vineri, 31 iulie 2009

S-a tâmpit CTP!

Într-un editorial din "Gândul", crucişătorul editorialisticii româneşti, CTP, ne spune cum poate deveni Traian Băsescu preşedintele României. Dacă el mai crede că Marele Cârmaci poate fi şi altceva decât un cârpaci cârcotaş în politică, treaba lui! Dar nu de asta zic că s-a tâmpit CTP, ci pentru că vede în Traian Băsescu un soi de Deng Xiaoping al României. "Băsescu are o şansă să devină ceea ce Ion Iliescu a ratat – un Deng Siao Ping al României, o personalitate politică peste care nu se poate trece, deşi nu este şeful statului."
Doamne fereşte de aşa ceva! În primul rând, o observaţie: Ion Iliescu NU şi-a propus aşa ceva, pentru simplul fapt că o asemenea poziţie este incongruentă cu democraţia. Relaţiile lui cu PSD sunt una, şi au o natură specială, care vine din contribuţia lui la formarea şi afirmarea partidului. Dar ca să devină un soi de Deng al României, până peste poate!
Ceea ce a fost Deng în China ţine de natura NEDEMOCRATICĂ a sistemului politic chinez. Deng a fost efectiv la cârma ţării până în 1992, moment la care totalitatea reformelor care au făcut din China ceea ce este acum erau deja pe rol. După aceea Deng n-a făcut decât să se folosească de reţelele lui clientelare pentru a interveni în luptele pentru putere de la vârful PCC. Deşi poziţia pe care a luat-o în evenimentele din piaţa Tiananmen i-a slăbit influenţa în partid.
În România Constituţia spune clar ce poate face şi ce nu poate face un fost preşedinte. Iar foştii preşedinţi, fie că este vorba de Ion Iliescu, Emil Constantinescu, sau Traian Băsescu au fix aceleaşi drepturi şi obligaţii ca orice cetăţean al acestei ţări. Vor să contribuie la dezbaterea publică pe marginea unor subiecte de interes, pot s-o facă. Transparent, la lumina zilei. Dar nu este cazul să continue să exercite puterea pe căi obscure, prin interpuşi.
Dacă un tip precum CTP, care face paradă de principii, îl vede pe Traian Băsescu un soi de Deng, conducând România din umbră, chiar am cacarisit-o!

3 comentarii:

Béranger spunea...

După umila mea părere, Băsescu nu poate fi un Deng Xiaoping nu pentru că l-ar împiedica vreo Constituţie, ci dintr-un motiv mult mai simplu: este mult prea prost şi lipsit de orice fel de viziune pe termen mai lung de 5 minute.

geomarz spunea...

Împortiva lui CTP am un dinte mai vechi.
Aşa că nu prea cred că boala cu pricina (tîmpirea) este nouă. Este ceva mai vache...

Lulutza spunea...

Eu nu sint deloc pornita impotriva lui CTP pe motive de Deng Siao Ping al Romaniei... I-a aruncat lui Base Voda o momeala ca sa nu mai candideze. :) Rolul real al lui Base dupa ce nu va mai fi presh? "Noul" WCTudor al natiunii! Pe fata, "transparent" si declarat "de dreapta", adica fascist sadea, asa cum sint adeptii lui fanatici. Nu mai rasuci cutitul in rana, pliz, ca si eu l-am votat pe nemernicul asta de Base. Am sperat ca, desi bou cu patalama, macar se va lasa "consiliat" de unii mai inteligenti, mai responsabili si altruisti... Sincera sa fiu, acum nici macar nu mai cred ca a cistigat alegerile prezidentiale "pe bune". :(

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...