vineri, 17 iulie 2009

Capitalism 3.0

O altă dezbatere care nu ne interesează: viitorul capitalismului. Acum, că nu există alternatvă la capitalism(lucru periculos, chiar dacă unora nu le face plăcere ideea), trebuie să vedem cum facem astfel încânt ceea ce avem să funcţioneze cât de cât corect.
Cei interesaţi de subiect, nu puţini, au viziuni diferite despre ce înseamnă "revizuirea" sistemului. Una dintre aceste viziuni este cea a lui Peter Barnes, care a scrisa o carte, "Capitalism3.0". În carte Barnes pleacă de la o analogie. Capitalismul, ca şi un computer, este condus de un sistem de operare. Actualul sistem, Capitalism 2.0, o versiune globalizată şi corporatistă, dă rateuri. Sistemul trebuie adus la zi.
Barnes enumără premisele de la care pleacă în structurarea cărţii lui
1. We have a contract. Each generation has a contract with the next to pass on the gifts it jointly inherits. These gifts fall into three broad categories: nature, community, and culture.
2. We are not alone. Not only do our children and grandchildren matter, so do other beings and their offspring. An economic system must represent their interests as well as ours.
3. Illth happens. Poverty, pollution, despair, and ill-health — what John Ruskin called illth — is the dark side of capitalism. This dark side needs to be systemically addressed.
4. Fix the code, not the symptoms.
If we want to reduce illth on an economy-wide scale, we need to change the code that produces it. Ameliorating symptoms after the fact is a losing strategy.
5. Revise wisely. Most of what’s in our current code is fine as is, and shouldn’t be tinkered with. What does need fixing should be fixed gradually, fairly, and efficiently.
6. Money isn't everything. Money is the blood of our economic system; it shouldn’t be the soul. Humans have needs and desires that can’t be met by exchanging dollars. These needs include connection to family and community, closeness to nature, and meaning in life. A 21st century economic system must address these needs, too.
7. Get the incentives right. Notwithstanding the above, an economic system works best when it rewards desired behavior. As Mary Poppins put it, “A spoonful of sugar helps the medicine go down.”
Mai multe despre carte şi fragmente din ea găsiţi aici.
Dar lucrurile au şi o urmare. De la care se construieşte dezbaterea. Dani Rodrik publică în luna februarie 2009 un articol în Poroject Syndicate un articol, "În curând, Capitalism 3.0". Unii îi reproşează că nu face nicio trimitere la cartea lui Barnes. Profesorul Rodrik ţine o prelegere la London School of Economics pe această temă, plecând de la cele enunţate în articol, şi publică două dintre reacţiile la spusele sale. Aveţi aici şi aici reacţiile.
De ce merită să pierdeţi puţin timp cu asta? Pentru modul exemplar în care se desfăşoară dezbaterea, cu argumente, fără isterii şi mai ales fără excese. Şi pentru că toţi subliniază un lucru: felul în care va arăta viitorul depinde de calitatea ideilor care vor sta la baza proiectelor care-l definesc. Iată ce spune unul dintre participanţi: " Like Rodrik I believe in the power of ideas to overcome vested interests, and the role of public debate to improve economic policy. Whilst the audience seemed deeply hostile to the point, Rodrik elegantly and forcefully argued that interest explanations are incomplete, and even though we don't know the scale, there must be scope for ideas."
Printre altele, trebuie să menţionez una dintre preocupările lui Rodrik: criza poate genera un proces de deglobalizare. El crede că ar fi un regres semnificativ şi va înrăutăţi lucrurile. Motiv să publice un nou articol în care argumentează imperativul salvării procesului de globalizare, concomitent cu ajustarea lui la realităţile momentului.
Nu e tocmai o lectură de vacanţă. Numai că lucrurile se precipită, cel puţin pentru România, şi nemulţumirea socială creşte. Azi, la Timişoara, cineva a aruncat cu ouă după Boc. Nu e tocmai o veste bună. Violenţa socială stă să izbucnească, iar sentimentul oamenilor este că sunt lăsaţi de izbelişte de guvernanţi. Nişte guvernanţi care fie nu ştiu, fie nu vor să comunice cu românii. Astfel de dezbateri, directe, nu mediate de televiziunile tabloidizate, nu ar rezolva prea multe, dar ar reduce tensiunile rezultate din frustrare, din senzaţia de marginalizare, de ignorare a agendei publice. Iar scandalurile de tip Ridzi, care se vor amplifica, pe fondul campaniei electorale, vor alimenta furia şi frustrările românilor. S-ar putea să avem parte de "Mămăliga explodează 2.0!"
PS: puteţi citi "Capitalism 3.0 aici . E gratis, e legal!

9 comentarii:

Béranger spunea...

Mda. Eu n-am pus botul la reclamă.

Şi-apoi, când şi unde s-a demonstrat că nu există alternativă la capitalism? Tot acolo unde s-a demonstrat că nu există alternativă la Dumnezeu?

Constantin Gheorghe spunea...

Prietene, eu doar am semnalat-o. N-am zis că literă de Evanghelie. Cât priveşte lipsa de alternatvă, în acest moment este o realitate. Sigur că NU pot fi de acor cu situaţia, pentru că e NEDEMOCRATICĂ. Lipsa alternativei face trimitere la totalitarism. Eu, şi din ceea ce am citit la tine, şi tu, vrem să vedem o alternatvă, avem conştiinţa faptului că fără ea lucrurile vor mege şi mai prost. Trebuie să vedem pe ce putem construi alternativa. Şi cei cu care nu suntem de acord pot avea abordări interesante.

Béranger spunea...

Deosebirea este că eu, deşi cred că există o alternativă la capitalism, nu cred că ea se va materializa în timpul vieţii mele, cu toate sper ca aceasta să mai dureze ceva vreme...

Aşa că într-un fel contest TOATE ideile apărute recent, chiar idei întrucâtva generoase şi pozitive. Atâta vreme cât SISTEMUL nu este atacat la rădăcină, degeaba frecăm belengherul. Boală lungă, moarte sigură. Hai să tăiem coada câinelui în felii subţiri, să nu-l doară, săracul...

E ca şi cum, vorba ştim-noi-cui, soluţiile astea ţin de un *** utopic în locul unui *** ştiinţific. Analiza sistemului este superficială, din lipsă de... nivel politic, ca să zic aşa.

Părerea mea.

asybaris spunea...

Exista alternativa, doar ca lucrurile nu functioneaza intr-un mod maniheist. Pana la urma cred ca orice sistem poate fi amendat inclusiv capitalismul.
Aveti dreptate, pana la urma dezbaterea, cautarea cel mai bune idei sine ira et studio este calea de urmat. Avem capitalul uman, avem acces la informatie, in cele din urma ne intereseaza binele (un bine social), nu triumful unei ideologii sau alteia. Mai putin dogmatism si mai mult pragmatism.

Shadow spunea...

Excelent dle Gheorghe :-). Chiar avem nevoie de schimbarea unor idei si eventual chiar nevoie de o schimbare de "arhitectura" (asta e pt amicul béranger :-)). Ideea este ca incepe sa apara din ce in ce mai des notiunea de "etica"(nu e sufletul) vizavi de capitalism. Sa speram ca o sa si tina. Sau o sa tina pana la terminarea crizei apoi vom avea o reintoarcere la vechile abordari si o alta criza.

Vorba aia "garbage in garbage out" ca sa adaug eu la "analiza sistemului" ca si "datele de intrare" erau cam "superficiale".

andreea nastase spunea...

Eu am ramas mai marcata de partea in care dl. Rodrik spunea ca aceasta perioada economica va fi un adevarat regres si ca va inrautati lucrurile.

Concomitent cu asta, am asistat la un curs in Londra despre ce ar fi trebuit sa fie economie, globalizare si cultura dar s-a transformat intr-o discutie despre schimbarile din ultimul deceniu (din Marea Britanie) si 'the new poverty', un fenomen nou descris foarte bine de ziarul The Guardian acum ceva vreme. Voi cauta link-ul in cauza pentru ca de la asta a pornit de fapt discutia;

Aceasta saracie combinata cu o nou-descoperita ura fata de imigranti pe timp de criza ne-a dus la o discutie (mult prea lunga pentru cat ne permitea timpul) despre crize economice in istorie si manifestarile ei in politica; de cele mai multe ori oamenii tind sa voteze cu partide de dreapta atunci cand lucrurile merg prost in economie. Subiectul a fost tratat prea superficial ca sa tragem concluzii sau sa enuntam ceva demn de mentionat aici dar mie mi-a dat alta perspectiva asupra regresului mentionat si de Rodrik, in special fenomenul de deglobalizare. Odata cu criza, se inrautateste ura pentru companii multinationale si se pare (cel putin la noi) ca ies la suprafata toate neajunsurile si ilegalitatile facute de banci si companii in goana dupa 'fericire in rate'. In principiu nicio companie nu iese basma curata iar in acelasi timp lumea isi pierde credinta in orice: in institutii, in stat, in guvernare, in produse, in ce crede fiecare. Constiinta colectiva ar parea ca isi doreste ceva in care sa creada dar este dezamagita in mod repetat, motiv pentru care ar iesi la iveala cinismul si ura fata de tot ce nu este autohton: multinationale, imigranti, toate probleme noastre sunt de fapt cauzate de cei care nu sunt ca noi.

Pe mine ma ingrijoreaza starea Uniunii Europene in cazul asta...si pana acum n-am auzit nicio parere realista. Poate e prea devreme. Cine stie.

Oricum mi-a placut articolul si ma retrag sa citesc ultimul link. Poate tocmai am zis niste prostii dar urmeaza sa ma conving :)

Constantin Gheorghe spunea...

Andreea, sărăcia din muncă nu este un fenomen nou în Occident. A reapărut de vreo trei decenii, dar nu a fost tratat cu atenţie. Pentru că pierderea de putere de cumpărare a fost compensată de accesul la credite ieftine. Acum acest lucru nu mai este posibil. Şi de aici va veni presiunea pentru o schimbare de sistem, care să aducă mai multă echitate socială şi mai multe beneficii pentru muncă, pentru că până acum capitalul a fost câştigătorul aproape absolut al globalizării şi al capitalismului financiar.

andreea nastase spunea...

Intre timp am gasit si articolul de care ziceam:
http://www.guardian.co.uk/society/2009/mar/18/child-poverty-labour-eradicate-promise

Dan Selaru spunea...

Foarte interesanta lectura. N-am terminat-o asa ca nu-mi dau cu parerea. De fapt n-am ajuns la solutii.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...