miercuri, 29 iulie 2009

Trompeta Cotrocenilor

Deci, Lăzăroiu dă un interviu în "Gândul". A, nu ştiţi cine-i Lăzăroiu? Nicio pagubă, vă explic imediat: e trompeta lui Băsescu. Aşadar:
1. Avem un guvern unijambist, că monoroată sună ca dracu'! :" Principalul motiv pentru care s-a făcut această coaliţie este diminuarea efectelor crizei economice, or, în acest moment, dacă ai un guvern care merge doar cu o singură roată în loc de două, sigur că nici măsurile pe care guvernul le ia nu se pot vedea." Evident, roata aia care se învârte este PDL. Sper că nu vă închipuiaţi altceva! Doar că se mişcă precum a cincea roată la căruţă. Asta nu ne mai spune deontologul de la Cotroceni.
2. PDL, care este o roată exemplară şi care se învârte, încearcă prin orice mijloace să convingă ailaltă roată de la...mă rog, să-i zicem alianţă, să se mişte mai cu talent: "În continuare lucrurile se pot rezolva prin negocieri între cei doi parteneri de guvernare. Problema asta e că, în ultima vreme, unul dintre parteneri nu se mai aşează la masă, iese mai mult în presă, prin acţiuni politice de tot felul, în Parlament şi îşi spune nemulţumirile care sunt mai mult de partid de opoziţie. Dacă PSD se aşează la masă şi acceptă să nu ducă jocul politic pentru prezidenţiale atât de departe pe cât l-a dus acum, cred că lucrurile pot funcţiona în continuare, evident urmărindu-se cele două obiective cuprinse şi în programul de guvernare."
Mai simplu spus, dacă vrea să stea la guvernare, PSD trebuie s-o lase mai moale cu atacul la bucile tot mai sensibile, dar şi mai încercare, ale Iubitului Conducător. Care-şi închipuia că le închide gura pesediştilor, cooptându-i la guvernare, pentru ca apoi să-i neutralizeze, aruncându-le în cârcă eşecurile guvernării. Ei bine, n-a dat chiar peste nişte fraieri! Mai mult, băieţii din Kiseleff s-au dovedit mai perverşi, scoţându-i din joc lui Băsescu două piese grele, şi punând reflectorul presei pe "imaculata Familie" portocalie.
3. Acum, cu doi "morţi" în casă, şi cu alţii care-şi fac încălzirea pe peluza din faţa Parlamentului, PDL trebuie să facă pe dracu'n patru să se spele de păcate. Dar nu scăpând de păcătoşi, care aduc voturi şi mai ales bani, ci arătând cu deştu la alţii: "Nu ştiu ce strategie are PD-L în raport cu partenerul de guvernare, dar cred că strategia este de a arăta oamenilor – şi asta e strategia şi pentru alegerile prezidenţiale – de a arăta oamenilor că PD-L îşi asumă răspunderea şi pentru cele bune şi pentru cele rele. Mie mi s-a părut că, în raport cu PSD, există doar nemulţumiri..."
4. Sigur, a guverna cu PSD nu-i o fericire, dar dacă se rupe căruţa acum, nu e sigur că PDL va fi felicitat de alegători. Nu-i tocmai o fericire să iei singur peste bot nemulţumirile generate de criză. Şi nici o altă formulă de guvernare, în prag de alegeri prezidenţiale, nu pare uşor de găsit. Mai ales când tu faci tot posibilul să te izolezi, cum face PDL. Aşa că ar fi minunat pentru PDL dacă ar păstra până după alegeri actuala formulă de guvernare: " Politic, se pot calcula costuri şi câştiguri. Ideal ar fi să rămână această coaliţie cât mai mult posibil şi, în orice caz, pe perioada crizei economice, pentru că în ea se găsesc reprezentate interesele a aproape 70 la sută din alegători. De asta ei nevoie ca să treci pentru o perioadă grea de criză şi ca să faci reforme care nu mai suportă alte întârzieri. Dar, dacă menţinerea ei implică costuri foarte mari, nu politice, ci pentru reforme şi diminuarea efectelor crizei, trebuie găsite alte soluţii...În Parlament nu sunt doar PSD şi PD-L, există şi alte partide, formule, şi ele trebuie explorate. Dar explorarea în sine implică întârzieri şi alte costuri, de timp în primul rând. Dacă această coaliţie nu mai e posibilă, ambele partide trebuie să găsească formule."
5. Teorema nr. 1: Traian Băsescu e mai neutru decât Elveţia! Doarme cu Constituţia sub cap! : "Nu cred că preşedintele a fost afectat(de conflictele din Coaliţie, s.m.), pentru că el nu a fost parte a acestor discuţii dintre partide, dimpotrivă a căutat să aplaneze conflictele."
6. Teorema nr. 2: Mogulii de presă e de vină! "Cred că există( o strategie a PSD şi PNL de a-i ataca pe oamenii preşedintelui Băselu), dar cred că e coaliţie mai largă, între PSD, PNL, Realitatea TV şi Antena 3 pentru a ataca miniştrii PD-L, pentru a-i expune, sigur, în felul ăsta încercând să lovească în preşedinte, care ar putea să candideze la toamnă. Se prefigurează o asemenea coaliţie cu o asemenea strategie, care se vede şi în Parlament şi la televizor şi uneori chiar în publicaţiile trusturilor respective...Cele două trusturi sunt conduse de nişte oameni de afaceri puternici care au interese politice majore. Unul dintre aceştia nu şi-a ascuns niciodată interesele politice şi e chiar activ în politică..."
7. Teorema nr.3 : Doar alţii au interese economice, pe care le promovează prin intermediul politicii şi politicienilor. Traian Băsescu şi pedeliştii sunt nişte sfinţi asceţi. "Cei doi oameni de afaceri nu au numai trusturi de presă, au o mulţime de alte afaceri, care, în România, au prosperat şi ei speră să prospere printr-o relaţie privilegiată cu statul. Sunt nişte interese economice, care se leagă de interese politice. Plus, ambii oameni de afaceri au probleme în justiţie, nu ştiu dacă sunt vinovaţi sau nu, dar sunt anchetaţi ei sau familiile lor şi, atunci, există o presiune indirectă – nu ştiu dacă a existat şi o cerere directă – asupra preşedintelui de a influenţa mersul anchetelor. El n-a răspuns în cinci ani de mandat şi pe mine mă miră că ei îşi imaginează că ar putea să răspundă la asta acum, la sfârşitul mandatului, dar ei au speranţa că ar putea veni cu un alt preşedinte, care să fie mai uşor controlabil şi care să le rezolvele problemele, unele legate de bani, de afaceri, altele – de justiţie." Ce mă miră e că, de la o vreme, Cotrocenii l-au uitat pe Dinu Păturiciu. Oare de ce? Prea mulţi bani, prea multă putere?
8. Teorema nr. 4: Cine lucrează la mogulul de presă, cur de Băsescu muşcă! " Poate ar trebui să facem o tipologie a jurnaliştilor. Există jurnalişti – şi aici includ şi analişti, comentatori şi moderatori – care sunt absolut oneşti. Îi cunosc, sunt oameni care nu vor decât să fie profesionişti. Sunt şi oameni cărora le plac foarte mult banii. Ei au primit, la un moment dat, foarte mulţi bani, când lucrurile mergeau bine, după care au început să se facă reduceri de salarii. Ei nu au luat niciodată banii ăia pentru că îi meritau, pentru că erau mari talente. Nu li s-a spus niciodată lucrul ăsta, dar s-a lăsat să se înţeleagă că se aşteaptă o anumită obedienţă din partea lor. Când au scăzut salariile, ei spun „Asta e o lovitură, înseamnă că nu mai sunt la fel de talentat” şi au înţeles că, de fapt, obedienţa le-a fost plătită şi asta le-a accentuat sentimentul că trebuie să rămână obendienţi. Există oameni care, la un moment dat, au făcut în mod corect presă, erau oneşti. S-a întâmplat ceva în viaţa lor, în cariera lor şi au devenit foarte cinici şi au spus „Nu mai contează, şi alţii fac asta, o să iau bani mai mulţi. O să-mi falsific convingerile, opiniile şi o să spun ce vrea patronul”. Există oameni care au soţii, familii, prieteni care sunt arondaţi pe lângă ministere, partide şi, la fel, li se pare că trebuie să proteje un anumit partid şi să le critice pe altele."
9. Băsescu e perfect! " Mie mi se pare că şi preşedintele şi PD-L s-au comportat perfect în cazul Ridzi. Nimeni n-a apărat-o, n-a ieşit nimeni să spună „E total nevinovată, nu vă atingeţi de ea”. PD-L a acceptat comisia de anchetă, un gest de maximă deschidere. În momentul în care au apărat clar semne că acolo sunt nereguli, şi-a dat demisia şi cred că şi ea a acţionat corect atunci. PD-L a votat în Parlament pentru începerea urmării penale. Ar trebui luat cazul Rdizi ca exemplu pentru cum ar trebui să se întâmple lucrurile în politica românească când ai un om suspectat de corupţie, abuz în serviciu sau altceva."
10. Băsescu e un învingător, nu-l face pe el presa la voturi!: "Din fericire, din ce în ce mai mulţi oameni înţeleg interesele patronilor de presă. Chestiunea asta că cei care vorbesc astfel despre media o decredibilizează eu nu cred în ea. Media se decredibilizează singură. Numai dacă îl crezi tâmpit pe omul care se uită la televizor şi care vede că în fiecare zi îl toci pe Traian Băsescu la televizor şi ştie că patronul tău este un advsar declarat politic al preşedintelui, omul ăla nu e tâmpit să nu înţeleagă ceea ce se petrece la televizor. De aia audienţele ne păcălesc. Şi eu mă uit la genul ăsta de emisiuni. Nu se uită numai oameni care au acest gen de convingeri, care pot fi şi convertiţi de partea cealaltă. Sunt oameni care înţeleg foarte bine de ce un anumit post de televiziune prezintă doar ştiri negative despre preşedintele Traian Băsescu. Din punctul ăsta de vedere n-am neapărat o teamă. Sincer, mă tem de falsificarea democraţiei."
11. Pe Băsescu nu-l nu-l atinge nimic! "Niciun fel de mici sau mari scandaluri de presă(Ridzi şi Udrea) nu l-au afectat şi se vede aşa de bine acest lucru în sondaje!"
Citiţi aici tot interviul. Care este, ca mesaj, unul rudimentar: "Băsescu e invicibil, Băsescu rade tot, e perfecţiunea întruchipată". Dacă pe aşa ceva vrea să-şi construiască strategia de campanie, Băsescu ori a înnebunit, ori e rupt total de realitate!
În fond, asta a făcut tot timpul Traian Băsescu: a dat vina pe alţii. El nu şi-a asumat niciodată nici cea mai mică responsabilitate.

Un comentariu:

Karakas spunea...

Daaa, Basescu n-a zis nimic de Ritzi. Impartial cum e, s-a luat de barbatia lui Nastase. Total echidistant si nepartinitor...ca in Teorema ta cu neutralitatea. Vajnic Primul Pastor al Natiunii!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...