vineri, 28 mai 2010

Esenţa crizei

Ce a provocat actuala criză, dincolo de explicaţiile de orice natură vreţi: economică, politică, socială, morală chiar? Din punctul meu de vedere, cauza primă a situaţiei actuale este criza cetăţeniei. Democraţia are la bază un principiu absolut: acela al perfectei egalităţi în drepturi, libertăţi şi obligaţi a cetăţenilor. Niciodată acest principiu nu a fost în totalitate satisfăcut. Numai că, de o bună bucată de vreme, acest principiu a fost practic anulat de un soi de încăierare pentru privilegii între cetăţeni, cetăţenui şi instituţii, organizaţii profesionale, etc.
Situaţia de azi seamnă izbitor cu aceea din Franţa sub Ancien Regime, care a dus atunci la izbucnirea Revoluţiei Franceze. Iată în rezumat despre ce era vorba: "La société sous l'Ancien Régime repose sur l'existence de lois particulières, les privileges (lex privata, lois privées) qui sont les statuts dont disposent non seulement les corps constitués tels que le clergé et la noblesse, mais aussi les provinces, les villes et les corporations. La Révolution française qui naît d'une crise financière, concentre essentiellement discours et critiques sur les privilèges fiscaux du clergé et de la noblesse (le poids des impôts est inégalement réparti entre ceux-ci et le tiers état alors que celui-ci est le plus productif). Mais à l'intérieur même du tiers état, il y a de fortes différences selon le métier, la province voire la ville. Les lois sont différentes en Bretagne et en Languedoc . Ce manque d'unicité de la loi sous l'Ancien Régime est soit le fruit des agrandissements du royaume (le nouveau territoire reconnaît la souveraineté du roi de France et demande à celui-ci le respect de ses coutumes), soit des traditions sociales (par exemple, la noblesse ne paie pas l'impôt de la taille personnelle mais en échange doit payer "l'impôt du sang" c'est-à-dire faire la guerre pour le royaume ; les habitants du village de Domremy ne paient pas d'impôts) ou professionnelles (par exemple les savetiers ont des privilèges que n'ont pas les cabaretiers et inversement, sachant que ces privilèges varient d'une province à l'autre) Les privilèges sont en principe des garanties de liberté contre les abus du pouvoir mais dans la pratique, ils gênent l'établissement d'une politique générale, entravent les volontés de réforme du gouvernement, (notamment sous Louis XV), ralentissent les échanges (il y a des péages d'une province à l'autre, voire d'une ville à l'autre). Ils figent la société. Au XVIIIe siècle, l'essor de nouvelles catégories sociales dans les villes et dans les gros bourgs est indéniable. Parmi les nouvelles couches, on trouve la bourgeoisie marchande ou financière, qui profite de l’enrichissement global, et les laboureurs, des paysans riches qui peuvent offrir à leurs enfants une éducation. La bourgeoisie aspire à occuper de hautes fonctions dans le royaume. Cependant la société semble se figer, l’accès à la noblesse se ferme. Dans les années 1780, les nobles qui ont besoin de numéraire remettent en vigueur des droits féodaux oubliés et contrôlent de manière plus tatillonne leur perception : c’est la réaction nobiliaire. À la fin des années 1780, les mauvaises récoltes jettent à la rue les membres les plus fragiles des communautés."
Cam pe acolo suntem şi noi: privilegii pentru unii, regim fiscal diferit, cerc închis al elitelor politice şi profesionale, o administraţie tot mai pletorică şi mai ineficientă, proastă guvernare, atomizarea puterii, deşi aparent avem un exces de centralizare. Dar mai ales o crâncenă şi fără de menajamente luptă pentru resurse.
Nu spun că suntem în pragul unei noi Revoluţii. Dar dacă nu rezolvăm această criză a cetăţeniei, şi nu revenim la valorile fondatoare ale guvernării democratice, lucrurile se vor înrăutăţi şi vom asista la un eşec de proporţii. Şi nu ştiu ce se va putea naşte pe ruinele civilizaţiei de tip occidental, care este produsul Luminilor şi al Revoluţiei Franceze.

9 comentarii:

Karakas spunea...

Austeritate, dar pentru catei. Consilierii business-aparatchikului Ministru al Economiei Videanu cistiga, pe linga salarii, venituri prin reprezentarea ministerului in diverse alte instituii ale statului. Adica sug la cit mai multe ugere ale acestui stat, in timp ce, cu o candoare impertinenta, cer sacrificii de la pensionari. Asta dupa ce Videanu a luat o palma peste obrajorii rozalii de la Comisia UE, care l-a atentionat sa fie moral, si sa nu ceara fonduri de la UE pentru afacerile lui personale.

Am spus "business-aparatchik" pentru ca e foarte clar ca acest ministru e pus acolo sa hraneasca o haita de lupi supusi puterii, vesnic infometati sa suga din singele poporului. La figurat, insa la propriu, asta fac.

Un regim mai imoral, mincinos si mai hulpav nu cred ca a mai existat in Romania din '89 incoace!

http://www.mediafax.ro/economic/un-consilier-al-lui-videanu-are-venituri-suplimentare-triple-fata-de-salariul-ministrului-6197276/

Iulian spunea...

Cateva observatii:
1. Blaga a fost prezent la inmormantarea pompierului, apropo de postarea mai veche;
2. Revolutia Franceza a fost declansata tot de o criza financiara, a datoriei publice;
3. Cred ca e prea abstract cu "criza cetateniei"; mai pe sleau ar fi ca burghezia, capitalistii sau cum vrem sa le spunem nu mai accepta contractul social al welfare state (smuls ca o concesie si nedorit de bunavoie) si vor o intoarcere la o societate cenzitara gen sec XIX;
4. Cu Revolutia Franceza, cei care au impins situatia la exasperare, la explozia crizei, au fost tot privilegiatii, care au respins in Adunarea Notabililor propunerile regelui, a carui autoritate (si a statului prin asta) a fost pulverizata; blocajul din Adunare nu mai putea fi rezolvat decat in Statele Generale.
5. spre deosebire de atunci, cand era o platforma ideologica alternativa, acum nu este mai nimic. Stanga sau ce trece drept stanga e intr-o deruta ideologica din care nu-si mai revine. Partidele de stanga sunt prea mult parte a sistemului, prea compromise, ca sa fie o alternativa credibila.

Desmond spunea...

@off topic insa foarte tare...
"Un leu cheltuit de către Biserică, în baza calculelor teoriei lui J.Keynes, în Republica Moldova contribuie la creşterea PIB cu 10 lei!".... gata cu criza, ma bag pe ALTARBOND si ALELUIABOND

http://www.cnaa.md/thesis/15764/

Constantin Gheorghe spunea...

Dar în ce dracu investesc ăia, Desmond? să le spunem şi bocilor noştri! Îţi dai seama: investim un miliard de euro, şi creşte PIB cu 10 miliarde! Ne-am scos!

Desmond spunea...

deci omul e fenomenal...
"Crestin-ortodoxia este o ramura a economiei nationale..."
"Banii în sumă de A lei, puşi în circuitul economic de către Biserică au contribuit la creşterea activităţilor economice în valoare de 1/((1-α)A). Dacă înclinarea către consum α = 0,9, iar pentru reparaţia Bisericii x s-au plătit 1 mil lei, atunci activităţile economice au crescut cu: A/(1-α) = 1000000/(1-0.9)=10000000 (lei). Cu alte cuvinte 1 leu cheltuit de
către Biserică contribuie la creşterea veniturilor economice în ansamblu cu 10 lei."

Constantin Gheorghe spunea...

Nu şi-a patentat "descoperirea?"

Desmond spunea...

Au si aia epicureii lor, in sutane negre

Fluieratorul spunea...

Poate ca a citit si patriarhul Daniel questia asta, si de-aia ne-a scris la toti ca ortodoxia salveaza neamu' din criza, si ca sa nu oprim constructia de biserici...

Eu credeam ca e dooar un meschin, si cind colo el e un strateg vizionar...

Ca bine-ati spus, sa facem crucea mare ca dracu-i batrin. Acum trebuie sa facem mai multe cruci, ca sint mai multi draci, si scriu si teorii economice.

Anonim spunea...

iti recomand un film: marie antoinette. exact despre asta este vorba! am ris de vestici mai ales de americani de-am lesinat! am citi peste 3000 de recenzii dar erau atit de comice ca nici nu mi-am dat seama decit tirziu c-am ajuns la o cifra extrem de mare.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...