marți, 27 iulie 2010

Slabe speranţe



Bogdan Glăvan este economist şi predă la Universitatea Româno-Americană. Are şi un blog, "Logica economică". Are şi o idee, proastă şi fixă: ORICE se întâmplă rău în economie şi societate are o singură explicaţie, anume existenţa statului. Dacă n-ar exista statul, ar fi Raiul pe pământ. Dar cum statul intervine în economie şi în societate, am cacarisit-o.

În ceea ce mă priveşte, am un profund respect pentru obsesii. Sincer! E greu să îţi cultivi o obsesie până se face mare şi devine productivă. Şi mai greu e să-ţi faci o turmă de susţinători, care să-ţi venereze obsesiile. Bine, veţi spune, România are în fruntea ei tot un obsedat, şi s-au găsit peste 5,5 milioane de veneratori, care i-au mai dat un mandat de preşedinte. Pe lumea asta sunt obsesii şi obsesii. Şi apoi Glăvan nu are încă o tribună de dimensiunea celei de la care a predicat Pulimea Sa. Cine ştie, poate el e viitorul.

Sunt printre cei care comentează producţiile intelectuale ale domnului Glăvan şi oameni inteligenţi, cu care poţi fi sau nu de acord, dar care au o gândire articulată şi argumente. Dar sunt şi apucaţi, care şi-ar avea locul mai degrabă la balamuc. Oameni al căror discurs este de o violenţă şi de o intoleranţă care ar merita atenţia Procuraturii, într-o ţară normală. Pentru că nu poţi lăsa nesancţionate afirmaţii de genul: "Da, sunt periculos cand te atingi de ce este al meu fara sa ai avizul meu expres. Poti veni si cu ordonanta de guvern, ca ti-o gauresc in fata, nu inseamna nimic pt. mine .



Cat despre anarhism… mai degraba pe tine te pot acuza de acest lucru, din moment ce refuzi sa-mi accepti dreptul inalienabil la libertate. Crede-ma ca pt. el as ucide “femei, copii, batrani” si alte lepre socialiste, NIMENI nu e stapan pe viata mea afara de mine, dar daca vrei sa-mi incalci dreptul P, fi pregatit de retaliere . Ma voi bate pt. libertatea mea si cu prietenul tau imaginar daca e nevoie, si cu asistati social ca tine, cu babi schizofrenici ca Gheorghe si altii. Nici macar o cruciada a papei, cum a fost macelul cunoscut drept “cruciada copiilor”, nu poate stopa niste adevaruri independente de om. Asta e o lege a fizicii: orice actiune are o re-actiune" .


Cum vedeţi, obsesia prezidenţială a "asistaţilor" a luat dimensiuni apocaliptice în mintea unor demenţi. Care declară public că ar omorâ pe oricine cred ei că le-ar aduce atingere dreptului lor de a face fix ce vor.  
 
 
Aşa că ameninţările pe care mi le adresează direct un apucat, care semnează cu Dan mi se par o încununare a libertarianismului de mahala, şi un triumf al omului nou, capitalist, că în ţara asta fiecare regim politic a avut obsesia asta: să făurească omul nou. Reuşind doar să genereze câţiva monştri şi o mare de lichele.
 
 
Aşadar, mi se promite o moarte sub roţile Merţanului, care, pentru dobitocul cu pricina, este semnul absolut al statutului social şi al puteri: "@CG MORI mai bab jegos, schizofrenic batran de 60 de ani! Masina sa dea peste cine tii tu cel mai mult. Nu ma duc nicaieri, ci voi baga glontul in cap gunoaielor tale sociale care incearca “democratic” sa ma fure. Lepra jegoasa, daca te vad pe strada, dau cu mertanul peste tine . Inainte, inapoi, inainte, inapoi, pana iti dau kilogramele alea de grasime jos (de pe creierul tau idiot cel putin, poate inveti ceva ce un socialist nu stie… adica sa gandeasca) . Eu nu ma supun nimanui – nici lui Dumnezeu, nici religiei, nici statului si cu siguranta nici tie si proletarilor tai de rahat. Nici in scoala nu m-am supus majoritatii, ba chiar m-am luat la tranta cu ea, si cam toti ma stiau de frica.


Democratia nu are ce cauta in drepturile individuale, mai babuin de nimic ce esti. Altfel, si Hitler tot democratic i-a ucis pe evrei ca asa au vrut germanii acelor vremi. Si oare azi cati romani n-ar dori aceeasi soarta cu ungurii? PUTEREA conteaza, iar tu, bai batran grasan ce esti, NU AI PUTEREA. Te provoc la razboi armat, pe viata si pe moarte. Numai unul dintrre noi sa ramana viu. Ai curajul lepra socialista si jegoasa ce esti? Sau ti-e frica si preferi sa apelezi la democratie sa-ti salvezi fundul ? Gheorghe, poti veni tu cu 10 bodyguarzi SPP-isti deodata daca te simti mai in siguranta, dar crede-ma ca tot iti iau gatul, cu tot cu SPP-istii . Am munitie destula. Numeste locul unde vrei sa ne luptam, ca in vestul salbatic, si spune-mi, cum iti place mormantul (ti-l platesc eu, sa nu zici ca sunt baiat rau ) ".
 
 
Sigur, posesorul blogului n-a scos un cuvânt pe tema asta. Bănuiesc că este de acord cu cititorii lui care proferează ameninţări cu moartea. Sigur, este poziţia unui om responsabil, care formează alţi oameni, în minunatul nostru sistem educaţional. Care, se vede treaba, va scoate nu doar tâmpiţi, ci şi ucigaşi, de vreme ce un educator nu găseşte de cuviinţă să nu fie de acord cu astfel de poziţii. 
 
"Viitor de aur ţara noastră are!" Da, dar cu alţi cetăţeni. Cu ăştia de acum, slabe speranţe!  

PS: ce-or zice americanii despre ei? Sunt comunişti, pentru că ţara lor e o democraţie?

18 comentarii:

Béranger spunea...

Nu ştiu cum de nu vi se face greaţă citind astfel de bloguri. Nu ştiaţi doar că cei mai mari libertarieni şi cei mai mari anticomunişti sunt fix românii care n-au habar de nimic, ei au trăit într-o formă de socialism şi şi-au făcut cultura politică din legendele despre interbellum şi emisiunile VOA şi Europei Libere? Cea mai bună dovadă este că românii stabiliţi în SUA votează invariabil cu Partidul Republican, ei sunt mai la dreapta decât naţia americană însăşi! Ei n-au nevoie de stat, n-au nevoie de comunitate, n-au nevoie de nimic -- vedea-i-aş cum, cu boli grave şi cu locul de muncă pierdut ori cu afacerea pe butuci, nu li se acoperă mai nimic din costurile medicale în Patria Celor Liberi (dar 1% în puşcării), în timp ce critică «socialismul european» (şi canadian)!

Altmineri da, şi mie mi s-a părut că în Mad Max era descris Raiul, chiar perfect.

Shadow spunea...

@Dle Gheorghe

Nu mai folositi termenul "libertarian" pt "ciudatii" din exemple pt ca ei NU SUNR libertarieni. L-ati auzit vreodata pe "taticul" libertarienilor cu asemenea "argumente"? Nici vorba.

asybaris spunea...

E mai greu sa discuti idei, sa ramai obiectiv, sine ira et studio, cum ziceau romanii. Pana la urma e ridicol sa ne certam on line, sa folosim un limbaj neadecvat doar pentru ca parerile difera. Si eu primesc epitete, poate pentru ca in spatele tastaturii toti se cred viteji si-si pot deversa frustrarile intr-un limbaj suburban.

Karakas spunea...

@Shadow are dreptate cu libertarienii. Un quiz foarte bun, pentru fiecare sa vada unde se afla dpdv politic (parca a mai fost postat? scuze daca repet):

http://www.gotoquiz.com/politics/political-spectrum-quiz.html

Constantin, sunt scursori peste tot, nu-ti bate capul cu ei.

margin spunea...

Mda. In mod sigur nu sunt destul de citit pentru a arunca un bolovan spre o parte sau alta. Comentez insa lucrurile aici, si nu acolo, pentru ca modalitatea de transmitere a mesajelor a unora de pe acel blog ma cam deranjeaza (iar unii am impresia ca mint de-ngheata apele). Desi cu unele idei ale acelui - sa-i spunem - curent sunt de acord.
Statul si-a dovedit neputinta pe deplin. Insa imbratisarea totala a libertarianismului cred ca va elibera alti monstri. Tot o forma de extremism mi se pare si aia.
Si nici nu prea inteleg de ce baietii injura asa de mult statul, din moment ce acel stat nu prea mai exista deja (si nu numai la noi se intampla asta).
Daca X il corupe pe Y, atunci Y (statul) isi pierde identitatea si devine o simpla unealta. Sa inteleg ca Y a devenit prea costisitor in bilantul lui X si ca trebuie eliminata interfata asta? :)
Oricum, problema ramane complexa, iar abordarile prea simpliste si cu exemple de-a dreptul hilare. Cred insa ca "libertarienii" vor castiga in cele din urma. Si sunt convins ca nu va fi bine deloc.

P.S. Ii rog pe eventualii vanatori de "asistati" sa se abtina. Nu e cazul.

cristi spunea...

Tipul ala, "Dan" e probabil un adolescent, in orice caz sub 25 de ani, si e un caz extrem de libertarian - cunoscut altfel ca un randroid. Inspiratia astora vine in principal de aici. Randroizii nu sunt cunoscuti pentru violenta fizica mai ales pentru ca individualismul extrem ii impiedica sa se organizeze. Insa exista unii care au - sau au avut - foarte multa putere, ca Alan Greenspan (isarescul american pt. 20 de ani) si Clarence Thomas (unul din cei 9 de la curtea suprema). Scriiturile lui Ayn Rand sunt populare in America; unii profesori de economie le impun chiar ca lecturi obligatorii. In Europa creatura e aproape necunoscuta inca.

Vova spunea...

Stiti, e o vorba, care mie imi place sa o rostesc de fiecare data cand am ocazia: Romania e o tara minunata, pacat ca e locuita!

Anonim spunea...

Dragă domnule Gheorghe, cu toată părerea de rău, tipul v-a zis-o. Şi nu neapărat fiindcă ar avea şi cea mai vagă posibilitate de a-şi pune în practică ameninţările, ştie toată lumea că băieţii care se ocupă cu împuşcatul şi călcatul nu se laudă în faţa unor martori şi mai ales undeva unde sunt identificabili după e-mail şi IP.

Aţi meritat pe deplin totul din 3 motive:

1. Consideraţi că aveţi dreptul de a emite orice fel de insultă la adresa Chelului, Piticului, Blondei & Co., fără ca oricine altcineva să aibă opinia contrară. Mai bine zis, nu vă asumaţi consecinţele, acţionaţi ca un pensionar al erei comuniste: "eu pot să fac pe oricine cârpa mea de şters pe jos, dar dacă el răspunde e porc, dobitoc, derbedeu, ţigan, cretin, manelist, merită să ajungă la Canal, să îl denunţ la Partid etc".

2. Consideraţi că unii trebuie să fie deasupra altora prin natura lucrurilor, spre exemplu Chelul, Piticul, Blonda & Co. sunt nişte fiinţe inferioare indiferent ce ar face, bine sau rău, alţii ca Bombonelul "nu sunt aşa de răi, la urma urmei ce a făcut el?" etc. Nu întâmplător, cam aşa cum pensionarul comunist consideră că orice tânăr, indiferent de calităţile personale, studii, diplome, succesul în afaceri etc, este în mod automat o fiinţă dezgustătoare şi monstruoasă, "unul acolo, cu maşini, gagici, perversiuni sexuale, cluburi, beţii, să îi bage la puşcărie, să le confişte maşinile, averea, telefonul mobil etc" (am încercat să mă rezum la un limbaj neutru şi să nu folosesc termenii des întâlniţi în limbajul lor). O formă destul de bizară de rasism, mai ales faţă de unii la fel de albi şi nici pe departe din neamul cel bronzat sub soarele Indiei :)

3. Faceţi toate astea fără a fi încă la pensie, ceea ce e şi mai ciudat. La fel de ciudat ca un leu care mănâncă morcovi fierţi.

Foarte probabil nu veţi publica acest comentariu fiindcă este anonim. Însă ştiu că l-aţi citit şi asta ajunge.

~Nautilus a/k/a Gigi Maybachistu' "Nu fii idiot!"

Andrei Gheorghe spunea...

mda, am citit si eu o parte. Stim deja ca extra300 sufera de schizofrenie paranoida, dan pare la fel si nu mai am rabdare sa citesc ce scrie si ionut.

domnule gheorghe, as vrea sa va intreb: de ce dumnezeu v-ati apucat sa scrieti in haznaua aia blog?

Andrei Gheorghe spunea...

na, ca de unde indemneam spre ignorarea trolilor, m-am apucat sa scriu si eu acolo. se cheama ca sint un lup moralist.

John Galt spunea...

Trebuie sa realizati o asemenea discreditare a starii de dementa si o asemenea autoritate privind declararea acesteia incat nici un om de stat astfel etichetat sa nu mai poata fi creditat de societate. Trebuie sa lucrati pana cand sinuciderea provocata de dezechilibrul mental devine ceva comun si nu mai reclama cercetari generale sau remarci.


Trebuie sa dominati, ca persoane cu autoritate, domeniile psihiatriei si psihologiei. Trebuie sa dominati spitalele si universitatile.


Psihopolitica este o insarcinare solemna. Prin ea puteti sa va anihilati adversarii ca pe niste insecte. Puteti submina eficienta liderilor depistand dezichilibrul mental din familiile lor datorat folosirii drogurilor.

Totusi, munca voastra este pandita de anumite primejdii. Se poate intampla sa se descopere remedii la “tratamentele” noastre.

Totusi, daca se va intampla aceasta, daca cercetatorii independeti vor descoperi intr-adevar mijloace de anihilare a procedurilor psihopolitice, nu trebuie sa aveti odihna, nu trebuie sa mai stati sa mancati si sa dormiti, nu trebuie sa precupetiti nici un banut pe care l-ati putea avea ca sa porniti o campanie impotriva acestui lucru, sa-l discredintati, sa-l zdrobiti, si sa-l anulati. Caci prin mijloace eficiente, toate actiunile si cercetarile noastre pot fi anihilate.



..

Andrei Ghita, stii cine a scris textele de mai sus?

:D

Béranger spunea...

E o provocare ordinară. Tovarăşul Лаврентий Павлович Бéрия n-a spus în viaţa lui aşa ceva!

John Galt spunea...

Pentru a fi cucerita, o natiune trebuie sa fie degradata, fie prin acte de razboi,fie prin invadare, fie prin a o forta sa accepte tratate de pace umilitoare sau prin lasarea populatiei ei la cheremul armatelor cuceritoare.

Degradarea insa, poate fi obtinuta intr-un fel mult mai ascuns si mai eficient printr-o defaimare consecventa si continua. Defaimarea este arma principala si cea mai buna a psihopoliticii pe scara larga.

Defaimarea consecventa si continua a conducatorilor nationali,a institutiilor nationale, a practicilor nationale si a eroilor nationali trebue sa aiba loc sistematic, dar aceasta este datoria principala a membrilor Partidului Comunist, nu a psihopoliticienilor.

Domeniul defaimarii si degradarii de catre psihopolitician este omul insusi. Prin atacarea caracterului si moravurilor insusi si prin crearea unui sentiment general de degradare, prin contaminarea tineretului, se usureaza intr-o foarte mare masura controlul asupra poporului.”

Daca am putea sa distrugem efectiv mandria nationala si patriotismul unei singure generatii, aceasta ar insemna victoria noastra asupra tarii respective. Prin urmare, trebuie sa existe o propaganda permanenta in strainatate pentru subminarea atasamentului cetatenilor, in general, si al adolescentilor in special.

..

Cum era Gheorghe cu "computergames"?

:)

ken spunea...

@Galt
Dom'le, iti pierzi timpul si energia de pomana, pozand in victima dupa ce ati umplut paginile web, la modul obsesiv compuliv, cu fel de fel de amenintari, cu tirade neurotice. Ce dracu, oricine poate citi isteriile respective ramase in memoria netului. Amenintari cu moartea la "femei, batrani si copii"!!!. Nu ma intereseaza nici contextul si nici justificarile pe care le oferiti ulterior la modul maladiv. La asa ceva nu exista justificare! Asa cum iti iubesti tu libertatea si viata, nu ai niciun drept ori justificare sa o ameninti pe a altuia, cu atat mai mult, neprovocat ori amenintat in vreun fel. Dar cand ai probleme mentale, perceptia realitatii este alterata si ea. O tot imbarligi, cina va ameninta si cu ce?! Ah, era sa uit, teoriile conspirative!

Pana in acest moment, minoritatea voastra agresiva e la putere, cel putin aici, in Ro, si va comportati ca o militie. In realitate, voi intradevar amenintati tot ce a castigat lumea in termeni de civilizatie.

Urati viata in societate, iubiti forta bruta si barbaria, razboiul tuturor contra tutror, iesiti dracului dintre oameni, construiti-va lumea voastra de super-creaturi in jungla, traiti voi de voi, numai supermen-ii, concurati intre voi si lasati-i pe prosti in lumea lor. O minte sanatoasa n-ar putea fi prinsa in halul asta de elucubratiile parafilosofice Randiene, de atata ura viscerala!!! Dar, evient, fiecare este liber sa-si aleaga dogmele.

Ziceti ca ati fi in stare de omucidere si dupa aceea tot voi strigati ca va simtiti amenintati!
Pai nu vezi ca in felul asta nu faceti decat sa adaugati argumente la diagnosticului de "sociopat", il confirmati over and over again. Te comporti ca bietii combatanti intorsi din Irak/Afganistan cu sindromul post-traumatic , care nu se mai pot integra in societate, au nevoie de adrenalina ca de drog.

N-am nici timpul si nici inu merita sa-ti arat ca intre timp cercetarile din campul neurobiologiei, psihiatriei, psihologiei, filosofiei morale si justitiei plus microeconomie, economie behviorista si experimentala, cu teoria jocurilor, tot campul stiintelor sociale, in plina revolutie de 20 de ani incoace, toate contrazic ori infirma credintele tale mizere.

Hai, John Galt, lasa-ne, si asa esti prea ocupat cu tea-party, Obama v-a scos din minti pe toti!! Ocazie cu care va vedem si noi fetele cele adevarate mai la lumina ...

Karakas spunea...

Ken, de acord cu tot ce ai afirmat. Nesimtirea unui grup minoritar, mari iubitori de Hitler (de pe forumuri adunate) si lingai de fund prezidential. Nu ai cum sa te astepti la analize echilibrate de la acesti neanderthali. La ei evolutia s-a terminat cu epoca cioplitului de bate.

John Galt spunea...

Amenintari?

Bai cretinilor, pentru chestia asta se face puscarie!!


Unde naiba vedeti voi amenintari? Ma vedeti pe mine sa amenint cu "pacea sociala", cu miscari de strada, cu bate in cap sau ceva? M-ati vazut pe mine vrodata sa cer ceva de la voi?

Gheorghe, calmeaza-ti catelusii pentru ca o luati aiurea pe campii. Eu nu am spus ca iau cuiva painea de la gura (de la "femei, batrani sau copii") ci din contra, eu spun ca NU VA MAI DAU VOUA NIMIC, si ca cel mult, voi face o cantina sociala unde ORICINE, INDIFERENT de culoarea politica, rasa, varsta sau sex sa poata SUPRAVIETUI.

Stiti de ce? Pentru ca niste cretini ca voi nu sunt in stare sa intelega ca SUBVENTIILE S-AU TERMINAT. STATUL SOCIAL A MURIT!!

Si nu din vina mea. Pur si simplu e imposibil sa mearga la infinit. Ca sa reziste ar trebui ca orice mic intreprinzator (deja falimentar acum) sa plateasca 80-90% impozite, care vor ajunge in buzunarele unor smecheri locali, sefi de sindicat, asistati social care ameninta cu miscarile de strada daca nu le dai (gen gheorghe).


Trebuie sa fii mare cretin sa nu vezi asta (sau specialist in economie behviorista si experimentala, in teoria jocurilor si alte stiintelor sociale - right, sunt sigur ca sunteti atat de incompetenti incat habar nu aveti ce's alea si ca va dau rusinica inclusiv pe domeniul vostru - adica inca o dovada ca ati taiat frunza la caini degeaba).

..

Eu ma agit si va spun lucrurile astea pentru ca voi mergeti inainte ca vitele la taiere, fara a tine cont de nimic. Insa NICIODATA nu am amenintat pe nimeni, niciodata nu am furat, dat in cap, instigat macar pe cineva sa faca asa ceva.

Am spus doar ca MA APAR. Daca veniti la mine in casa sa-mi furati nevasta sau mancarea copiilor uite ca imi rezerv DREPTUL SA MA APAR!!

Voi ati face la fel. Eu va respect si VIATA, si PROPRIETATEA, si FAMILIA. Sincer acum Gheorghe, te felicit pentru familia frumoasa si pentru reusita copiilor. Nu inteleg insa de ce vreti voi sa-mi furati viitorul copiilor mei, nu inteleg de ce sustineti niste aberatii ca sa va justificati FURTUL. Adica adevarata AGRESIUNE!!

Voi nu realizati ca in acest fel va loviti inclusiv pe voi, loviti in viitorul copiilor vostrii. Le-ati amanetat viitorul, ati consumat si vandut tot pe nimic doar ca acum sa fiti multumiti de ce lasati in spate (dezastru social).


Daca sunteti atat de siguri pe voi de ce nu ma dati in judecata, de ce nu mergeti la politie sau ceva. Eu sunt de acord. NU VETI GASI NICI O AMENINTARE! Dar NU ma acuzati pe mine de ce ati face voi, nu imi puneti vorbe in gura aiurea, nu va mai bateti joc. Nu ma discreditati doar pentru ca voi, "cei multi", sa va justificati prostia si HOTIA (chiar daca nu va dati seama de ea), sub asa zisa acoperire a "pacii sociale".

Eu nu sunt ca voi.

John Galt spunea...

Cretini.

Va meritati soarta!


Eu nu amenint si nici nu am amenintat pe nimeni, niciodata.

Nu sunt cersetor ca voi, si nici hot.

Anonim spunea...

"Eu va respect si VIATA, si PROPRIETATEA, si FAMILIA"

Le respecţi cu 4-5 ani prea târziu. De prin 2006 încoace “duduirea economiei până a crăpat de prea mult duduit” a adus ura şi dispreţul faţă de muncă. Una-două auzi: “corporatist ordinar”, “bugetar puturos”, “căpşunar jegos”, “Dorel de pe şantier”, “şofer cretin de camion”, “să le pună impozite, să le confişte, să-i văd cum rămân afară din case şi fără maşini, telefoane mobile” etc etc – ideea că te poţi bucura de fructul muncii tale e considerată “imorală”. Când Iliescu îndruga că e sărac şi cinstit au râs de el, acum dimpotrivă, toţi sunt convinşi până în măduva oaselor că trebuie să fii sărac ca să fii cinstit.

Înainte dacă publicul invidia pe cineva, invidia pe marii corupţi şi pe interlopi. Acum veniturile din muncă par să îi înfurie şi mai tare. Probabil în mintea lor e mai puţin rău unul care "se teme de DIICOT şi DNA" decât unul care nu se teme de nimic fiindcă nu are nimic de ascuns...

Ţiganii cei "neintegraţi social", derbedeii etc de câte ori i-am întâlnit n-au făcut decât să vorbească destul de civilizat şi eventual să îmi propună să bem o bere.

Pensionarii şi alţi asistaţi social (spre exemplu nepoţii de pensionari la 20-25 de ani şi care nu sunt în stare de nicio meserie, nici măcar la măturat strada sau la spălătorie) de câte ori m-au întâlnit m-au duşmănit, batjocorit, ameninţat.

De ce aş ţine partea unei doctrine politice care ridică asistatul social, sămânţarul-sugător de bere la PET şi interlopul descris de Academia Caţavencu deasupra celui care face şcoală şi munceşte?... (Cam aşa cum era pe vremea mineriadelor, în epoca în care domnea acea doctrină politică aleasă cu 85% şi Năstase îşi procura cele 4 case...)

~Nautilus

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...