marți, 30 noiembrie 2010

Ostilitatea ruşilor

Dacă vă ţin nervii, citiţi voi interviul lui băsescu, acordat "României Libere". Oricum nu spune nimic nou, ci doar îşi reciclează obsesiile şi clişeele. Obsesiile lui sunt cu ruşii. Şi cu mogulii, separat sau împreună cu ruşii, care, nu-i aşa, doresc răul ţărişoarei noastre. Dacă însă nişte oligarhi ruşi se încuscresc cu ăia din gaşca lui, nu se pune. nu-s ruşi decât în paşaport. Dacă mai sunt proşti care-l cred, treaba lor!


E un pasaj în interviu, pe care vreau totuşi să-l discut puţin. Jurnalistul întreabă: "De ce România nu are încredere în Moscova?

T.B.: Pentru că nu ne simţim deloc confortabil cu trupe ale Federaţiei Ruse lângă graniţa noastră, în Transnistria. Nu ne simţim deloc confortabil că Federaţia Rusă a ţinut să-şi prelungească acordul de staţionare a flotei de la Sevastopol până în 2042. Dacă Rusia priveşte cu atât drag la statele din Regiunea Mării Negre, de ce e nevoie de o asemenea flotă într-o mare atât de mică?"


Ia să vedem noi cum e cu ruşii de la graniţele noastre, şi cu flota aia rusească atât de mare pentru o mare atât de mică. Primo: în Transnistria mai sunt circa 700 până la 800 de soldaţi ruşi din forţele de menţinere a păcii. Nu au armament greu, tancuri şi şi nici aviaţie. Sunt rupţi de grosul trupelor ruseşti, de care îi desparte o ţară, Ucraina. Ce ameninţare sunt ăia pentru noi, ţară membră a NATO?


Flota rusă. Ia să vedem noi cât e de mare. Înainte de asta: Sevastopolul este de drept al ruşilor. Hruşciov l-a dat ucrainienilor. Şi orice ţară care are ieşire la Marea Neagră are dreptul la o flotă care să-i permită să-şi apere ţărmurile şi rutele comerciale. Punct.  Deci, cum ziceam, flota Rusiei la Marea Neagră.

Una bucată crucişător din clasa Slava.  Poza lui o vedeţi mai jos.




Una bucată crucişător din clasa Kara, cu poza mai jos.










Uau! Flotă, tată! Cinci copăi ruginite, şi-un submarin asmatic! Păi, să vedem ce au turcii, spre pildă. Uite aici morman de submarine şi de fregate! Ia puneţi-le pe ale noastre, pe ale bulgarilor, şi mai ales ţineţi cont de faptul că scutul anti-rachetă american aduce în Marea Neagră patru crucişătoare din clasa Ticonderoga, dotate cu sistemul Aegis. 

Să pomenim şi de soldaţii americani din baza de la Kogălniceanu, care pot ajunge până la 6500, echipaţi cu toate cele, plus câţi vor mai veni cu sistemul Patriot. Şi cine-i agresiv în Marea Neagră?  Evident, ruşii!


Mai trebuie să spun de ce ne sunt ostili ruşii?

Un comentariu:

Karakas spunea...

He, eu credeam ca au mai multe vase militare...

Daca insa e cineva care se opune rezolvarii problemelor Romaniei cu Rusia, e insusi Basescu.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...