miercuri, 30 martie 2011

Dacă asta poate fi o consolare...




Ei bine, nu suntem singurii pe care i-a prostit băsescu, şi l-au luat drept cine nu este. Şi americanii s-au păcălit. Aş zice că erau chiar fericiţi că a fost ales el în 2004. Evident, şi băsescu a dat cu subsemnatul la Ambasadă o lungă perioadă de timp, înainte de a fi ales. Şi a mâncat tone de căcat despre "corupţia" PSD. Iar remarca asta e de tot râsul: "In stark contrast to many of Romania’s political elite, whose lavish lifestyle occasionally is featured on tabloid front pages, Basescu has a reputation for dwelling with his wife in a relatively modest home decorated with model ships he has assembled." Vila din Băneasa, pe care o "donează" Ioanei Băsescu, era al dracului de modestă: 320 de metri pătraţi!



Teoria mea este că americanii au vrut să folosească ţările foste socialiste împotriva Uniunii Europene. Şi băsescu părea omul perfect pentru asta, în România. Ei l-au sprijinit şi pe defunctul preşedinte polonez, Lecz Kaczynski, alt eurosceptic furios.  Ideea lor era să exploateze rusofobia românilor şi polonezilor pentru a împiedica apropierea dintre UE(a se citi Franţa, Germania, Italia, în principal) şi Federaţia Rusă, inclusiv prin manipulări media. Cred că, aşa cum rezultă din telegrame, că "mogulii ne vând ruşilor!" este ideea americanilor, nu a celor de la Ctroceni. Iar băsescu a sărit pe ea pentru că l-a servit de minune, şi în 2007, când a fost suspendat, şi în 2009, când s-a reales. Şi probabil că-l va mai servi la greu, ţinând cont de imbecilitatea acestui popor.


Nu i-am văzut pe americani foarte îngrijoraţi de ruşii care sunt deja înfipţi în economia României. Ceea ce mă face să cred că ştiu că-i pot folosi, la o adică, pentru a încerca o schimbare politică la Moscova. Oligarhi de bine, coane!


Ceea ce iarăşi îmi dă mult de gândit este obsesia rusească a americanilor. Rusia nu mai înseamnă mare lucru în jocul global, cu toate armele ei nucleare. Refacerea economică a Rusiei va dura cel puţin două-trei decenii. Cu toate veniturile din petrol, nu puţine.


Sigur, ruşii sunt periculoşi într-o singură ipostază: aceea a unei mari alianţe, fie cu UE, fie cu RPChineză. Logic ar fi ca ruşii să se alieze cu UE. Dar puşi cu spatele la zid nu ar zice nu nici alianţei cu chinezii. Ca să împiedici asta, ce faci tu, american? Joci la fel cum jucai în Războiul Rece? Perfect! O poţi face, dar să vedem ce obţii din asta.


PS: cu Obama la Casa Albă, americanii au să-l iubească pe Jimmy Carter! Prietenii ştiu de ce!


PPS: Am reuşit să găsesc şi o fotografie cu "relativ modesta" casă a lui băsescu, din Băneasa. Între timp a fost vândută de Ioana Băsescu. Dacă o fi fost vândută...


4 comentarii:

Karakas spunea...

Americanii nu au de ce sa fie ingrijorati ca rusii ar musca din poponetzul uscat si slab al Romaniei, pentru ca ei nu prea au investitii majore in Romania. A facut cineva un calcul cit au inestit in fiecare tara din "noua Europa" fata de "vechea Europa"?

Pot fi de acord cu teoria ta, insa daca au vrut sa slabeasca UE, de ce se tot pling ca nu au cu cine discuta la nivel UE? Joc duplicitar? E insa foarte posibil ca americanii sa prefere un UE slab, pe care sa il poata sa il mine in ograda sa, de la un colt la altul. Nici prea slab, nici prea puternic, dar suficient de puternic sa poata sa execute si suficient de slab sa ia pozitie culcat cind ii dicteaza stapinul.

Anonim spunea...

http://www.gandul.info/news/cum-s-au-organizat-locuitorii-unui-oras-invadat-de-prostituate-in-patrule-antisex-8113338

Fluieratorul spunea...

Re:PPS
O hardughie lipsita de gust si cu valoarea umflata... Probabil facuta de acelasi constructor care face sedii de firma ieftine in Brasov: aceleasi culori, acelasi finisaj, aceleasi ferestre, usi si table pe acoperis, de la vracul de produse ieftine neconsumate ramase de la criza care se termina miine. Sau poate era recesiunea. Plus 4.5% la curent si plus 4.7% la gaz, daca am inteles eu bine. Aferim!

Anonim spunea...

"Rusia nu mai înseamnă mare lucru în jocul global"

Ba da, inseamna. Si inca mult.
Karakas spune bine cu dresajul UE.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...