joi, 15 iulie 2010

Azi mă laud



Cătălin, fiul meu, şi-a dat azi examenul de licenţă. A terminat Universitatea Politehnică, Facultatea de Automatică, secţia de Calculatoare. A luat zece, motiv de bucurie pentru tot tribul. A avut o temă legată de aplicaţii pentru sistemul de operare Android, şi a ieşit o aplicaţie care se mişcă bine pe telefon. Se vede treaba că le-a plăcut şi celor din comisie, nu numai mie.

Face parte dintr-o generaţie care, ca şi mine, a avut norocul unor profesori sufletişti, care ne-au învăţat carte. Eu am prins ultimele ecouri ale vechiului sistem, cel din anii 40, el pe cele ale generaţiei de profesori din anii 70. Şcoala generală a făcut-o în Piaţa Amzei, e cea care purta poeticul nume de "Generală 5". Un număr de colegi din şcoala generală au ales apoi să meargă la Colegiul Naţional de Informatică "Tudor Vianu", un liceu populat de adolescenţi tipici pentru clasa de mijloc românească: corect educaţi, fără fiţe, şi care au avut parte de profesori exigenţi, care le-au scos mulţi gărgăuni din cap. E drept că liceul fiind mic, puteau sta cu ochii pe ei! 

La examenul de admitere la facultate avea piciorul în gips. Era un cangur ţopăind pe coridoarele goale din Politehnică. Mă amuz şi acum când îmi aduc aminte faţa mirată a unui tip de la secretariat, când a depus dosarul de înscriere la examen: "Da' ce, voi aţi venit cu liceul?" Evident că s-a simţit ca în liceu: erau aproape toţi, mai puţin o parte din olimpici, care au ales "libertatea". 

Nimeni nu i-a cruţat: i-au pus la muncă, şi au muncit de le-au sărit capacele. Dar se poate face performanţă fără muncă? Nu i-a fost prea moale, şi cred că au fost destule momente în care şi-o fi zis că putea face o alegere mai facilă. Dar nu cred că ar fi avut satisfacţia de acum.

Oricum, îl mai aşteaptă cel puţin un masterat. După care confruntarea cu lumea reală. Sper că până atunci să se termine dracului "criza". Altminteri ne transmite salutări de dincolo de Marea Baltă...

10 comentarii:

Lilick Auftakt spunea...

Felicitari! :)

cristi spunea...

Felicitari pt. Catalin!
In ce priveste terminarea "crizei" depinde ce inseamna asta. In RO nu putem vorbi nici despre inceputul sfarsitului crizei atata timp cat sunt Basescu/Boc/PDL la putere. In Europa au castig de cauza Cavalerii Austeritatii care vor accentua si prelungi problemele economice. Iar Obama si democratii lui ezita si asta-i poate costa in Congres la alegerile mid-term din toamna in favoarea idiotilor de republicani.
Singura criza care se poate termina in 2 ani (cat dureaza un masterat) este criza portocalie de Romania.

Karakas spunea...

Sa va traiasca! Si mult succes in viitor. Sper sa nu fie fortat sa emigreze. Desi, in ziua de azi, poate nu mai e nevoie, obtine doar un contract pe un numar de ani.

pacos spunea...

Felicitari si bafta multa in continuare!
Mult mai bine dincolo.. Mult mai bine!

Anonim spunea...

Sincere felicitari,
O etapa importanta in viata tanarului Catalin, dar si a dvs, aveti un fiu realizat intr-un domeniu al tehnologiilor de varf pe plan mondial.Dar, aveti si dela cine invata foarte multe Succese la amandoi

Anonim spunea...

Stimate D-le. Gheorghe,
Felicitari pentru realizarie fiului Dvs.! Sfatul meu pentru Catalin e sa plece in strainatate la mai bine, si dupa ce se realizeaza acolo, sa-si ajute parintii ramasi aici. Eu am terminat facultatea de cai ferate drumuri si poduri+master in ingineria lucrarilor de arta-poduri, lucrez de 3 ani la un "mogul" in domeniu, am un salariu 900 E/luna, nu am beneficiat de nici o promovare in 3 ani de experienta in cadrul firmei desi, poate va pare greu de crezut, directorul tehnic-peste 35 ani vechime - imi cere sfaturi in ceea ce priveste tehnologia de executie a diferitelor lucrari. Asa ca....

Ken spunea...

Felicitari si sa va traiasca!
Imi dau si eu cu parerea, zicand ca, daca are vreo sansa ori intentie in acest sens, ar fi bine sa-si faca masterar/doctorat undeva pe afara. Nu neaparat pt ca ar fi mai buna scoala, ci fiindca viata intr-o alta lume decat cea cunoscuta ii va largi orizontul, oferindu-i perspectiva reala a felului cum ticaie lumea de dincolo, nu din auzite.
Oricum, sa fie de bun augur!

PS Karakas, multumesc pt friendliness ... : )

ama spunea...

Felicitări !!!
Să vătrăiască şi să vă bucuraţi de succesul lui.
Fiica mea, Moaţa, este arhitect de fix 7 zile, motiv de mare mîndrie şi pentru mine deîmpreună cu ta-su şi frate-su.
Şi cam atît.
Ermează direct confruntarea cu lumea reală după care s-a declarat doritoare de masterat prin cele stăinătăţuri...
Om mai vedea !

Karakas spunea...

@Ken, am apreciat intotdeauna oamenii cu bun simt, indiferent ca sunt de stinga sau de dreapta. Am noroc ca aici unde sunt nesimtirea este sanctionata prompt de societate. Ceea ce din pacate nu e cazul in Romania, o tara cu valori inversate.

Un weekend placut!

elena spunea...

:) Se vede ca este un copil deosebit. Ii doresc succes in viata!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...