sâmbătă, 20 noiembrie 2010

NATO, un cadavru de lux



Se termină şi Summitul NATO de la Lisabona. Dacă e să judecăm după rezultate, putea să nici nu se ţină. NATO a ajuns o pisică obeză, care are din ce în ce mai multe probleme să-şi îndeplinească sarcina de a prinde şoareci. Obeză, pentru că s-a extins peste măsură, fapt care-l face greu de gestionat, acum, când natura ameninţărilor pentru care a fost proiectat s-a schimbat dramatic. Ineficientă, pentru că membrii Organizaţiei ajung tot mai greu la consens, drept pentru care problemele de fond sunt permanent evitate, pentru a nu se ajunge la blocaj.


În curând Organizaţia va ajunge o pisică obeză, ineficientă ŞI ridicolă. Dacă singura sa raţiune de a exista a unui monstru militar este "ameninţarea" Iranului, cum zice Sarkozy, atunci ne putem duce la culcare! Sigur că NATO nu putea afirma oficial asta(înţeleg că Turcia a fost foarte furioasă şi a protestat faţă de nerozia lui Bling-Bling, cu atât mai mult cu cât poziţia ei în zonă nu e tocmai confortabilă, din pricina relaţiei cu Israelul), dar şi aşa problema definirii "adversarului" rămâne, pentru un sistem de securitate comună proiectat pentru o lume bipolară. Practic, vechea sa raţiune de a fi nu mai există, iar una nouă nu a fost definită.


Impresia mea este că ne îndreptăm spre un eşec al Organizaţiei, aşa cum este ea acum. Ultimul cui în coşcug i-l bate războiul din Afganistan. Nişte bărboşi cu Kalaşnikoave şi Coranul la brâu ţin în şah trupele americane şi ale NATO, super-dotate şi instruite, având tehnologii de ultimă generaţie, care par ieşite din filmele SF. Care nu le folosesc la nimic, Coranul fiind o armă mai tare decât oricare alta inventată de mintea omului. "Democraţia liberală" s-a dovedit a avea pentru talibani sex appealul unui stâlp de telegraf.  Aşa că victoria în Afganistan nu este posibilă. Şi nici în Irak lucrurile nu sunt tocmai cuşer. Bun, ne aşteaptă vremuri interesante. Iar ca neputinţa NATO în Afganistan să fie totală, Organizaţia cumpără 18 elicoptere Mi 17 de la ruşi, pentru că cele de care dispune nu sunt bune în condiţiile din zonă!


În acest context, bomboana pe coliva NATO o reprezintă "scutul anti-rachetă". Total inutil, câtă vreme Rusia este şi ea asociată la sistem. Dacă NATO declara că Rusia este principala ameninţare, şi nu Iran, atunci un astfel de sistem se justifica pe deplin. Acum, nu se justifică. Da, Iranul are rachete balistice, dar nu realizează nimic cu ele, vorbesc despre atingerea unor obiective politice şi de dominaţie în zonă, chiar şi dacă ar avea încărcături nucleare pe ele. Nu le are, şi nu le va avea, câtă vreme o putere nucleară nu-i va transfera nişte tehnologii sensibile. Deocamdată nu este cazul. Şi oricum vorbim despre o improvizaţie, un sistem anti-aerian ceva mai sofisticat, care va costa circa 1,5 miliarde de dolari în următorii zece ani.


După ONU, moartă de ceva vreme, dar care există doar din inerţie, se pare că a venit vremea ca şi NATO, alt produs al Războiului Rece, să moară. Întrebarea este ce vom pune în locul lor. După cum arată lucrurile în cazul FMI, al BM , dar şi al unor structuri de genul G 20, încercarea de a construi ceva pe ruinele trecutului nu prea funcţionează. Poate ar fi mai inteligent dacă am încerca să imaginăm ceva noi, plecând de la realităţile momentului şi de la sfidările viitorului. Deocamdată nu există voinţa necesară unei astfel de schimbări dramatice. Şi mă tem că nici imaginaţie. Liderii lumii actuale sunt lipsiţi total de viziune, ei trăiesc doar în prezent. Asta nu duce decât la o lungă agonie a instituţiilor şi la sporirea haosului în lume.

2 comentarii:

Fluieratorul spunea...

Nu e nimic nou in asta, societatea omeneasca se afla in plin regres. Nu mai exista nici bun simt in oameni (vedem ca s-a diluat mai rau decit IQ-ul) si nici institutii si legi care sa poata fi respectate, deci vine era "MadMax", aaa, am vrut sa zic Apocalipsa. Vine sfirsitul lumii, maica. Sfirsitul lumii pe care ne-am fi dorit-o. Ce urmeaza? Lumea pe care nu ne-am dorit-o, dar la care contribuim. Fair enough.

Rusia aderenta la scutul antiracheta, am auzit-o si pe-asta... Da' ce, ne ataca martienii?

Karakas spunea...

Pai traim intr-o epoca in care marea filozofeala trasa pe nari de seful Vaticanului se refera la uzul prezervativului. Ei, vezi, a stat el mult si a s-a rugat, si Domnul i-a soptit ca se poa'...

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-11804943

O epoca in care Romania a intrat ametita in UE si NATO si cam tot asa o sa ramina o buna perioada de timp. Cu "pretinii" americani care isi distrug singur tara, si ii "ajuta" si pe ceilalti aliati sa faca la fel. Noroc (s-ar zice) cu nemtii care si-au (re)luat rolul de bosi ai Europei si au inceput sa le dea tifle americanilor. Vezi "Axis of Depression" de Krugman din NYT.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...