vineri, 31 iulie 2009

Antoine de Saint-Exupéry

Omagiu
În cabina avionului de cercetare foto Lightning P-38
Decolarea în ultimul său zbor
Antoine de Saint-Exupery
Acum 65 de ani, pe 31 iulie, dispărea, ucis în luptă(lucru care se va afla abia în 1998, când pilotul german care l-a doborât se va confesa public, spunând şi că, dacă ar fi ştiut cine este la manşă, n-ar fi tras), Antoine de Saint-Exupéry, printre altele autorul "Micului Prinţ". Venea dintr-o veche familie de nobili, numele lui complet fiind Antoine Jean-Baptiste Marie Roger de Saint Exupéry. A fost un pionier al aviaţiei civile, lucrând pe liniile poştale de lungă distanţă, în Europa, în Africa, în America Latină.
Pe mine m-a vrăjit nu cu povestea Micului Prinţ, ci cu "Vol de Nuit", o carte remarcabilă. Erau vremurile eroice ale aviaţiei, când se formau caractere, când slăbiciunile şi laşităţile însemnau moartea, cel mai adesea. Dar şi Micul Prinţ are ceva din biografia sa: prăbuşirea în deşertul libian, pe când făcea un zbor de record pe ruta Paris-Saigon, şi când doar întâmplarea a făcut să fie salvat, împreună cu navigatorul său, după patru zile, de un beduin.
Dincolo de toate amănuntele biografiei sale, care-l fac mai uman, Antoine de Saint-Exupéry este un model de urmat. Tinerii au nevoie de astfel de modele, de oameni de caracter, care lasă ceva în urma lor. Şi ne întoarcem la marea noastră problemă: cine sunt modelele? Şi nu cumva falsele modele au făcut ca societatea noastră să arate aşa cum arată?

Niciun comentariu:

Stânga de modă veche.

Sunt un om cu ferme convingeri de stânga. Lucru de ocară în lumea asta de rahat, care a luat-o razna! Stânga înseamnă în primul preocupar...