Azi am avut o zi dintre acelea care nu merită ţinute minte. O zi anostă, plină de mici mizerii, de măcinat în gol. Nu e vina cuiva anume, să zici că înjuri pe cineva şi te răcoreşti. Nici măcar mie nu am motive să-mi dau palme, altminteri aş face-o liniştit!
Să trecem. Şi cum alergam eu în jurul cozii, la un moment dat a trebuit să poposesc la micul magazin din preajma blocului în care locuiesc, după apă minerală. La uşa magazinului, un codălău de zile mari. Numai şi numai muncitori din construcţii, în vădită pauză de masă, a se citi bere. Sigur, mâncarea este fudulie, se ştie că doar băutura stă la temelie. Tot aşteptând, am început să fiu atent la ce-şi cumpără oamenii ăia, cei mai mulţi tineri, de mâncare. Toţi lucrează din greu, la înălţime, la finisarea oribilităţii ăleia de lângă Catedrala Sf. Iosif.
Ei bine, cu o excepţie sau două, şi-au cumpărat invariabil o pâine, cea mai ieftină din galantar, şi pate de ficat sau de carne, care sunt unul şi acelaşi lucru: amestecul ăla oribil de şorici emulsificat cu râcâitură de carne de pe oase, celebrul MDM.
Sigur, s-au dus să mănânce printre fieroteniile lor. Nu tu o fructă, nu tu o legumă, o roşie, o ceapă, ceva. Mă întrebam, cât de mult ar fi afectat profitul nesimţiţilor care au trântit pula aia de bloc în buricul târgului o masă caldă oferită sclavilor din dotare? Faraonii o făceau, şi nu absolviseră cursuri desspre responsabilitatea socială a firmei. Nesimţiţii ăştia nu.
Aşa că boul ăla din Craiova, care se plângea în "Gândul" că nu găseşte oameni care să-i culeagă lui castraveţii să se întrebe unde greşeşte. Nu vrei să-ţi tratezi angajaţii ca pe oameni, primeşti ce meriţi. Aştept cu nerăbdare lista de reparaţii la recepţia clădirii...
8 comentarii:
Deh, nicicum nu-i bine... :)
Vedeti la http://www.petreanu.ro/2010/06/scoate-proteina-miselule/ un alt tip de nemultumire cu privire la mincare...
Tot despre mincare: patronul meu nu se deranjeaza. Inainte mai cumpara o fructa, ceva, in fiecare luni. Acum a downgradat cafeaua, si de luna sasta n-o sa mai primim bonuri de masa, ca sa nu se mai complice. Nu ca stateam in ele, dar se cheama ca pierdem.
Am citit si eu despre problema flacaului de la Craiova, si m-a dus cu gindul la eterna si fascinanta zicala "decit sa muncim degeaba, mai bine stam degeaba". O fi gresind si el, dar nici aia de l-au "declinat" nu sint usi de biserici. Nici mie nu-mi dadea statu' de mincare in vremea lui Ceasca pe vremea cind m-a obligat sa fac cimp si santier/canal cu lunile, pe post de vacanta. Si ala era un stat foarte, foarte social, era de-a dreptul socialist, era al poporului si pentru popor. Sau nu era?
Prietene, statul ăla de până în 89 era un stat social, nu un stat al milostiveniei. Munceai pentru fiecare bănuţ, e falsă impresia că "statul" ne dădea. Ne dădea şuturi în cur! A, că totul era proprietate publică, şi că întreprinderi de stat(al dracului de capitaliste, în paranteză fie spus! Am lucrat şi pentru Casa Republicii, prin diverse comandamente, şi nu cred că am văzut negocieri mai dure pentru fiecare componentă, pentru preţul fiecărei lucrări!) construiau casele pe care apoi proprietarul le repartiza, în funcţie de nevoile lui, e o altă poveste.
Dar nici educaţia, nici sănătatea, nici pensiile n-au fost gratuite. Au fost TOATE plătite din taxe şi impozite. Doar că atunci munceau mult mai mulţi şi plăteau toţi!
Rezumând, deci nu!
Pina in 89 muncea tota lumea pentru ca NU se putea trai fara sa muncesti. Acum se poate. Atitia hoti o duc fantastic incit mai tot omul isi pune intrebarea : eu sint mai prost decit aia ? Eu de ce sa-mi rup oasele muncind !?!
Si pe urma se vede cum se traieste. Cu cit muncesti mai putin, cu atat o duci mai bine. Cu cit esti mai cinstit, cu atit o duci mai prost...
Munca inobleaza pe om, dar in societatea noastra, singur guvernul, a fost inobilat.
Cine nu munceste nu greseste, iar cine nu greseste ajunge in Parlament.
Munca izvor de sanatate de aceea Boc este bolnav, nu vrea sa munceasca.
Conasule spuneai zilele trecute ca nu vrei sa mai scrii, sau sa scrii pe bani. Lasa banii, daca nu mai scrii eu cu cine mai injur, asa de racoreala.
@Constantin,
Articolul este unr rahat. Jurnalistul nu-i bun de nimic, nu a cerut si opinia "puturosilor". Dar majoritatea comentariilor sunt incurajatoare. Romanii nu vor sa fie sclavi!
Nu stiu cum plateste castravetzarul, dar comentatorii stiu cum platesc spaniolii la cules de capsuni sau alte fructe si legume. Si daca stiu, discursul rahatilor care vor sclavi va fi din ce in ce mai subtire. De munca se va mai gasi in Europa, romanii nu mai sunt blocati intre granite.
Oare cum cred aia care se cred patroni dar sunt doar niste tampiti ca mai accepta romanii orice? Pana si in China, prin greve, chnezii au obtinut un salariu minim garantat de 136 euro in Beijing si de 115 euro in Shanghai. Net. Cu tot cu guvernul lor de martzafoi, avocati ai capitalismului primitiv, distinsii patroni nu vore mai reusi si acum sa puna in genunchi pe romani. Cam asa pare...
P.S. Cunosc si patroni romani bsolut remarcabili.
Stiu unul, patron de fabrica de mobila in provincie, care a inceput de la un atelier de 20 metri patrati si acum are vreo 500 de angajati. Dar plateste corect, respecta munca salariatilor, munceste si el si alaturi de ei, impreuna cu familia, plus ca stie sa-i recompenseze pentru rezultate si loialitate.
Afacerile-i merg bine si acum, are comenzi din strainatate si toti muncitorii-l ajuta cand are varf de comenzi, stau peste program cat este nevoie. Dar plateste bine, nu s-a grabit sa dea pe nimeni afara cand au aparut primele ecouri ale crizei, nu profita de criza sa le reduca salariile. Oamenii-l respecta mult.
Dar nu sunt multi ca patronul de care-ti spun, din pacate. Sunt sigura ca afacerea lui va prospera si ca va avea ce lasa mostenire copiilor. Baietii lui au fost invatati sa respecte munca angajatilor. Asta da capitalist!
De fapt, habar n-avem despre castravetzar, daca o fi sau nu un om cinstit ca flacaul cu mobila. Dar presupunem ca nu e, pentru ca nu-l cunoastem personal, si pentru ca s-a plins de ceva si noua ne convine sa luam mingea asta si s-o ridicam la fileul nostru cit de sus. Ne serveste convingerile proprii cu argumente, deci trebuie sa fie asa cum zicem noi.
Flacaii care l-au refuzat pe castravetzar trebuie ca sint niste capsunari cinstiti din Spania, platiti cinstit acolo, veniti acasa in vacanta. Daca-i asa, argmentele de mai sus sint ok. Daca nu-i asa, atunci duceti prea departe proletariada, si nu e ok. Nici o exagerare nu e ok.
Deci, statul socialist nu era un stat al milosteniei. Stiu asta, am trait si atunci si am memoria foarte buna. Nici asta nu e. Ala care nu stie sa fure trebuie sa munceasca cu folos. Daca sta si asteapta, nu se intimpla nimic, pentru ca perele malaietze ocazionale nu vor fi niciodata destule. Care-i problema, atunci? Despre ce discutam?
@Fluieratorul
Cred ca geomarz a explicat foarte bine care e problema si despre ce se discuta aici.
Si mass media tot problemele astea le dezbate(chiar daca ei nu pun problema asa). Doar niste batuti in cap n-ar intelege ca, in mare, la asta se rezuma discutia despre ce asteapta muncitorul(angajatul) de la un sistem social. Concluzia clara e ca "democratia" capitalista asta ofera, ce spunea geomarz mai sus.
@n.b.sh
Eu am zis ca noi putem sa discutam asta cu mai multa glagorie decit mass media, si sa vorbim despre ce inseamna ele, ca ne-om pricepe, nu despre abstractii. Cred ca ma prefer in categoria batutilor in cap, in acest caz. Better for my (mental) health.
Trimiteți un comentariu