duminică, 31 mai 2009

Nedumeriri duminicale(2)

Azi e ziua nedumeririlor. Un oarecare Şuţu, fotograf decent altminteri, dar jurnalist de doi bani, se întreabă pe blogul lui "de ce avem nevoie de Severin". I-a luat, cică, un interviu, şi tot nedumerit e. N-am înţeles dacă e de bine sau de rău. Probabil că de rău, el fiind cam portocaliu în cerul gurii.
Musiu Şuţu e supărat că pe Wikipedia, de unde crede el că ar putea fi cunoscut cineva, nu se pomeneşte de farsa aia cretină a Caţavencilor, ceva cu H2O, ci doar de meritele lui Severin. Care nu sunt puţine. Şi nici mici. Severin poate să-ţi placă, sau nu. Acum mulţi îl muşcă de cur pentru că a îndrăznit să-l arate în mizeria lui morală şi intelectuală pe Marele Cârmaci şi pentru că i-a zis vreo câteva de dulce "minunii" politico-civice Monica Macovei.
Sigur, pentru unul ca Şuţu meritele profesionale sunt plictisitoare, mult mai mişto sunt scandalurile, că din asta a ajuns să trăiască jurnalistul român, nu din profesionalism. De aia mintea lui nu poate pricepe de ce ar avera nevoie românii de Severin la Bruxelles. Nu-i nimic, o s-o avem pe aia mică, cu buze mari şi creierul lejer! Care ne va fi foarte utilă!
A ajuns un loc comun ca, indiferent ce ar face un politician, şi oricât de dedicat ar fi ţării sale, să fie judecat de tot felul de tembeli, după criterii care nu au nimic de-a face cu realitatea. Şi un răspuns aiurea la o întrebare aiurea să conteze mai mult decât faptul că ai reprezentat cu demnitate ţara ta, în împrejurări deloc favorabile ei.
Drept pentru care am şi eu o nedumerire: de ce avem nevoie de jurnalişti ca Şuţu în presă?
Şi mai am o nedumerire: ce i-a venit lui Băsescu, de i-a făcut "operaţie" de schimbare a sexului liderului Kadima, Tzipi Livni?

11 comentarii:

dan stoica spunea...

Motivele pentru care avem nevoie de Severin la Bruxelles sunt descrise la http://www.paralele-paralele.com/2009/05/adrian-severin-acelasi-politician-de-2.html.
Si poate ar fi bine sa amintiti de ce a fost nevoit sa demisioneze din guvernul Roman. Actualii lui colegi il acuzau de acelasi lucru pe care il acuza el pe Basescu: subminarea Parlamentului si subordonarea lui executivului di care facea parte (strategia ajunsa in presa a fost facuta de o echipa aflata in subordinea lui).
Si, totusi, cat de disperat poti sa fii ca sa te lasi "garantat" de Vanghelie si de Piedone?

N. Raducanu spunea...

Intr-adevar, de ce avem nevoie de un jurnalist ca Sutu si de blogul lui? Si cine a verificat daca raspunsurile de acum 10 ani atribuite lui Severin erau ale lui sau fusesera intocmite in redactia lui "Catavencu" pentru a-l compromite? Cel ce a citit articolele de analiza politica ale lui Severin in ZIUA, CRONICA ROMANA, AZI s.a., ca si rapoartele elaborate in cadrul Institutului O.Sincai, a putut admira nu numai cultura acestui om politic, dar si abordarea originala si indrazneata a numeroase probleme ce preocupa atat tara, cat si grupul socialist in Parlamentul European. Prezenta lui in Parlamentul de la Strassbourg este esentiala in continuare pentru promovarea intereselor Romaniei si ale ideilor de stanga in aceasta mare adunare europeana.

Florian spunea...

Numai talibanii cu creierul spãlat de propagandã au fixisme d'astea. Chiar dacã sunt liberal, îi admir pe Adrian Severin si pe Corina Cretu. La fel cum si un social democrat onest nu poate spune despre Ramona Mãnescu sau despre Renate Weber cã-s niste dobitoace. Am încercat sã gãsesc si la portocalii niste exemple de acelasi calibru, dar n-am reusit. Stolojan e din ce în ce mai penibil, a renuntat la apritiile în slip ca sã batã ogoarele în pantofi de lux. Monica Macovei ne-a mânjit deja cu cãcat la Bruxelles, dacã o mai trimitem ne îneacã de tot. TRU e instabil psihic, dacã a fost în stare sã spunã cã se aruncã de pe bloc si cine stie ce grozãvii e-n stare sã mai spunã. Bodu e Bodu... si cam astea-s numele cunoscute din capul listei portocalii.
Cu o afirmatie din articol nu sunt însã de acord, poanta catavencilor a fost haioasã. Dacã ne amuzã presedintele Norvegiei, de ce sã strîmbãm din nas la hidrogenul din apã?

Béranger spunea...

Nu e vorba de hidrogenul din apă, căci oricum 99.9999% din politicienii lumii sunt proşti ca noaptea (numărul PERSONALITĂŢILOR din istoria politică a unei ţări se numără îndeobşte pe degetele de la o mână), DAAAR...

...să-mi explice şi mie careva, vă rog, prin ce dracu' excelează Severin?

Iarăşi, nu o să spun că individul este un produs tipic al mărcii “Ştefan Gheorghiu™”.

Dar, pentru numele lui Dzeu (sau Darwin), prin ce este mai bun Severin decât orice alt cetăţean sau orice alt politruc?

Oare nu sunt şi alţii capabili să vorbească juma' de oră fără a spune nimic?

Oare nu sunt şi alţii capabili să vorbească în dodii (cuvinte cheie la modă în politică) fără ca discursul lor să aibă vreo urmare?

De ce este atât de greu să acceptăm că nu avem nici un politician care să ne merite respectul? De ce vrem neapărat să ne punem speranţele în câte un bulălău?

Îmi pare rău, dar Severin are un IQ de fix 100. Insuficient ca să mă reprezinte pe mine. Puţin importă că ăilalţi sunt şi mai proşti -- ce contează e că Severin e mediocru, cu sau fără hidrogen în apă.

N. Raducanu spunea...

@Beranger
Nu sunt avocatul lui Severin si nici macar membru in PSD, dar dintre analistii politici romani ii acord preferina mea comentariilor si analizelor d-lui Severin. As putea sa va dau numeroase exemple de interventii ale sale in presa in care vasta sa experienta internationale i-a permis sa aduca o noua viziune, originala si critica, asupra fenomenelor anormale ce se manifesta in politica romaneasca. Ma multumesc sa va recomand insa doar raportul intocmit de dansul recent in cadrul Fundatiei O.Sincai si intitulat "Solutii social-democrate la criza neoliberala". El poate fi citit pe internet la adresa :
fisd.ro/adriansev/
Sa nu imi raspundeti ca toate aceste analize si rapoarte nu sunt decat vorbe, in timp ce dvs. doriti fapte concrete. Un om politic mu este insa un zidar, sau un strungar activitatea carora se masoara in piese lucrate. Omul politic este om al ideilor, a propunerilor destinate a fi puse in serviciul public, al progresului tarii, a luptei pentru implementarea lor. Vedeti cate initiative a avut Severin in cadrul Parlamentului European si cu cat respect sunt primite propunerile sale, mai ales dupa activitatea remarcabila depusa in cadrul OCDE. A nega aportul dansului dovedeste fie ignoranta, fie rea vointa.

Florian spunea...

@Béranger
Pãrerile noastre pot fi subiective, asa cã mai bine întreabã-i pe europarlamentarii din celelalte tari si familii politice prin ce dracu'exceleaza Severin, de-l apreciaza atat de mult.

Béranger spunea...

"Vasta sa experienţă internaţională", "o nouă viziune", "cu cât respect sunt primite propunerile sale", "activitatea remarcabilă depusă în cadrul OCDE", etc.

Sigur vă referiţi la Adrian Severin, domnilor?

Românii au o problemă (deşi nu numai ei): refuză să accepte că au o clasă politică sub-mediocră, plină de papagali de bâlci. Ei caută musai un salvator, un om integru, bine intenţionat, capabil, competent, care să "facă o diferenţă". Ei bine, acel om nu există.Iarăşi, nu numai românii nu vor să priceapă un lucru elementar: societatea omenească este într-o criză gravă, o criză de sistem. Abordarea asta de căcat, cu peticeli social-democrate pe un "capitalism de cazinou" (ce altceva este Wall Street?), cu "idei nobile promovate de un intelectual" (să zicem, Severin) într-o lume care s-a dus dracului dintr-o lipsă de viziune totală (Războiul Rece a fost câştigat de China, iar China a fost câştigată de o mafie economico-politică, tot aşa cum Rusia este condusă de o mafie fascistă), toate astea sunt orbul găinilor.

Sigur, nu spun să-l dezgropăm pe Ernesto "Che" Guevara şi să luăm puşca în mână, dar paliativele astea politicarde nu servesc la nimic.

Sau servesc: îmi întorc mie maţele pe dos.

N-aveţi decât să-l propuneţi pe Adrian Severin la premiul Nobel pentru pace. Asta nu va schimba nimic: lumea va rămâne într-un rahat imens, iar România va continua să fie cârpa de şters pe jos.

"Europarlamentarii din alte ţări şi familii politice?" Mneatale chiar crezi că boii ăia de la Bruxelles sunt mai breji decât boii noştri? Nişte politruci infecţi 98% din ei!

Florian spunea...

@Beranger
Si atunci ce propui, glontul sau cianura?

N. Raducanu spunea...

Tema desvoltata de Beranger depaseste cazul Severin si ar merita ca dl. Constantin Gheorghe, posesorul - dupa mine - al celui mai interesant blog, sa o abordeze distinct si pe larg dupa alegeri. Caci daca 98 % din europarlamentarii de la Strasbourg sunt niste boi (iar comisarii de la Bruxelles de ce s-ar deosebi de ei?) atunci am intrat cu adevarat intr-un impas politic si nu merita sa ne obosim sa mergem la vot pe 7 iunie. Dar nu asta ar fi mare paguba, ci faptul ca ni se sugereaza fie lipsa oricarei alternative (deci bagarea capului in nisip, ca strutul), fie - mai curand - intoarcerea la paradisul pierdut, la comunismul marxist principial corect, dar pervertit apoi de niste „politruci“ ignoranti (Stalin, Mao, Ceausescu). Aceasta ultima solutie ar fi atragatoare din multe puncte de vedere, dar mai intai ar trebui analizat, calm si nepartinitor, ce viciu al sistemului a facut ca dictaturile, indiferent de continent, sa fie inevitabil insotite de abuzuri si excese care cu timpul le-au facut insuportabile chiar pentru patura de jos, a celor mai sarmani. Nu este deloc intamplator deci ca, dupa prabusirea comunismului din Europa de est si din URSS, chinezii au cotit-o spre economia sociala de piata, pentru a nu se compromite definitiv ideea comunismului. De aceea in Europa trebuie militat ferm pentru reforme sociale, prin sprijinirea unei stangi puternice, veritabile. Dar nu a uneia radicale, care sa desfiinteze proprietatea privata si sa accepte doar “democratia” unui partid unic.

Béranger spunea...

Recunosc, achiesez la ideea neo-anticapitaliştilor, neo-anarhiştilor şi neo-ultra-stângiştilor francezi care vra să zică aşa: «Dacă vrei ca nimic să nu se schimbe, votează!»

Dacă «adevărul de dinainte» era fals (deşi textul Constituţiei RSR era acceptabil), dar ştiam cu toţii că suntem minţiţi şi că trebuie să intrăm în jocul lor ipocrit, acum este şi mai rău: TREBUIE să fim convinşi că trăim «în cea mai bună din lumile posibile», chipurile în democraţie. Acum cică am fi în adevăratul visul de aur al omenirii, şi nu mai putem pretinde că am fi nemulţumiţi. Puterea aparţine poporului, şi totul se rezolvă prin vot democratic. Aşa să fie oare?

Mai lipseşte puţin ca negarea faptului că am trăi în cea mai bună lume cu putinţă să ducă la puşcărie, aşa cum duce negarea Holocaustului, sau cum ducea pe vremuri negarea orânduirii socialiste de stat. Sistemul «democratic» de astăzi este la fel de stalinist sau maiost ca şi «ălelante sisteme», pentru că IMPUNE adevărul unic, fie el numit «democraţie parlamentară şi integrare euro-atlantică».

Există momente în istoria omenirii când sistemul nu se mai poate reforma cu mijloacele interne, legale şi oficial recunoscute. Aceste momente reclamă intervenţii REVOLUŢIONARE, aşa greşite şi abuzive cum au fost ele, de la Revoluţia Franceză încoace.

Orice sistem proiectat de om poate evolua până în punctul în care devine nereformabil. În speţă, democraţia de tip occidental este decadentă de multă vreme. Chiar spre sfârşitul războiului rece i se putea vedea anchiloza.

Nu putem găsi soluţii pe acest blog, afară de cazul în care proprietarul blogului reuşeşte să fie un nou Marx (sau poate un nou Engels, după opinii), ceea ce ar fi extrem de greu.

Apropo de China: nu, ea nu a trecut la «economia socială de piaţă»! Componenta SOCIALĂ este ZERO în China de azi! Este vorba de o mafie politico-economică, şi de o alt fel de sud-americanizare. Foarte «altfel», dar extrem de lipsită de etică! Extreme ca în China de astăzi nu veţi vedea nicăieri altundeva!

«Comunismul marxist»: e bine spus. Se interpretează scrierile şi spusele lui Engels în sensul că acesta ar fi văzut un alt fel de comunism, mai «blajin» şi mai «burghez» decât în visele lui Marx, şi cu atât mai mult diferit în mod radical de leninism şi alte experimente concrete.

Dar nu trebuie să uităm că nu este vorba de ignoranţă ori de deviaţionism în ce am trăit. Pare mai degrabă a fi o deturnare. Între gândirea filozofică a lui Marx şi regimurile politice care s-au revendicat de la ea este o diferenţă enormă.

Mă întorc la China. Ce este comunist acolo, acum? NIMIC! Puterea politică este în mâinile unei clici, dar asta nu are nici o legătură cu comunismul, iar politicile duse iarăşi n-au nimic în comun cu marxismul.

Acuzăm cu toţii China, Rusia, Moldova, etc. de comunism, şi refuzăm să observăm că nici unul din atributele comunismului nu este prezent acolo. Parţial, aş zice chiar că e fascism.

Am uitat să spun că ar trebui să conştientizăm diferenţele între «paradisul pierdut», «paradisul posibil» şi «paradisul care nu va fi».

Lumina care răsare de la Bruxelles nu pare cu mult mai bună decât cea care răsărea de la Moscova.

Suveranitatea limitată a ţărilor membre UE nu diferă esenţial de doctrina suveranităţii limitate a lui Brejnev (nici de cea similară a lui Kissinger, care se referea la America de Sud).

Ieşirea din UE este teoretic posibilă... teoretic. Aşa era posibilă şi ieşirea republicilor membre din marele URSS: teoretic. (Şi din Mafie se poate ieşi... cu picioarele înainte.)

Sovietul Suprem de la Bruxelles... dar să nu mă repet.

Béranger spunea...

Iarăşi am uitat ceva. Să zicem că există un număr semnificativ de parlamentari în Sovietul Suprem al UE, ba chiar şi Comisari ai Popoarelor Uniunii care sunt integri, competenţi, cu bun simţ şi dornici să facă ceva. Qu'est-ce que ça change?!

«Revoltaţii» ar pretinde că a trimite oameni de valoare într-o mocirlă o legitimează în mod nemeritat, iar mocirla tot mocirlă rămâne. Eu aş pune problema altfel.

Există în sistemul medical din România o unanimitate de nesimţiţi şi incompetenţi? Eu cred că nu. Sunt şi medici de valoare şi cu simţ etic. Or fi şi cadre medii care să-şi mai şi facă treaba în mod corect. Or mai fi şi tineri care chiar cred că pot schimba sistemul. Ca să nu fie mizeria care este, nu-i nevoie de prea mulţi bani.

OK, se schimbă sistemul medical din România? Ei bine, NU!

Aşadar, pot exista profesionişti care-şi fac treaba corect în ceea ce-i priveşte (în epsilonul lor), dar sistemul în ansamblu să fie un eşec total! Aşa este sistemul medical românesc, aşa este democraţia parlamentară europeană, ş.a.m.d.

Sigur, puteţi să vă puneţi speranţe în Corina Creţu. Şi domnia-sa crede probabil că poate influenţa lucrurile. Cu cât? Cu cât îl ajută pe un om care trăieşte într-o mizerie totală să îi dai o batistă? Cu cât il ajută pe un bolnav în fază terminală să îi rezolvi fractura degetului mic de la picior?

Europa se duce dracului, iar noi facem campanii europarlamentare. Ne trimitem şefii de detaşament pionieresc în tabără la
Centru. Nu există nici măcar o singură voce în ţara asta care să se întrebe ce dracu am câştigat noi intrând în UE! În mod obiectiv. Şi dă-le dracului de vize, nu asta e problema.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...