miercuri, 15 iulie 2009

Mâna(invizibilă!) greblă i se făcu!

Pentru naivii care mai cred în poveşti cu mâna invizibilă a pieţei, cu formarea liberă a preţurilor, cu cererea şi oferta, etc, etc, articolul ăsta ar trebui să fie ca un soi de apel la trezire. Sigur, veţi zice, este o banală afacere de corupţie, în China, un campion în domeniu. Da, dar China este principalul consumator de oţel şi produse din oţel al lumii, iar Rio Tinto un gigant al metalurgiei. Vi se pare că aranjamente de preţ între cele două entităţi nu au impact la nivel global? Nu le plătim şi noi, în costurile autoturismelor, produselor electrocasnice, caselor, autostrăzilor, mă rog, toate produsele care încorporează şi oţel?
Şi atunci despre ce pieţe libere vorbim? Tot blablaul ăsta neoliberal este pentru proşti! Preţurile sunt fixate de monopoluri, explicite sau implicite, de state, direct sau indirect, şi ele nu servesc interesele consumatorilor, ci măresc profitul monopolurilor. E simplu! Ce-i atât de greu de înţeles?
PS: acţiunile de politică internă şi externă ale marilor puteri au un impact major asupra preţurilor. Marile puteri au influenţat şi influenţează pieţele în mod premeditat. Aşa că...

2 comentarii:

Béranger spunea...

Mâna invizibilă a monopolurilor şi cartelurilor?

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

Nu e greu de inteles. Mai ales ca unii s-au prins de treaba asta dinainte de '89 si sosirea, in trap vioi, a "economiei de piata", pe plai mioritic.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...