marți, 10 ianuarie 2012

Cum văd eu lucrurile



Asta, ca să nu ziceţi că doar critic. Uite cum văd eu lucrurile cu "reforma din sănătate". Dacă tot e să se introducă "pachetul minim", atunci şi contribuţia la sănătate să fie plafonată. Ce depăşeşte plafonul pentru pachetul de bază, pentru cei care au salarii cât de cât decente, şi-şi permit, să fie disponibile două-trei tipuri de asigurări complementare, administrate privat. Nu văd de ce ar fi aşa o problemă coexistenţa celor două tipuri de asigurări. Sumele investite în această asigurare, precum şi cele pentru pensii private, să fie deductibile. Asta implică revenirea la impozitul global şi progresiv.

Spitalele publice rămân spitale publice. Cei care au doar pachetul de bază se pot îngriji numai în sistemul public. Celor cu asigurări opţionale li se permite accesul şi în sistemul spitalelor private. Medicina de urgenţă revine doar în sarcina sistemului public. Statul va investi în cele opt mari spitale regionale de urgenţă, care să rezolve, contra cost, şi cazurile care depăşesc spitalele private. Banii nu trebuie să curgă doar într-un singur sens, de la stat la privaţi.

Problema celor care nu au bani de asigurare, latura redistributivă, de solidaritate, a sistemului. Se introduce un impozit, Contribuţia Socială Generalizată, pe care să-l plătească toată lumea care are un venit. Şi cel care are pensia aia de 350 de lei pe lună poate da un leu pentru sănătatea lui! Pentru cei angajaţi CGS trebuie să reunească contribuţia la pensia publică, la pachetul de bază, şomajul şi componenta de solidaritate. Şi ea va fi, evident, mai mică decât cele plătite în acest moment. Cu banii rămaşi să fie stimulaţi să-şi cumpere asigurări private, vezi mai sus. 

Din fondul de solidaritate se plăteşte pachetul de bază tuturor cetăţenilor care nu-l pot cumpăra, gen copii, persoane fără venit, studenţi, etc. Nimeni nu va mai fi exceptat de la plata asigurărilor, indiferent de motiv. Din fondul de solidaritate se plătesc programele naţionale, gen diabet, cancer, HIV-SIDA, TBC, dar şi acele intervenţii care nu sunt incluse în pachetul de bază şi sunt vitale pentru viaţa pacientului fără asigurare complementară. Cei care au venituri, dar nu-şi cumpără asigurare suplimentară îşi plătesc singuri aceste intervenţii. Contribuţia se poate indexa cu cel mult inflaţia, şi nu poate creşte decât în cazuri bine definite, şi doar prin lege aprobată de Parlament. 

Nu am date pentru a spune că trebuie să rămână Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, sau ea să fie spartă în opt entităţi. Dar ele trebuie să rămână publice. Din ecuaţia banilor să fie excluse Ministerul de Finanţe şi ANAF. Să se construiască un sistem de decontări reciproce între casele publice şi cele private. Casele publice să fie administrate tripartit, sau mai bine zis de contributori: asiguraţi, patronat, sindicate. 

Vi se pare că bat câmpii?     

6 comentarii:

Bujold spunea...

Sunt absolut de acord!
Am sa te preiau pe blog, daca nu te superi. Multumesc.

Constantin Gheorghe spunea...

Nu mă supăr. Liber la preluat, liber la lăudat, liber la înjurat. Astea două din urmă, cu măsură, că s-a inventat spamul...

Anonim spunea...

@Constantin Gheorghe, fara nicio urma de ironie, FELICITARI, ideile sunt cat se poate de corecte.

Azi esti libertarian, nu stiu ce e cu tine.

Mai putin impozitul progresiv, care n-are nicio legatura, dar cred ca te dai tu pe brazda si cu asta!

Fluieratorul spunea...

Ei, astia nu sint in stare sa defineasca pachet de baza si baza-plus... N-au curajul si n-au competenta. Iau hotariri numai cu bani, ca la asta se pricep, mai ales cind ii au.

Problema mea eterna si perena este ca nu-mi place sa platesc procentual si sa nu beneficiez proportional. Daca am dreptul numai la un somaj suma fixa, de ce dau la somaj procent din leafa? Daca n-am dreptul la sanatate decit la un plafon, aceeasi intrebare, de ce sa platesc procentual? Despre pensie nu mai intreb, ca n-o apuc in stilul asta.

Eu vreau sa platesc sume fixe din leafa mea pentru serviciile susmentionate. Ca la cablu, pe nivelul pachetului pe care vreau sa mi-l asigur. Te'ntreaba tipul de la cablu ce leafa ai sau unde lucrezi? Nu, te intreaba numai ce pachet vrei.

Si mai vreau sa nu dau bani la stat daca statul, prin sefii lui votati, zice ca n-are nimeni dreptul sa astepte ceva de la el. De ce sa-i platesc eu pe sefii astia? Si de ce i-ar mai vota cineva?

pacos spunea...

Se vorbeste de 4,5 miliarde euro, bani colectati de la platitorii CASS. La astia ar trebui sa se adauge contributiile de la buget (care tin de programele nationale de sanatate).
Totusi, cine garanteaza ca toti banii astia ajung in sistemul de sanatate? Azi, in acest moment, ajung acesti bani in sistem?

5,5% din orice venit (asa cum e prevazut in proiectul de lege supus dezbaterii) inseamna ca. practic, cota unica nu mai e de 16% ci de 21,5%. S-a cam dus dracului marota aia cu cota unica!

Foarte bine spus! Sunt absolut de acord.

Valentin Berceanu spunea...

Salut,

Nu bati cimpii deloc. Sunt niste principii extrem de valide, si tot sistemul de senat de tine are extrem de mult bun simt. Din pacate, o stim cu totii, ceea ce se face "vinovat" de bun simt in tara asta nu are nici o sansa de a deveni realitate.
Nu sunt sigur ca din punct de vedere financiar, modelul propus de tine ar fi realizabil, dar asta e treaba contabililor sa faca sa se pupe numerele. Totusi nu vad de ce ar trebui sa revenim la impozitul progresiv, totul poate fi deductibil si din 16% si fara sa trebuiasca sa intre intr-o treapta sau alta.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...