joi, 22 iulie 2010

Separatişti din toate ţările, bucuraţi-vă!



Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga consideră că declararea unilaterală a independenţei Kosovo nu încalcă dreptul internaţional. Aşa o fi, nu sunt în drept să judec această decizie. Poate fi o "sentinţă" perfect în acord cu dreptul internaţional. Deşi exprimă mai degrabă justiţia învingătorilor, dar asta e o altă poveste. Nu ştiu dacă este şi o decizie oportună, când peste tot în lume agitaţia separatistă este în creştere.

Las la o parte Caucazul de Nord. Vă daţi seama că ruşii aplaudă din toată inima decizia. Ipocrizia celor care au sprijinit independenţa Kosovo, dar le bat ruşilor obrazul pentru Abhazia şi Osetia, va fi şi mai jenantă şi neconvingătoare. Dar acolo sunt şi alte mişcări separatiste. Iar decizia de la Haga n-a făcut cine ştie ce mare bine nici Republicii Moldova.

Mult mai periculoase mi se par consecinţele pentru UE. Spania are problema bascilor şi catalanilor, deşi idei au şi alţii. Belgia stă să se rupă. Nici în Italia lucrurile nu sunt foarte oable. Practic, întreaga arhitectură statală poate fi pusă în discuţie în Europa, pentru că nu există stat care să nu aibă minorităţi, mai mult sau mai puţin omogene.

Iar multe dintre motivele pentru secesiune şi declararea unilaterală a independenţei sunt deja exacerbate de criza economică. Începe să se manifeste violent egoismul regional.  Inclusiv la noi, în România. Toată lumea caută soluţii individuale, nu vrea să mai fie solidară cu ceilalţi. Mă tem că nici SUA nu sunt la adăpost de procese secesioniste. Care se vor accentua, pe măsură ce se schimbă compoziţia rasială, în defavoarea albilor.

Nu ştiu ce mă face să cred că următoarea secesiune va fi cea a Ţinutului Secuiesc. Lucrurile sunt mult mai avansate decât credem, iar decizia Curţii de la Haga este o primă de încurajare pentru cei din secuime.

Acum plătim toate erorile din ultimele două decenii, când am lăsat "piaţa" să facă ceea ce trebuie să facă un guvern responsabil şi o naţiune care vrea să aibă un viitor. Personal nu cred că naţiunea română mai are vreun viitor. Proiectul României Mari a cam luat sfârşit, şi un eveniment precum proclamarea independenţei Ţinutului Secuiesc, în siajul Kosovo, va oficializa această realitate. Şi nu ungurii sau alţii sunt vinovaţi de acest eşec, ci noi, românii, care NU VREM să fim o naţiune. Şi nimeni nu ne poate face naţiune cu forţa, dacă noi nu vrem să fim. 

Poate vi se pare fantezist scenariul meu, dar decizia de azi a Curţii de la Haga a deschis o cutie a Pandorei, care va aduce din nou Europa în pragul unui război civil...

UPDATE: vedeţi că nu bat câmpii! Iată ce-a declarat Laszlo Tokes azi, imediat după anunţul Curţii de la Haga: " "Kosovo si-a obtinut independenta, noi nu am putea sa obtinem autonomia?", s-a intrebat retoric Tokes.

Europarlamentarul a mai declarat, joi, ca Tinutul Secuiesc ar trebui sa urmeze modelul catalan, afirmand ca, asa cum au iesit catalanii pe strada, si secuii ar putea iesi in strada pentru autonomia lor."

6 comentarii:

Karakas spunea...

Mda, ioropenii astia-s cam naivi. Cred ca idealurile inalte vor produce omul nou. Bucuria rusilor, chinezilor si a iranienilor.

Karakas spunea...

Si dupa cum vedem, prostia se plateste. Imediat, Tokes s-a lansat:

""Kosovo şi-a obţinut independenţa, noi nu am putea să obţinem autonomia?", s-a întrebat retoric Tokes Laszlo

http://www.realitatea.net/tokes-kosovo-a-obtinut-independenta-autonomia-in-secuime-nu-am-putea-sa-o-obtinem_724714.html

Brava Basescule, ati sprijinit in functia de VP la Parlamentul UE un ins care vrea sa imparta Romania, in partea ungureasca si parltea romaneasca. Ethnic cleansing, adica, cu stampila portocalie de la Haga!

N. Raducanu spunea...

"Personal nu cred ca natiunea romana mai are un viitor". Acesta fraza, domnule Constantin Gheorghe, se inscrie perfect in conceptia lui Tökes, care el crede in viitorul natiunii maghiare. De altfel fraza amintita este unul din refrenurile celor cu vederi de dreapta, in nici un caz nu poate subscrie la ea un om de stanga, care nu e internationalist, ci patriot.

Constantin Gheorghe spunea...

Cu riscul de a vă supăra, întăresc ce-am scris, domnule Răducanu: nu cred că naţiunea asta mai are vreun viitor. Şi nu-l are, pentru că nu şi-l doreşte, nu este capabilă să şi-l construiască.

pacos spunea...

Totusi, sa nu facem o tragedie din decizia ICJ. Argumente:
- ce s-a intamplat cu Serbia nu mai poate fi repetat in interiorul UE, cel putin nu in urmatorii 30 - 30 ani.
- cu Belgia e putin mai complicata treaba, avand in vedere faptul ca Belgia e, pana la urma, o federatie de comunitati, fiecare dintre acestea avand un parlament si un guvern propriu.
- pozitionarea geografica. Una e Kosovo, alta e Tinutul secuiesc.
- cine si cum va putea spune, vreodata, ca minoritatea maghiara ar fi discriminata, cand viceprim ministrul e maghiar, cand ai ministri maghiari, cand ai senatori si deputati, cand ai europarlamentari alesi? ce argumeante se pot aduce pentru a demonstra discriminarea, singura care a dus la nebunia din Kosovo?

ama spunea...

Dragii mei, nu-şi mai aminteşte nimeni de Regiunea Autonoma Maghiară din inima Romîniei ceva mai vechi ?
Cum a putut ea să existe? Cine poate garanta ca NU va reapare mai puternică şi mai înfloritoare ?
Nuai eu i-am garantat fiicei mele ca NU va înnebuni pînă îşi va termina proiectul de diplomă. Şi l-a terminat, dar nu singură...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...