duminică, 2 mai 2010

Politrucii democraţiei şi barbaria capitalismului

Claude Karnoouh este un gânditor radical, şi un om de stânga. Un personaj incomod pentru mulţi, care iubeşte sincer acea parte sinceră a României. Un om care spune lucrurilor pe nume. De aceea nu l-au înghiţit nici cei dinainte de 1989, nu-l înghit nici elitele intelectuale post-comuniste de la noi.
El publică un articol pe blogul Revistei Cultura, din care voi cita mai jos un fragment. Oricum vorbele lui vor răsuna în pustiu, într-o ţară în care spiritul critic a dispărut, iar de stânga este Generalul Izmenelor Prezidenţiale! Oricum, tot respectul pentru o minte lucidă.
"Ceea ce mi se pare insa cu atat mai insuportabil este comportamentul unora dintre acesti miliardari spoliatori care, nesatisfacuti de extorcarea plus-valorii prin orice mijloc (ce sa-i faci, asta e menirea lor!), isi permit mai mult: sa dea lectii de democratie, de civilitate, ba chiar de morala sociala. Dintre predicatorii de simulacre, sa-i aducem omagiul cuvenit dlui Soros. Acest tycoon al speculatiilor dezastruoase si-a facut din morala o obisnuinta. Mare filantrop al „Open Society”, mare aparator al democratiei moderne, luptator neobosit pentru toleranta multiculturala, metisi si nomazi, mare distribuitor de fonduri, gratie unei fundatii care-i poarta numele si care, la drept vorbind, a reprezentat interfata interventiilor americane (in special ale USAID, de cateva ori ale CIA si a altor oficine) in politicile de invatamant, de cercetare si in alte actiuni politice disimulate sub eticheta de ONG, dl. Soros asadar, dupa cum arata datele citate in deschidere, nu este, la urma urmei, decat unul dintre cei mai agili pradatori capitalisti, datorita giganticului sau fond speculativ construit in doar cativa ani. Fiindca – trebuie repetat fara incetare, macar pentru a-i zgaltai pe naivi (canaliile o stiu deja, dar se fac ca ploua!) – doar in practica ni se descopera adevaratele intentii. Constatata zi de zi si dupa cum o arata cifrele, singura si autentica intentie care-l mana in lupta pe dl. Soros e banalul si trivialul miros al banului, pofta de castig, avaritia fara baiere – pe scurt, intregul complex psihosocial si socio-economic generat de nucleul predator si devastator al capitalismului. Sigur, de indata ce vine vorba de fonduri speculative, stim ca scopul acestor mecanisme financiare nu este altul – oricare ar fi costurile sociale ale operatiunilor lor bursiere – decat reintoarcerea grabnica la investitiile rapide si, gratie acestora, la ceea ce e mai important: profitul.

Iata de ce dl. Soros poate sa ofere cateva firimituri din enormele sale plus-valori speculative pentru fabricarea de noi politruci ai democratiei formale pretins reprezentative, pentru retribuirea unor scribalai si a unor hartogari care sa laude fara rusine virtutie capitalismului neoliberal si efectele sociale drastice ale terapiilor de soc, pentru finantarea ONG-urilor care nu sunt altceva decat oficine nutrite de simulacrele asa-zisei responsabilitati democratice. In doua vorbe, marele filantrop nu finanteaza decat o societate a simulacrelor postcomuniste. Similitudinea cu practica scolilor de cadre a partidului comunist este evidenta – faptul poate parea rizibil, dar in realitate e insuportabil – caci marele filantrop incarca partitura, dand lectii de morala si avertizand asupra relelor capitalismului salbatic din Europa ex-comunista.

Iar ce e prea mult e prea mult. S-a observat de ceva vreme ca actiunea devastatoare a capitalismului financiar (care nu produce nimic si spoliaza orice bun ii trece prin mana) sta la originea barbariei sociale ca mod normal de functionare a socius-ului (3). Sigur, e adevarat ca bogatia fara limite seamana cu puterea fara limite, ca ea „il orbeste pe acela pe care Zeus vrea sa-l piarda”… Sa fim atunci si noi siguri: nici dl. Soros nu-si va mai putea deosebi la un moment dat discursul sau „democratic”, apelul catre o „Societate deschisa” – si impotriva autoritarismului neocomunist sau al emergentei fascisto-nationaliste postcomuniste – de impostura. Caci ce altceva mai autoritar antidemocratic, mai barbar – decat sustinerea legilor care apara nu legitimitatea simplei proprietati private si a spatiilor vietii cotidiene (apartamente, automobile etc.), ci actul de jefuire pe scara larga a bogatiilor produse de majoritatea oamenilor traitori pe aceasta planeta? Dupa atatea secole de lupta pentru demnitatea fiintei umane, asta sa fie bunastarea promisa de buna guvernare?"

11 comentarii:

Anonim spunea...

Domnule Ghorghe, raspunsurile la chestiunile esentiale ridicate de Claude Karnooh sunt in cartea "A Brief History of Neoliberalism", de David Harvey. Da-ti o adesa de email si v-o trimit in pdf format.

Turambar spunea...

Neeah. Cu sigurantza este mai bine sub obladuirea unui despot luminat, intr-o societate socialista care stie muuult mai bine ce e de facut pt fiecare. Asha, o tiranie dulce ca a lui Putin, nu?

:wink:

Anonim spunea...

Revin cu scuze pentru greseala gramaticala (from previous message), dar nu folosesc lb romana decat f rar.

Constantin Gheorghe spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Constantin Gheorghe spunea...

Prietene Turambar, când ai să te vindeci de obsesii, poate ai să judeci ceva mai nuanţat. Nu despre ruşi este vorba. Dar dacă nu înţelegi că un sistem fără contraputeri devine tiranic, nu înţelegi esenţa democraţiei. Şi tot ce faci nu este decât un steril joc al inteligenţei. Care nu produce nimic.

John Galt spunea...

Corect, rationamentul e steril.

"Piata nu produce nimic", nu-i asa?

:d

Constantin Gheorghe spunea...

John Galt, de obicei produce idioţi ca tine, în cel mai bun caz. Venture capitalist de Botoşani, nu?

Shadow spunea...

Dle Gheorghe,

Plec de la raspunsul dvs catre turambar si ajung la unica concluzie valabila. Nu "capitalismul financiar" este de vina ci lipsa de "etica" si binenteles de control in functionarea "capitalismului financiar".
Articolele lui Karnooth le cunosc el incearca insa din start sa "explice" "rautatea capitalismului" prin prisma economiilor in tranzitie est europene. Cauzal insa "oamenii vechiului sistem" sunt cei care se definesc azi mai "catolici decat papa sau mai liberali decat Adam Smith" :-p.
Deci in cazul articolului lui Karnooth avem de-a face cu un silogism fals.

Soros este si el un exemplu de "certat cu legea", trece in SUA ca fiind un om de "stanga", sustine mereu doar "democratii" (asa zisa stanga americana) si fura de cate ori poate si cand nu poate isi construieste "cai de intrare" in politicul local prin intermediul acestei asa zise "societati deschise". Daca stati sa priviti ce a "construit" soros si altii ca el nu veti descoperi nimic. Aceasta latura, speculatorie, a capitalismului financiar este cauza crizelor actuale.

Karnooth nu uita sa ne explice cum se demonstra capitalismul "criminal" in istorie pe vremea cruciadelor dar nu spune nici malc de minciunile "repetitive" ale grecie vizavi de propriul lor deficit. Parinteste ii mangaie cu o "oarecare lejeritate" in inprumuturi si asta doar in "timpul crizei"(asa sa fie sa Grecia era "datoare vanduta" deja inainte de criza?).

Sper ca nu v-am suparat prea tare :-)

Constantin Gheorghe spunea...

Shadow, criza datoriilor este una general valabilă, şi salvarea băncilor private a agravat-o. Sigur, problema este nu atât mărimea datoriei, cât mai ales capacitatea de rambursare. De aici vin temerile. Hai să ne uităm la structura economiilor din sudul Europei, cele mai expuse acum. Ce avem? Servicii, în special legate turism, imobiliare, agricultură, iar în Italia şi Spania şi ceva industrie, dar cu probleme, vezi FIAT până mai acum vreo doi ani. Cu alte cuvinte, sunt dependente de capacitatea altora de a cheltui bani în respectivele ţări. Cu alte cuvinte, dacă Italia şi Spania nu sunt încă prea smotocite este pentru că există percepţia că au mai mari şanse de a rambursa datoriile decât Portugalia şi Grecia sau Irlanda. Doar timpul ne va spune care este realitatea.

Shadow spunea...

@Dle Gheorghe
salvarea bancilor fara contramasuri(control mai strict) poate fi considerata ca un factor agravant. E drept. Dar ce ar fi trebuit sa faca in caz contrar in afara de modelul "ideal" in care "va salvam dar acum va controlam" chestie pe care nici un guvern nu prea se incumeta sa o faca? Sa le lase sa dispara, sa fie falimentate si odata cu ele si economiile celor care sunt deplansi in articol? Era mai bine ? Nu cred. Era doar un alt rau dificil de "quantificat".

Despre Italia stiu ceva mai multe ca doar am lucrat vreo 4 ani pe acolo pe vremea in care sub un guvern de stanga (d'allema) reuseau sa depaseasca pib-ul Frantei.
Fiat si atunci era cu "probleme" si atunci luau subventii si statul dirija bani spre "dezvoltarea de autostrazi" de exemplu si NU pt cale ferata(sa se vanda camioanele iveco deh). Nici atunci "trasportul maritim" nu era considerat la justa lui valoare (totusi cel mai ieftin).
Problema italiana este intrarea "tardiva" (tarzie in UE) in comparatie cu cei care si-au luat partea leului, Franta sau Germania de exemplu.
Problema lor este "globalizarea fortata".
Inainte de intrarea Italiei in UE aveau 2 "amri" centre siderurgice. In realitate unul mare si altul mai micut. Unul enorm in sud in zona Pozzuolli deservit de port la mare, etc cu preturi de productie mai mici si unul care desrevea in principal "famiglia" (Agnelli sau Fiat) in nord. Au trebuit sa "aleaga" sa renunte la unul din ele. La care credeti dvs ca au renuntat?
La cel din sudul mereu sarac. Presiunea inechilibrului financiar italian poate rupe tara asta in doua, de altfel asa zisa "dreapta" a lui berlusconi este complet vopsita cu dreapta extrema a lui bossi.

Grecii nu prea au o mare "capacitate" de rambursare in realitate mare le-a ramas doar capacitatea de imprumut. S-au invatat sa traiasca bine pe credit chestie care in Romania nu a devenit inca o realitate. Noi doar am "ciupit" aceasta speranta a "posesiei de proprietate".

Karakas spunea...

Ar fi util de stiut daca Soros a implementat planul de "deschidere" de unul singur sau a fost decizia unui grup. Interesant insa este sa observam cum au raspuns individual tarile din Estul Europei. In Romania a fost simplu: s-au creat institutiile, s-au gasit activistii, s-a lansat propaganda si s-a sustinut financiar. In alte state, ca de exemplu Ucraina, Rusia si Belarus, dl Soros nu a avut acelasi succes. Populatia din statele astea privesc cu circumspectie, ca sa nu spun suspiciune,actiunile "deschizatorilor" vestici. Probabil, chestiune ce tine de istorie, si neincrederea populatiei in intentiile Vestului.

In orice caz, acum asistam la apusul "deschiderii" in Romania, pentru ca scopul a fost realizat: instaurarea unui regim marioneta, sprijinit artificial.

Socheaza tocmai rezultatul: in loc de o societate mai transparenta, mai deschisa, in Romania asistam la o inchidere dramatica. Fara ca societatile lui Soros sa sprijine alternativa democratica. Oare de ce?

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...