marți, 17 aprilie 2012

Chestii, socoteli, amăgiri



Cât de realiste sunt aşteptările USL, care s-a decis să revină în Parlament, şi nu oricum, ci cu o Moţiune de Cenzură? Mă tem că nu foarte realiste. Din ce cauză? Simplu: nu a reuşit să dizloce suficienţi deputaţi şi senatori ai puterii, pentru a putea trece Moţiunea. Şi cu atât mai puţin pentru a o da jos pe Roberta Anastase. 

Ar fi putut avea şanse? Da, cu o condiţie: să nu fi pomenit în Moţiune de UMF Târgu Mureş. Pentru că aşa ar fi putut, după nişte negocieri deştepte, să-şi aducă la zestre voturile UDMR. USL a avut de ales între asta, şi diszlocarea electoratului românesc din Ardeal, care a sprijinit până acum mai ales PDL. A ales voturile.  

Ce obţin dacă trece Moţiunea? Probabil un guvern de tehnocraţi, care să organizeze cât de cât corect alegerile. Asta dacă vrea băsescu. Ce obţin cu pomenirea UMF Târgu Mureş? Multe voturi naţionaliste în Ardeal. Se pare că asta va conta mai mult. Şi nici nu mai depinde de băsescu.

Adevărul este că Parlamentul este blocat, chiar şi în condiţiile în care USL se întoarce definitiv la lucrări. Coaliţia guvernamentală nu mai există, de fapt. Este o aparenţă, care dă un pospai de legitimitate unui guvern şchiop, care funcţionează în virtutea inerţiei. Acum vedem cât de mult pierdem pentru că nu s-a ajuns la un consens pentru alegeri anticipate. Anul 2012 este pierdut pentru toţi, dar mai ales pentru economie. De aici se vor înteţi resentimentele oamenilor faţă de "clasa politică", iar noii guvernanţi, oricare ar fi ei, nu vor avea niciun răgaz pentru a schimba ceva. Se adună atâta frustrare şi furie, încât orice este posibil.

Politicienii noştri trebuie să-şi măsoare fiecare gest, fiecare vorbă, fiecare acţiune, dacă nu vor să declanşeze o explozie socială de proporţii. România a ajuns la limită. Asta nu trebuie să uităm!

Un comentariu:

ANONIMUS spunea...

Dupa cum se vede PDL-ul nu permite votul aliantei puterii,ca nu cumva sa se intample vreo tradare masiva.Idea de a misca ardealul e buna,macar acest castig este cert.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...