miercuri, 6 mai 2009

Să rambursaţi bine!
Veselie mare pe Boc! FMI şi CE ne-au aprobat împrumuturile solicitate. Moment extrem de trist şi de îngrijorător pentru România. Şi pentru români, care vor trebui să plătească aceşti bani. Şi nu ştim cum. Eu am trăit anii în care s-a plătit vechea datorie. Au fost cumpliţi. Şi umilitori. Cei care vor urma nu au cum să fie mai buni. Cel puţin vechea datorie s-a materializat în investiţii, bune-rele, au rămas. Ca să aibă ce fura ai noştri şi ce cumpăra pe nimic ăia de ne-au jupuit pentru banii luaţi de la ei, cu care am construit ce folosesc ei acum şi scot profit înzecit.
Problema e că de aceste 20 de miliarde de euro nu construim nimic! Ci le asigurăm curul unor nesimţiţi care au jefuit România în ultimul deceniu şi jumătate, prin intermediul băncilor. Şi ca atare, nimeni nu ştie de unde vor veni banii pentru rambursarea datoriei. Din economia românească? Dar mai avem o economie naţională? Ce producem noi, pentru a putea da banii înapoi?
Vă reamintesc un lucru, pe care îl uităm: şi în anii 80 eram într-un soi de UE: CAER. Ne-am putut baza pe solidaritatea membrilor? De unde! Toţi aveau probleme, toţi erau în criză, fiecare încerca să se descurce pe cont propriu. Vi se pare că acum suntem într-o situaţie mai bună? Germania, Franţa, Marea Britanie sunt în budă. Alţii, precum Italia şi Spania, care ne-au rezolvat mari probleme sociale, sunt într-o budă şi mai mare. SUA, nu mai vorbesc. Suntem pe cont propriu!
Cum vom plăti? Este întrebarea la care, sincer vorbind, nimeni în România nu are un răspuns plauzibil. Gargară, mersi, nu mai consum! Ne aşteaptă vremuri extrem de dificile, într-un moment de slăbiciune extremă a societăţii şi a clasei politice, după cinci ani de preşedinţie mizerabilă a lui Traian Băsescu, care a avut un singur program: disoluţia democraţiei.
Nu sunt un fan necondiţionat al democraţiei, în sensul că nu am naivitatea să cred că e panaceu universal. Dar dacă în anii 80 România era o democraţie, costurile plăţii datoriei externe ar fi fost sigur mai mici. Din păcate nici acum nu suntem o democraţie matură, ni funcţioonăm după principiul căutării consensului şi nu producem idei şi soluţii, ca urmare a unei dezbateri publice de calitate. De aceea nimănui nu-i pasă de consecinţele acestui împrumut, aşa că Băsescu şi ai lui ne vând împrumutul ca pe soluţia salvatoare, când el nu ne oferă decât o amânare a dezastrului economic şi social.
Am avut două decenii pentru a ne rezolva slăbiciunile structurale ale economiei. Am irosit timp şi bani, resurse umane, pentru a avea o economie şi mai nefuncţională şi mai neperformantă decât cea "socialistă". Şi acum a venit vremea să plătim pentru toate erorile. Tragic este că vinovaţii de situaţia asta nu vor plăti, ci restul, cei care au crezut că s-a schimbat ceva, că munca şi inteligenţa le vor fi recompensate. Strânsul curelei şi muritul de foame vor fi recompensele lor.
Aşa că dacă Băsescu va avea nesimţirea să candideze pentru un nou mandat, sloganul lui trebuie să fie :"Să rambursaţi bine!"
PS: supa săracului are un viitor luminos! Dacă nu o concesionăm şi pe asta!

4 comentarii:

Karakas spunea...

Istoria se repeta, si nu cea recenta, ci a permanentei lupte pentru putere. In discutia asta nu este relevanta nici ideologie, nici dictatura, nici "democratia". Toate acopera de fapt o realitate pe care cei din Europa de est le ignora in totalitate. Cea a vasalitatii fata de puternicii zilei. A plecatului supus la usa stapinului, si a linguselii aducatoare de profituri personale. Are cineva idee ce comisioane au luat politicieni ca Basescu si apropiatii lor afaceristi pentru facilitarea investitiiilor facute de firmele americane?

Sper insa ca istoria sa se rescrie. Asa ciopingar cum a fost, Ceausescu a avut citeva idei bune. Sa dezvolte tara cu forte proprii. Pe vremea CAER nu lingeam pe rusi cum facem acum cu americanii. Toate guvernele astea si condicatorii politici ca de-alde Basescu s-au lasat cumparati, si de fapt au lasat tara sa fie jecmanita, promitind marea cu sarea. Dar adevarul iese pina la urma la suprafata.

Acum e clar ca democratii din SUA vor sapa sa afle ce minuni au facut republicanii prin tarile astea est-europene. Cum oare in toate tarilea asta stinga democrata a fost redusa la tacere? Se mira cineva de pro-americanismul afisat de guvernele acesot tari?

Din pacate Romania este o tara vasala, condusa de niste oameni cu constiinte cumparate...

Felicitari pentru material!

Karakas spunea...

Inca ceva scurt: nu fac pledoarie aici anti-americana sau nationalist-izolationista, ba din contra, cred ca trebuie sa avem relatii bune cu ei, insa constructia externa trebuie consolidata in sensul de a sti cum sa ne stabilim prioritatile nationale. Tito a fost un lider destept. A avut relatii bune si cu vestul si cu estul. Cred ca asta ne lipseste: echilibrul in relatiile internationale. Suntem prizonierii unei constructii care nu se stie la cite grade rezista, in caz de 'cutremur'. Suntem 100% (sau pe aproape) dependenti de mila altora (vezi decizia UE sa ajute financiar tarile din Est). Pentru noi e intotdeauna prea tirziu sa intelegem ce se intimpla in jurul nostru si ce ne afecteaza, dapa-i sa mai si reactionam preventiv...si nu e numai vina noastra. E ca in industria auto: pina sa ajunga americanii la stadiul calitatii masinilor japoneze, japonezii au mai facut inca un salt si nu pot fi prinsi din urma. Asa si noi si ceilalti membri mai vechi din UE.

Béranger spunea...

După trei rânduri de licitaţii publice amânate şi trei al căror rezultat a fost contestat, programul naţional «supa săracului» va fi atribuit prin încredinţare directă firmei Bechtel Corporation.

De securitatea proiectului se va ocupa grupul UTI. Software-ul necesar va fi realizat de SOFTWIN, în colaborare cu SIVECO.

Fiecare cetăţean va fi informat printr-o scrisoare personalizată asupra acestui program.

Pentru a putea benficia de prevederile acestuia, cetăţenii interesaţi trebuie să completeze un dosar care să cuprindă:
- adeverinţă de venit;
- declaraţie pe proprie răspundere cu privire la venit;
- adeverinţă din care să reiasă că nu este în evidenţa serviciilor sociale ale primăriei;
- declaraţie pe proprie răspundere că nu beneficiază de alt program alimentar de la nici o entitată publică sau privată;
- adeverinţă din care să reiasă că nu există rude de gradele I, II ori III capabile să ajute persoana în cauză;
- copie după cartea de muncă;
- ultimul talon de pensie, acolo unde este cazul;
- două fotografii 4x5 cm;
- un timbru fiscal de 0.30 RON.

Supa săracului se va servi în recipientul beneficiarului şi cu tacâmurile acestuia. Pentru a putea beneficia de lingura şi blidul oferit de Guvernul Boc, se va depune o cerere în acest sens la Prefectură.

Costurile totale aferente unui bol de supă din acest program se vor ridica la echivalentul a 20.34 EUR. Persoanele cu venituri lunare de peste 30 RON vor contribui cu 0.50 RON pentru fiecare supă.

Trăiască şi înflorească Uniunea Europeană, prietenul popoarelor!

Toată iubirea şi recunoştinţa noastră se îndreaptă către personalitatea luminoasă a Domnului Traian Băsescu şi a ilustrei Sale fiice, Eba!

Trăiască pacea în Irak şi Afghanistan!

Romania - the land of the soup (sponsor: Maggi; parteneri media: Taraf TV, Super FM, Cocalar Advertising).

Karakas spunea...

@Beranger, "Romania the land of soup" LOL

Interesant ca Betchel iti cere poza (sau guvernul?) ca sa maninci. Mi se pare umilitor...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...