joi, 6 mai 2010

Situaţia e cotoioasă

Situaţia e cotoioasă, de vreme ce misiunea FMI şi-a prelungit şederea în România. Doar că stau degeaba. Nu trebuie să fii prea economist, ca să zic aşa, pentru a înţelege un adevăr elementar: cu actuala structură a economiei şi mai ales a aparatului productiv, nu există vreo speranţă să se colecteze bani în plus la Buget. Nici chiar în ipoteza în care se vor licenţia 250.000 de bugetari. Nici chiar dacă se vor reduce concomitent salariile şi pensiile. Pur şi simplu nu se poate! A încercat asta Ceauşescu, în anii 80, când plătea datoriile externe. El a făcut ce fac şi actualii guvernanţi: a redus drastic consumul. Atunci s-a folosit penuria de bunuri de consum, organizată de stat. Acum statul organizează penuria de putere de cumpărare.
Sigur, e o metodă. Mulţi spun că în timp, această schemă dă rezultate, prin creşterea competitivităţii, de vreme ce scad preţurile bunurilor şi serviciilor şi preţul muncii. Da, dar este la fel de adevărat că asta va duce şi la o devalorizare a monedei naţionale, adică la creşterea datoriei , publice şi private, în termeni reali. Doar că la noi deflaţia este o "fata morgana" de vreo două decenii. Sigur, de vină sunt fumătorii! Cel puţin aşa ne-a spus Isărescu, azi, pe post de motiv pentru ratarea ţintelor de inflaţie. Care inflaţie va creşte şi la anu'. Să fie primit!
Din păcate, orice am face, lucrurile vor merge din prost în mai prost. Pentru că mai trebuie ceva, pe lângă o nouă structură a economiei: solidaritate naţională şi socială. Iar statul ar trebui să fie generator de solidaritate şi organizatorul ei. De vreo şase ani, de când în fruntea statului este traian băsescu, singurul lucru organizat este scandalul, asmuţirea unor categorii sociale împotriva altora.
Acum, pus cu spatele la zid, se pregăteşte să-l debarce pe boc. Cu guvern cu tot. Ca el să nu dea socoteală pentru nimic. I-a chemat la Cotroceni pe udemerişti, pe Izmenarii Prezidenţiali, pe şeful deputaţilor minorităţilor, pe boc. Cu opoziţia nu se sfătuieşte, că-i pute. Democraţia.
În ăst timp, Parchetul face show pentru proşti. Azi, nu ieri, nu acum o lună, nu în martie, când a început cercetarea penală, Vanghelionul şi Aura Vasile sunt chemaţi la Parchet să dea cu subsemnatul pentru că un năuc a reclamat toată conducerea PSD că ar fi dat mită electorală. Pică bine, au ce mesteca televiziunile de ştiri. Şi ziarele portocalii, care dau pe surse fragmente "zguduitoare" despre corupţia lui Geoană. Ascultat când îi dicta unei colege de partid numărul de telefon al lui Voicu! Suprema dovadă de corupţie, Veto! Mi-e rău din fleacuri!
Sunt curios ce va spune azi băsescu, pentru că văd că s-a cerut la televizor. Să vedem pe cine mai dă vina, ce-i mai lipseşte pentru a face treabă, că Guvernul îl are, Parlamentul îl are, Serviciile le are, moguli de presă are. Poate vrea şi postul lui boc, să ne arate el nouă cum se guvernează!
Ne aşteaptă vremuri grele, pentru că, din păcate, naţiunea asta nu este capabilă să-şi proiecteze imaginea în viitor...

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...