marți, 14 iunie 2011

Pe ce s-au dus?



SUA au datorii de 100.000 de miliarde de dolari. De 7 oari mai mari decât valoarea PIB. Trebuie să recunoaşteţi, este o performanţă! Din aceşti bani, 14.300 de miliarde reprezintă datoriile publice.  Am serioase îndoieli că anumite servicii sociale şi medicale costă 50.000 de miliarde de dolari. Din câte ştiu, SUA alocă(cheltuiesc) pe servicii medicale circa 14% din PIB ul de 14.700 de miliarde de dolari, adică vreo 2500 de miliarde de dlari, ceea ce este uriaş, pentru o ţară cu vreo 50 de milioane de indivizi fără asigurare medicală.

Ce-au făcut americanii cu suma asta uriaşă? Că serviciile publice sunt la pământ, infrastructurile, la fel, educaţia publică, vai mama ei, vreo 45 de milioane de americani supravieţuiesc doar cu bonuri de mâncare de la stat, deşi majoritatea lor au un loc de muncă. Păi, în primul rând, banii ăştia sunt bani daţi bogaţilor, începând cu anii 80, când au început tăierile masive de taxe şi impozite pentru bogaţi. Apoi sunt bani îngropaţi în proiecte militare demente, faraonice. SUA au baze militare în absolut toate colţurile lumii, investec în tot felul de scuturi anti-rachetă, construiesc port-avioane şi submarine atomice, care le folosesc fix la nimic în "războiul anti-terorist". Numai ultimele două războaie, cu două ţări băşinoase, au costat peste trei mii de miliarde de dolari. Şi încă nu s-au sfârşit.

S-a spus că programul "Războiul Stelelor", promovat de Reagan, a dus la distrugerea URSS, care nu a mai putut susţine cheltuielile militare. Nimic mai fals. Pur şi simplu URSS, şi apoi Federaţia Rusă, nu au mai vrut să investească degeaba în tehnologii militare inutile, câtă vreme există forţa de descurajare reprezentată de armamentul nuclear. Cu fonduri infinit mai mici, Federaţia Rusă şi-a asigurat securitatea, pentru că, spre deosebire de SUA, nu vrea să domine lumea. Acum ruşii nu doar că nu au datorii externe, şi au foarte mici datorii interne, dar au şi peste 1000 de miliarde de dolari în rezerva valutară.  De fapt, vrând să distrugă URSS, Reagan a distrus SUA.

Americanii nu au decât două căi de ieşire din criză: fie strâng zdravăn şurubul taxelor şi impozitelor pentru bogaţii ei, şi-i pun să plătească pentru aceşti treizeci şi mai bine de ani de acumulare neruşinată de bogăţie, fie îşi scot criza în exterior, şi provoacă un conflict militar generalizat, care să le permită să pună datoriile lor pe spinarea altora, sau pur şi simplu să-şi distrugă creditorii, pentru ca aceştia să nu-şi mai ceară banii înapoi. Să nu credem nici că o implozie a statului federal este o utopie. Fenomenele centrifuge se accentuează, tot mai multe state sfidează guvernul federal sau încearcă ieşirea din criză pe cont propriu.

Acum SUA sunt bolnavul lumii şi, dacă dă colţul, bolnavul ăsta va lua cel puţin Occidentul cu el în mormânt. Văzând care sunt idioţii care fac încălzirea pentru nominalizarea republicanilor în cursa electorală din 2012, mă tem că nea pastorul ăla care prevestea sfârşitul lumii anul ăsta n-a greşit prea mult. Va fi peste vreo doi-trei ani.

PS: un nene, Gopo, mă înjură de ruşi, şi-mi spune că au o datorie externă de vreo 489 de miliarde de dolari. Fals! În octombrie 2010 aveau doar 41 de miliarde de dolari datorie externă, în scădere: "Potrivit ultimelor date publicate de Ministerul de Finante al Rusiei, datoria externa a tarii s-a redus cu 1,5%, sau 641,3 mil. $, pana la 40,899 mld. $. Datoria exprimata in moneda unica se ridica la 30,731 mld. euro, o scadere de 2,656 mld. euro. Datoria la eurobonduri a scazut, la randul ei, cu 1,7%, sau 530,5 mil. $, pana la 30,456 mld. $." Sursa este asta.  La mia de miliarde de dolari în rezerve a Rusiei, e un mizilic! Şi nu reprezintă decât 0,041% din datoria SUA. 

Asta e! Multă lume proastă! 

8 comentarii:

cristi spunea...

Nu neg câtuşi de puţin că America şi Occidentul au probleme. Dar nu o să mă uit după informaţii sau sfaturi la exact ăia care au cauzat problemele. Gross ăla, al cărui nume înseamnă "scârbos" şi i se potriveşte perfect, e unul din cei mai turbaţi fanatici ai pieţei libere. Şi CNBC e de tristă faimă după toamna lui 2008. Două premii speciale şi unice F.U. pentru "jurnalism" în două săptămâni!

Ceea ce sugerează de fapt Scârbos e că SUA trebuie să ia urgent măsuri dure de austeritate. Nu o spune direct dar vizează în principal pensiile de stat (Social Security) şi sistemul de asigurări medicale pentru bătrâni (Medicare). Şi România are probleme, dar nu sunt ce spune Băsescu.

Anonim spunea...

Pe mine ma mai intriga ceva. Cum pana mea agentiile de rating ale lui peste tin US cu rating AAA si mai sus, naiba stie cat mai au in prezent, ca-s in capul listei, cand astia sunt vai de capul lor si nu se stie cand si cum vor plati datoriile.

Anonim spunea...

I-au mituit. Le-au trimis un camion, pardon, un avion cu bani si i-au rezolvat.

http://www.gandul.info/international/cel-mai-mare-jaf-din-istoria-sua-unde-au-disparut-6-6-miliarde-de-dolari-8341642

Anonim spunea...

" ...sau pur şi simplu să-şi distrugă creditorii, pentru ca aceştia să nu-şi mai ceară banii înapoi. " - bingo, maestre ! Exact asa se va intampla ( vezi campania inceputa cu prezentarea unor revolte in ... China ) . SUA nu mai are nici o sansa sa repare ceva , deci singura solutie pentru ei este sa-i " niveleze " pe altii .

Karakas spunea...

Rusii sunt destepti si au invatat de la nemti si chinezi. Si-au platit datoria si se concetreaza pe dezvoltarea interna, fara sa mai faca pe bosul lumii, asa cum e SUA azi. Americanii cheltuie trilioane pe razboaie, rusii si nemtii isi vad de treaba. Bravo lor!

Fluieratorul spunea...

Asta se intimpla cind se traieste din iluzii, peste posibilitati, cu unicul scop de a prosti prostii si de a trage toate avantajele pe spezele altora. Bancherii, bisnitarii si militarii care conduc America sint de o lacomie, de o prostie si de o suficienta incredibile, iar poporul condus e si acum chiorit de bling-bling-ul propagandei "visului american", prost, necoeziv si usor de jefuit. Urmasii analfabeti ai pionierilor zac pe canapea la televizor si se ingrasa ca porcii, nedemni de parintii si bunicii lor, care au pus America pe harta cu multa, multa munca, confiscata de prin '80 incoace fara crutare de o clica bine inchegata.

vgeorgicas spunea...

Prerea mea este ca de mult mai trebuia sa o ia peste bot si Marele Frate de peste Balta.

Zummuz spunea...

Visul american s-a transformat incet-incet intr-un cosmar.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...