marți, 23 noiembrie 2010

Ruşine, Dinu Patriciu!Cum titrează cretinii de la "Adevărul" (aşa e când dai ziarul pe mâna unuia ca Gregoire Ecrivain) relatarea despre înmormântarea Roxanei Briban? "Înmormântarea sopranei sinucigaşe, spectacol fără audienţă". La atât se reduce viaţa unui om, mai ales când se sfârşeşte atât de trist şi de dramatic? Nu judec gestul ei, nu am dreptul. Nu ştiu ce a determinat-o să facă ce a făcut. Dar mi se pare cinic, şi mizerabil, să rezumi o viaţă, bună-rea, la ratingul înmormântării celui decedat. E mult prea multă mizerie.


N-o să mă întreb ce s-a întâmplat cu noi. Lucrurile sunt mai simple decât par. Logica maximizării profitului a transformat totul în marfă: viaţă, moarte, sănătate, educaţie, sexualitate, iubire, ură, tot ce-i omeneşte are un preţ, ba, cel mai adesea este gratis. Ăsta este visul "capitalistului": să facă bani din orice. Ţine seama cineva de sentimentele familiei şi apropiaţilor celor decedaţi, atunci când le transformă viaţa şi moartea în bani şi în puncte de rating?


Acceptăm cu prea mare uşurinţă această derivă morală gravă. Nu reacţionăm la niciun execes de acest gen. Semn al pierderii identităţii şi al dezumanizării. Ni se pare firesc să fie aşa, deşi nimic nu este firesc în a face bani din suferinţa semenilor.

Aşa că, să-ţi fie ruşine, Dinu Patriciu! Şi să te bucuri de bani!

Niciun comentariu:

Lumina nu mai vine de la Vest: eșecul Americii.

  Întâlnirea de ieri, de la Geneva, a lui Joe Biden cu Vladimir Putin oficializează eșecul politicii externe post-belice a Washingtonului, d...