marți, 5 mai 2009

Cine stabileşte priorităţile?
Două evenimente, din categoria faptului divers: un dobitoc a aruncat cu un bolovan în autocarul echipei Steaua, rănind uşor un jucător, iar o capotă a unui motor de avion s-a deschis, iar avionul s-a întors la sol. Sub "bagheta magică" a tembelilor din televiziunile de ştiri, cele două fapte diverse au căpătat proporţii apocaliptice. Şi ridicole, mai ales ridicole, dacă socotim eforturile depuse de indivizi pentru a transforma ţânţarul în armăsar.
De ce trebuia trimise care de reportaj la "locul faptei"? Să filmeze ce? Un geam spart? Sau să ia interviuri inepte pasagerilor, la Iaşi? Care să le spună, ce? Că aterizarea a fost una de rutină, cu ambele motoare în funcţiune, fără proceduri de urgenţă, fără nimic.
Acum televiziunile sunt ocupate să-i încaiere pe stelişti cu dinamoviştii, făcând dintr-un zvon, anume că acela care a aruncat bolovanul(individ pe care poliţia nu l-a identificat) este dinamovist. Şi cum se apropie meciul Steaua-Dinamo, să te ţii atunci cafteli, capete sparte, tribune devastate. Deja au fost mobilizaţi o mie de jandarmi!
Care sunt criteriile de ierarhizare a importanţei ştirilor? Cine hotărăşte ce e important şi ce nu? Care sunt politicile editoriale ale televiziunilor?
România este o ţară care nu poate susţine televiziunile de ştiri, aşa cum sunt ele acum, adică tabloidizate. Pur şi simplu nu sunt suficiente subiecte pentru astfel de abordări. Iar tocşourile au ajuns, tot din abordarea tabloidizată a subiectelor, imposibil de urmărit, pentru că se concentrează pe partea de fapr divers a actualităţii politice, ocolind fondul problemelor puse în discuţie.
Cum se va ieşi din acest impas? Nu ştiu. Nu ştiu nici dacă televiziunile sunt conştiente că au intrat într-un impas, de vreme ce se prostesc pe zi ce trece. Dar ce contează? Câtă vreme mogulii îşi plătesc jurnaliştii pentru rahatul pe care-l produc, totul e bine!

Un comentariu:

Anonim spunea...

Goana dupa rating dicteaza programele televiziunilor. Ele sunt in impas iar criza le va "rade" cat de curand. Stiti ce datorii au la bugetul de stat? Indrazneste careva sa le faca "necazuri"? Nuuuu, legile sunt pentru cei mici, fara aparare!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...