luni, 22 noiembrie 2010

Buciumul sună cu jale...



Să admitem că, născut fiind în comunism, sunt un comunist, pentru că, în cretinismul lor, unii nu ştiu să judece altfel. Perfect. Ca comunist ce mă aflu(nu vă obosiţi...), stau şi mă întreb: capitaliştii sunt zdraveni la cap? Mai au vreun neuron funcţional?


Să luăm cazul Irlandei, care tocmai împrumută vreo 80-90 de miliarde de euro, pentru că pieţele, în marea lor înţelepciune, au creat un uriaş(raportat la dimensiunile Irlandei) boom imobiliar. Iar acum băncile irlandeze trebuie să fie salvate de statul irlandez, care stat trebuie salvat de ţările europene membre ale zonei euro, care nu fac acte de caritate, pentru că şi băncile lor sunt grav expuse în Irlanda, şi prin urmare, dacă nu sar cu banu' la interval, o cacarisesc şi mai tare.


Faptele: Irlanda are 4,4 milioane de locuitori, şi a construit atâtea locuinţe încât acum are vreo 170.000 de locuinţe fără cumpărători, în valoare de vreo 40 de miliarde de euro. Cineva observa că ar exista vreo două milioane de locuinţe în Irlanda, ceea ce devine uşor halucinant. Vârful de creditare a fost în 2006, cu 30 de miliarde de euro. Cum era aia cu producţia pe stoc în comunism? Cu imposibilitatea "comuniştilor" de a face "calcule economice"? A avut  vreodată România producţie pe stoc de valoarea asta uriaşă? Finanţată de capitaliştii cei frumoşi, inteligenţi, plini de iniţiativă şi de dinamism, care cum văd o oportunitate, cum sar pe ea?


Să zicem că irlandezii sunt tâmpiţi. Dar la veselia generală au participat bănci engleze, bănci germane, bănci americane, bănci franceze. N-a văzut nimeni ce se întâmplă? Nu s-a îndoit nimeni când a avut în faţă o analiză de piaţă? Nu şi-a pus nimeni problema: "mă, dar ce dracu fac ăştia cu atâtea case, că nu pot sta simultan în două sau mai multe?"  Nu s-a întrebat nimeni: "pe ce-şi mai bazează ăştia creşterea economică, nu de altceva, dar ar cam fi cazul să vedem dacă au de unde ne da banii înapoi?"


Unde era Banca Centrală Europeană, care trebuie să vadă ce fac ţările membre, dacă nu cumva pun de-o belea? Toţi au recitat în cor mantra cu "pieţele sunt Dumnezeul nostru, pieţele au întotdeauna dreptate!" Şi acum se uită toţi precum curca'n lemne la criză şi se scarpină în cur! Iar Trichet  sună buciumul cu jale: "economia europeană s-ar putea prăbuşi!" Dar matele ce păzişi până acum, neică?


Evident, nu se va prăbuşi nicio economie europeană. Că nu TOATĂ economia stă pe bule speculative, imobiliare sau de altă natură. Nu zic că nu vor fi probleme. Cu atât mai mult cu cât puterea politică este arvunită de cei care s-au obişnuit să facă bani trăgând şobolanul de coadă. Asta nu va mai putea continua mult. Nu spune nimeni că speculaţia nu face parte din sistemul capitalist. Dar capitalismul nu poate fi redus DOAR la speculaţie, cum o fac cei care au cucerit înălţimile de comandă în sistem. Ceva fundamental trebuie să se schimbe.


Cam aşa vede lucrurile un comunist...

5 comentarii:

Karakas spunea...

Sa vedem daca nu cumva se va prabusi economia SUA intre timp.

Republicanul Alan Simpson, pus de Obama co-chair la Comisia de Reducere a Deficitului atentioneaza ca "de abia asteapta baia extraordinara de singe" din aprilie, 2011. Dl Simpson se referea la faptul ca Administratia democrata a lui Obama va fi obligata la anul sa ridice nivelul federal care desemneaza limita maxima a deficitului, care trebuie ajustata periodic. Si atunci republicanii vor cere concesii care practic vor "aresta" si vor tine captiv guvernul democrat pina cind acesta va face concesiile cerute. Va dati seama ca aceasta batalie intre republicani si democrati poate impinge America si mai la vale, ducind impreuna cu ea si pe aliati. Republicanii vor neaparat reducerea statului si a serviciilor (inclusiv Medicare si Social Security), dar in acelasi timp cer insistent sa se mentina favorurile la taxare ale bogatilor adoptate de Bush, indatorind si mai mult tara si ingreunind relansarea economica. Iar faptul ca dl Simpson "de abia asteapta baia de singe" e sugestiv pentru starea de spirit negativa ce domneste in SUA.

Anonim spunea...

1. Păi autointitulate tovarăș comunist, unde vezi mata în intervenția statului de a salva băncile că acționează piața? Logic ar fi, dacă piețele ar fi cu adevărat libere, să dea faliment băncile care au creditat bula. Dar nu se întâmplă așa, ci statul le "naționalizează" pierderile. Cred că se numește socialism.
2. Parcă producția de bani din nimic e un monopol al statului. Parcă tot statul impune, prin băncile centrale, sistemul rezervelor fracționare. Care a a limentat bula, căci a fost foarte ușor să fabrice bani din nimic, cam tot așa cum tovarășii mata mai de demult fabricau producții fabuloase la hactar din nimic.
3) Încearcă mata, capitalist sau comunist, să tipărești bani. Să vezi cum te aruncă statul frumușel la beci pentru că ai îndrăznit să acționezi liber pe o piață așa-trâmbițat "liberă". Doar statul are voie să tipărească bani din nimic.

Eu în 1), 2) și 3) de mai sus văd intervenția statului, nu libertatea pieței.

Constantin Gheorghe spunea...

Nu, nu se numeşte socialism, se numeşte capitalism financiar şi capturarea statului. Dacă ai mai avea un singur neuron funcţional, ai vedea că niciodată statul socialist nu a funcţionat în favoarea celor puţini şi bogaţi. Esenţa socialismului este redistribuirea bogăţiei în favoarea celor săraci.
Aia cu rezervele fracţionare e veche, nu a fost invenţia statului modern. Şi hai să vedem câţi bani "inventează" statul şi câţi particularii. Când hedge fundsurile gestionează fabuloasa sumă de 665.000 de miliarde de dolari, la un PIB mondial de NUMAI 55.000 de dolari, banii ăia sunt inventaţi de stat? Ia să încerce un stat să desumfle bula asta, să vedem ce se întâmplă. Dar n-o va face nimeni!
Şi, sincer, chiar crezi că dacă fiecare tipăreşte bani cum îi tună mintea, lucrurile ar funcţiona mai bine?

Gopo spunea...

Irlanda e un caz tipic de nebunie colectiva, de auto-amagire, de credinta ca te poti imbogati peste noapte, pocnind din degete.

Catastrofa de acolo nu e rezultatul vreunei doctrine, ci a stravechii si banalei lacomii (combinata cu o doza fantastica de auto-amagire ... "tigrul celtic") scapate total de sub auto-control, sau mai simplu, control.

Anonim spunea...

spain is next

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...