marți, 11 mai 2010

Doamne, cât de proastă e!

Clitorisul Politicii Româneşti are o blondă în dotare. Ea, blonda, îi este consilier economic şi îmi este veche clientă, pe motiv de prostie. Ştiu, are CV impresionant! Dar se poate şterge cu el la cur, dacă nu înţelege nimic din ceea ce se întâmplă în jurul ei. Şi e proastă pentru că are doar o singură grilă de citire a realităţii: legile pieţei.
Citiţi şi vă cruciţi! Uitaţi cum justifică ea reducerea la 600 de lei pe lună a indemnizaţiilor pentru creşterea copiilor, care acum sunt fie 800 de lei, fie 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni: "Consilierul premierului Emil Boc a explicat pentru evz.ro că această măsură ar putea „să le forţeze (pe tinerele mame) să se întoarcă mai repede la muncă”. În această situaţie, tinerele mame vor trebui să îşi lase copiii la o creşă sau să angajeze o bonă, însă toate aceste servicii trebuie plătite. În plus, numărul creşelor modernizate şi dotate corespunzător este destul de mic. În acest context, spune Andreea Paul-Vass, se vor crea bazele dezvoltării „sectorului gulerelor albe”, respectiv al creşterii numărului de firme care să ofere servicii sociale de tipul îngrijirii copiilor sau al bătrânilor."
Adică vezi Doamne, nevoia le va obliga pe tinerele mame să facă ceva cu plodul lor, şi atunci piaţa, aflată la pândă ca un prepelicar în lan, va prinde din zbor oportunitatea şi va potopi piaţa cu oferte de creşe! Păi, nu va fi aşa! De douăzeci de ani nu s-a întâmplat mai nimic în domeniu. Şi din cauza crizei dau colţul şi ălea de există. Cum vă mai spuneam, vărul meu, care are doi copii preşcolari, şi-a vândut acareturile din Bucureşti, pentru că grădiniţa fetiţei îl costa de-l usca, vreo 500 de euro pe lună, iar soţia lui terminase concediul post-natal şi nu avea cu cine lăsa băieţelul, şi s-a mutat la Cluj, lângă părinţii soţiei, unde şi-a parcat moştenitorii. Nu vă mai povestesc aventurile lui cu bonele. Şi el chiar se descurcă financiar. Presupun că vor fi fiind mii ca el, dacă nu zeci de mii.
Să iei decizii după presupunerea că piaţa vine şi rezolvă totul, când realitatea te contrazice, e dovadă de prostie. Mare!
Acum înţelegeţi de ce am ajuns în căcat cu economia în nici un an de zile? Pentru că aceia care îi sfătuiesc pe guvernanţi vorbesc din cărţi, iar ei sunt idioţi şi nu înţeleg nimic! Un amestec mai periculos nici că se poate!
PS: nu e doar proastă! E şi cinică, şi ticăloasă! "Toţi bugetarii şi pensionarii, care se întreabă cum vor trăi cu pensiile şi salariile reduse, vor trăi aşa cum au trăit în urmă cu câţiva ani, înainte de majorarea veniturilor lor.” Da, jigodie, dar preţurile nu sunt alea din urmă cu ani! Hai sictir!

3 comentarii:

Fluieratorul spunea...

Culmea ca madam Vass-Paul chiar are dreptate aici, si pensiile, si indemnizatiile pentru mame au avut o evolutie mult, mult mai spectaculoasa decit salariul meu, depasindu-l net in matre viteza la un moment dat. Aproape ca ma gindeam sa ma pensionez, sau sa devin mamic, mult mai interesant decit sa muncesc high tech si long hours pe nasturi, in "economia reala".

N-as spune ca e drept ca pensiile si indemnizatiile sa dea inapoi, da' ce sa zic, si la preturile de atunci si la alea de acuma, eu muncesc chiar ceva mai mult, longer hours, pe aceiasi bani.

Am doi parinti pensionari, care au cistigat si acum pierd, si o contraparte care cistiga jumatate cit mine, tot la privati. N-avem copii, din pacate, avem doar o pisica.

Cu parere de rau onesta pentru oamenii loviti de aceste masuri, nu ma simt solidar, pentru ca nimeni, niciodata, in aceasta deja lunga viata a mea, n-a fost solidar cu mine. Nu stiu ce-i aia solidaritate, stiu doar ca omul are o plapuma, si ca e de domeniul logicii directe sa nu se intinda mai mult decit ii permite aceasta.

In ultima vreme, plapuma cu pricina a avut dimensiuni variabile, si asa cum ieri s-a facut mai mare, astazi se face mai mica, miine si poimiine de fapt nu se stie, asa ca de fapt totul e o questie de facut planul cu o ipotetica cioara de pe gard, care azi e la mine in mina, miine nu, de vreme ce depinde de altcineva. O fi drept, n-o fi drept? Eu nu scuz/acuz pe nimeni, doar consta.

Aia cu gradinita de 500 de euro e cea mai tare, nu stiu ce salariu ar trebui sa am ca sa mai si traim intr-o casa. WTF e asta, daca nu un moft? Mai bine pui banii astia de-o parte intr-un trust fund pentru copil pentru mai tirziu, muuult mai util... Oricum ,am dedus de aici cam care e diferenta intre mine si unul care se "descurca" financiar, si m-am intristat... :(

Desmond spunea...

Madame aia e expresia unei prostii fericite, sustinuta fiind si de niste elevati care presteaza si ei bloguri economice. La ei am vazut prima data chestia "daca avem o idee buna, o face d-na OUG". Inteleptul chinez spune ca un consilier da sfaturi in doua circumstante: cand ii sunt cerute sau cand e o problema de viata si de moarte. La noi consilierul apare pe sticla, isi da cu parerea, decide, emite, ragaie intelepciuni etc.

Anonim spunea...

Sunteti unul dintre putinii care au reactionat la aflarea acestei vesti. Si va multumesc pentru asta ... !

O viitoare mamica !

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...