imagine pozitivă, tarife mici, ordine deplină, disciplină militară.
2. Fiecare proprietar de maşină să ducă zilnic 7-8 vecini la serviciu. Dacă n-are loc de parcare să împingă maşina până găseşte. Dacă vede o groapă pe drum să o astupe cu mortarul gata preparat din găleata aflată în portbagaj.
3. Pensionarii să preia atribuţiile poliţiei şi jandarmeriei. S-a dovedit că atunci când sunt nervoşi sunt mai tari decât cordoanele. Să-i văd eu pe ăia care se pun cu o haită de babe însetate de sânge.
4. Organizarea rangerilor din parcurile naţionale în cete de haiduci, dotate cu armament modern şi tehnică de supraveghere de vârf, pe principiul “de la bogaţi la buget”. Target? Orice SUV sau maşină mai bengoasă de pe şoselele patriei care are nenorocul să treacă prin/pe lângă codru.
5. Trecerea bugetarilor la privat şi a privaţilor la stat. Să afle fiecare ce e durerea, că precis vor munci mult mai bine ca dincolo.
6. Fiecare cetăţean să-şi producă energia electrică de care are nevoie. Daca produce prea mult, poate distribui venicilor, dar banii rezultaţi din contorizare să meargă 100% la buget.
7. Impozitarea celer trei mese principale ale zile, după numărul de calorii. Ai halit o ciorbă cu smântână, o ceafă cu cartofi, o salată şi un vinişor? Dai 10 lei. Ai tras toata ziua de un iaurţel cu corn? Eşti scutit de taxe.
8. Retehnologizarea centralelor de la Turceni şi Rovinari pentru funcţionarea cu pamperşi folosiţi. Probabil că va mirosi un pic în regiune, dar cred că d-l Borbely va sprijini ideea.
9. Închirierea în afara orelor de program a lăcaşelor de cult pentru alte activităţi pioase: discoteci cucernice, petreceri pioase de nuntă, paintball smerit, baschet cu dezelgare.
10. Taxarea nemiloasă, pentru politicieni, a vorbitului la microfon şi pe sticlă: 3 lei cuvântul. Să-i mai văd eu pe ăia care ar mai brodi conferinţe de presă de o oră sau tocşoaie de trei."
Aferim!
5 comentarii:
Excelent program :)
Vroiam sa scriu un pic despre Ion Iliescu, pentru ca eu cred ca mult prea multi romani il judeca emotional. Ion Iliescu a fost omul perfect al acelor vremuri: fusese dizident anti-Ceausescu, cunostea mecanismele puterii si avea deja o retea de oameni cu care putea lucra imediat. In plus, Ion Iliescu are o personalitate flexibila, fara un ego dominant, si fara dorinta de a ramine in istorie cu orice pret. Era un team-player excelent si un lider intelept (si a rams si mai intelept :). Nu s-a apucat sa dea afara ca basescu pe toti care il incomodau si sa ii trimita la DNA.
Cred ca cea mai mare nereusita a acelei puteri de dupa 1990 nu a fost datorata faptului ca membri proveneau din aparatul birocratic din regimul anterior, ci pentru ca au fost obligati sa urmeze politici impuse de distrugere a statului, venite din Occident. S-au facut greseli insa si din interior, ca de exemplu ruinarea agriculturii. Ca sa ai pincte de reper sa judeci acea perioada, trebiue insa sa te uiti putin la contextul din estul Europei. Toate tarile astea au trecut prin tranzitii foarte dureroase, cu costuri sociale importante. Uitati-va la Ungaria, faimoasa stea a tranzitiei, preferata Occidentului, data drept exemplu Romaniei de nenumarate ori. Unde a ajuns astazi? Probabil mai prost ca Romania?...
Nu cred ca s-a ajuns astazi unde s-a ajuns din cauza lui Ion Iliescu. Sigur, inteleg insa anumite reactii emotionale fata de venirea minerilor (eram in Bucuresti atunci, si m-am simtit in nesiguranta cu ordinea impusa cu lampase, si nu cu politia). Sa nu uitam insa ca situatia a fost provocata de opozitia politica , care a vrut un coup d'etat, desi puterea condusa de Ion Iliescu era legitim aleasa prin alegeri democratice.
Mai mult, Ion Iliescu are meritul de a fi mentinut Romania integrala, intr-o perioada foarte instabila cind revendicarile teritoriale au produs ravagii in vecina Iugoslavie.
Mai trebuie sa retinem ca situatia atunci era extrem de fluida, oamenii nu intelegeau mecanismele democratice, si tara era foarte divizata intre a adopta modelul economic neoliberal impus de americani si un model de "perestroika", un socialism cu fata umana. Eram tinar atunci, si imi aduc aminte ca visam si eu ciini cu covrigi in coada aduse de JR Ewing :). Cainii insa au venit fara gogosi in traista, ci cu gogosi verbale...
Dovada cea mai buna ca nu Ion Iliescu a fost cauza slabelor performante ale Romaniei, este Emil Constantinescu. Desi se dorea omul providential al dreptei, Emil Constantinescu nu a facut mare brinza, si nu a scos tara la liman asa cum promisese.
Daca cineva are o vina, este una colectiva, a romanilor in general. Ministri, secretari de stat, directori, muncitori, tarani, profesori...
Scuze pentru acest intermezzo, dar m-am saturat sa aud numai injuraturi la adresa lui Iliescu. Putini din acestia stau sa judece lucid, obiectiv acea perioada.
Ma gandeam sa scriu si eu ceva despre perioada in care Iliescu era presedinte, dar in care nu a abuzat de pozitia sa, pentru a-si impune opiniile, asa cum se petrece cu actualul presedinte. Karakas insa cred ca a relevat cele mai importante aspecte din acest portret. Iliescu, prin calitatile lui, a fost fara indoiala cel mai nimerit politician roman pentru functia suprema in stat, in una din cele mai dificile perioade din istoria Romaniei. E suficient sa ne gandim ce riscuri ar fi avut de infruntat Romania in cazul in care Iliescu, undeva in 1990-1996 s-ar fi suparat si ar fi procedat ca presedintele Köhler al Germaniei, care acum cateva zile si-a dat demisia in urma unei critici relativ blande. In locul lui ar fi fost ales presedinte Corneliu Coposu, care nu cunostea deloc felul in care trebuie privatizate o parte din unitatile de productie, nu cred ca boala de care suferea i-ar fi permis sa duca la bun sfarsit sarcinile grele ale acceptarii Romaniei in UE si in NATO. O alta personalitate posibila ar fi fost Doinea Cornea, dar slaba dansei experienta economica e indoielnic ca i-ar fi permis sa se descurce in problemele dificile ale tranzitiei de la economia socialista la cea capitalista. Poate cand vor apare memoriile postume ale lui Iliescu vom putea afla probabil cat de mari si insuportabile au fost presiunile facute asupra sa , din tara si stainatate, pentru accelerarea privatizarilor, pentru o alta politica externa, pentru taierea padurilor, pentru reforma in educatie pentru relatiile cu FMI etc. O lipsa a lui Iliescu a fost ca pe masura in care apareau marii capitalisti autohtoni su strani, trecutul sau de membru (pentru scurt timp) in Biroul Politic al PCR, si reprosurile ce i se faceau cu orice ocazie pentru asta, l-au facut sa caute in tot timpul mandatului sau consensul fortelor politice in rezolvarea celor mai maru probleme ale tarii, ceeace nu i-a reusit decat rareori.
In orice caz, dintre cei trei presedinti pe care i-a avut Romania in acest 20 de ani, Iliescu se despride de departe ca cel mai eficient.
Karakas
sigur ca ai dreptate insa romanilor le-a disparut mintea asa ca nu vor fi in stare nici macar sa citeasca ce-ai scris pt ca este prea mult. in alta ordine de idei ca si mine ai stat prea mult in vest ca sa-mi spui ca n-ai vazut rolul scolii si urmarile metodelor folosite. in vest de mult timp s-a ajuns la situatia in care chiar daca vorbesti nu mai este nimeni care sa te asculte pt ca nimeni nu te poate intelege ce spui si la ce te referi.
http://www.youtube.com/watch?v=L0yQunhOaU0&feature=PlayList&p=152806D7B73274ED&playnext_from=PL&index=0&playnext=1
http://www.youtube.com/watch?v=2XkgOdb8tdA&feature=related
90% dintre vestici sint asa cum se vede mai jos! romania va ajunge tot aici daca nu cumva a si ajuns si chiar i-a depasit.
http://www.youtube.com/watch?v=f4M-K9iA4R0&feature=related
- http://www.youtube.com/watch?v=itTnaBixWMQ&feature=related
Domnule Raducanu, stiu, am un peste in familie. Zodia este foarte buna, oamenii sunt deosebit de deschisi, joviali, placuti si (mult prea) increzatori. Dezavantajul este ca altii vor profita de bunatatea si increderrea ce le-o acorzi. Asa cred ca s-a intimplat cu Ion Iliescu, a fost mult prea intelegator in situatii care cereau fermitate. Mult prea cooperant in momente cind poate ar fi trebuit sa fie mai autoritar. Acum, avindu-l si pe basescu, putem sa vedem cealalta extrema. A unui badaran care nu e in stare sa stringa mina celorlalti presedinti ai Romaniei de Ziua Nationala. Un egoist, needucat si autoritar pina la a pune dorintele sale inaintea intereselor Romaniei. Un om vulgar, vindut Vestului, care ar linge mina stapinului in timp ce latra la ai lui. O mare rusine nationala si un dezastru pentru Romania! Nu trebuie sa o spun eu, o simte o tara intreaga, inclusiv oitzele care l-au votat...
@Anonim, multzam de linkuri :)
Trimiteți un comentariu