joi, 2 iulie 2009

Poate sunt eu prost...

Sau poate nu înţeleg abisurile sufletului românesc. Deşi mai degrabă este vorba despre meandrele concretului. A apărut un sondaj de opinie. Nu-l comentez, că mă plictiseşte, şi apoi e făcut pentru scopuri manipulatoare. Nu de executanţi, ci de cei care l-au comandat.
Este însă o chestie pe care nu o înţeleg, legată de comportamentul românului. Dacă s-ar introduce votul obligatoriu, rezultatele ar dramatic mai bune în favoarea lui Băsescu. În cazul în care în România ar fi introdus votul obligatoriu, şeful statului nu ar fi departe de o victorie din primul tur. Băsescu ar obţine, potrivit CURS, 45%, Mircea Geoană - 15%, Crin Antonescu - 12%, Corneliu Vadim Tudor - 9%, Principele Radu - 7%, un candidat din partea UDMR - 2%, Nati Meir independent - 1%, alt candidat - 9%. Aşa cum e acum, scorul ar fi altul: preşedintele Băsescu ar obţine 35%, urmat de Mircea Geoană (PSD) - 25%, de liberalul Crin Antonescu - 20%, de preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor - 11 procente, de Principele Radu Duda - 5% şi de Nati Meir - 1%.
Păi, dacă se topesc de dragul lui Băsescu, de ce dracu nu vin la vot adepţii lui şi fără să fie obligaţi? De ce nu-şi poartă în triumf podoaba la Cotroceni? Le e prea lene să dea cu ştampila? Un om normal l-ar sancţiona pe acela care-l obligă să facă ceva ce lui nu-i place. La noi e invers? Îl recompensăm pe cel care ne violează voinţa? Sau e un mod de a-i descuraja pe cei care vor introducerea votului obligatoriu, cam anti Băsescu de felul lor?
În rest, ce să zic? Succes deplin în alegeri Marelui Cârpaci! Că de Cârmaci nu mai e bun: şi-a pierdut busola şi o să ajungă un al doilea Ceauşescu.

5 comentarii:

adc spunea...

Când eşti obligat să faci un lucru pe care nu prea ai chef să-l faci, există tendinţa să optezi pt. varianta cea mai simplă, numai să scapi mai repede de corvoadă. Aşa şi cu "minunea" de vot obligatoriu. Ca să nu mai fie obligaţi să vină şi la un eventual tur doi, plictisiţii de politică pun ştampila pe candidadtul cel mai probabil să iasă, şi gata!

Codrin Scutaru, Blog de analiza politica si personala spunea...

O sa ajungem sa ne plangem de mila..Contracandidatii lui gafaie si publicul asteapta, din nou, eroi salvatori gen Oprescu sau chiar Isarescu. Crezi ca vor aparea astia pe scena?

geomarz spunea...

Ce, naiba, a salvat Oprescu ?

adc spunea...

Isărescu să stea la BNR că acolo-i locul lui. Oprescu... treaba lui.

Anonim spunea...

Obligativitatea votului spune-se c-ar fi în neconcordanţă cu democraţia.
Pe de altă parte, cu siguranţă că i-ar aduce Marelui Cârmaci un procentaj mai mare decât cel vehiculat în sondajul de care spuneţi. Şi asta prin simplul fapt că ar fi obligaţi să voteze şi cei pentru care votul este o corvoadă.
Drept pentru care cei obligaţi să voteze, ar ştampila cu indiferenţă, o parte din indiferenţa asta ridicând (şi) procentajul Marelui Cârmaci.
Introducerea obligativităţii votului n-ar fi benefică deloc. Bineînţeles că vorbesc ipotetic. Nu cred că se va ajunge la introducerea obligativităţii votului. Ar fi o mare prostie, părerea mea.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...