Mă uit la un serial făcut în urmă cu patruzeci de ani(da, M.A.S.H. a început să fie difuzat în 1972!), care are drept subiect un război purtat în urmă cu şaizeci de ani. Şi mă întreb ce ar putea înţelege cineva din generaţia celor născuţi în urmă cu douăzeci-treizeci de ani despre războiul ăla, dar mai ales despre mesajul serialului. Sigur nu ar recunoaşte critica implicită a războiului din Vietnam-în plină desfăşurare când se turna serialul-altă ţară divizată, ca şi Coreea, ecourile luptei pentru drepturi şi libertăţi cetăţeneşti din deceniul şase, prelungită şi în deceniul în care se filmează şi se difuzează serialul.
Nu vor înţelege multe dintre poante, care vin din conflictul dintre militari şi civili, aceştia din urmă luaţi la oaste cu arcanul, ca să zic aşa. Acum, cu armata de profesionişti, războiul nu mai este afacerea "întregului popor". Ce impact are asupra societăţii româneşti faptul că suntem implicaţi în războiul din Afganistan? Practic, zero!
Nici măcar în SUA nu se face simţit prea tare acest impact, în ciuda faptului că au avut destui morţi şi răniţi. Soldaţii aparţin, de obicei, păturilor celor mai defavoritate. Clasa de mijloc, cea care a avut cei mai mulţi căzuţi la datorie în Coreea şi în Vietnam, acum nu este deranjată de război, decât economic, poate. De asta nu mai sunt milioane de oameni în stradă, care să ceară ieşirea din război. Şi cel din Afganistan a împlinit vreo zece anişori, cu normă întreagă!
Aşa, prin renunţarea la conscripţie, un stat poate purta pe termen nedefinit un conflic de intensitate mică sau medie, fără să piardă suportul cetăţenilor. Adică un bun mijloc pentru ca băieţii deştepţi din complexul militar-industrial să facă profituri frumoase. Asta e! Din păcate...
PS: textul ăsta a fost postat aseară, pe Facebook. De unde a dispărut rapid, dracu şţie de ce. Cred că-mi cam bag picioarele în prostia asta cu F!
5 comentarii:
Am găsit textul pe Facebook, e la locul lui.
Nu a disparut. Este pe Wall-ul dvs. :)
Da, dar ce folos, dacă nu-l văd eu?!
Exista lucruri care trebuie facute intr-o viata. Exista carti care trebuie citite intr-o viata. Si e normal sa existe si filme care trebuie vazute. Dupa parerea mea, MASH este unul dintre acestea.
Toate s-au schimbat. Mai putin baietii aia de care vorbiti. Au fost intotdeauna destepti si au facut profituri frumoase mereu. Cu sau fara armate de profesionisti.
Vedeti dvs., M.A.S.H. este de o calitate care se intilneste rar in zilele noastre. Asa de rar, incit ne dispare simtul de a o recunoaste. Vremurile s-au schimbat, simtul umorului ni s-a batatorit.
Trimiteți un comentariu