miercuri, 29 iunie 2011

Austeritatea care nu foloseşte la nimic



Parlamentul grec a aprobat planul de austeritate al guvernului socialist. Caftelile din faţa Parlamentului de la Atena sunt din alt film. Cu sau fără ele, şi grecii, ca şi noi, s-au resemnat cu ideea că "nu există altă soluţie". Poate, sau poate nimeni n-a săpat să găsească altceva. 

Oricum ar fi, suntem în tradiţionala situaţie a soluţiei care naşte noi probleme. Este doar un calmant administrat "pieţelor financiare", care nu văd mai departe de lungul nasului. Efectul calmant va fi extrem de efemer. Nu trec câteva luni şi se va naşte nevoia unui nou "plan de salvare a Greciei". 

Suntem într-un cerc vicios, şi asta pentru că nu avem tăria să ieşim, şi în politică, şi în economie, din dogme, din clişee, din poncife. Am încetat să mai gândim, ne mulţumim să mestecăm vorbele unora sau altora, de mult oale şi ulcele, vorbe care au legătură cu realitatea zilei de azi doar în mintea celor care ne vând mortăciuni pe post de descoperiri epocale. 

Dacă nu vom îndrăzni să gândim cu mintea noastră, o să tot înghiţim la "austeritate" până o să ni se aplece... 

2 comentarii:

incognito spunea...

Pe cine sa invinuim? pe cei ce se duc inainte sau pe cei ce nu pot tine pasul? Este una din legile naturii ca tehnologia si fortele de productie sa aiba o evolutie exponentiala iar relatiile de productie (sociale la urma urmei), liniara cu salturi. Se credea ca reducerea timpilor in derivarea informatiei (sustinuta tot de tehnologie) va armoniza aceste cresteri dar n-ai cum sa derivezi cantitatile inexistente din capatanile unora.

http://jos-cu-basescu.blogspot.com/2011/06/primul-cantat-al-cocosilor.html

Anonim spunea...

cele 28 de miliarde economie ale greciei sint comparabile cu o suma de 260 de miliarde in cazul germaniei. daca germania ar fi pusa in fata unei astfel de probleme ar intra in colaps. privatizarile de 50 de miliarde ale greciei ar avea o valoare de 500 de miliarde daca ele ar fi raportate la situatia pietei germane. interesant nu-i asa? apoi nu cred c-ai stiut ca din prima suma pe care au primit-o grecii au fost obligati sa cumpere arme de la nemti si sa construiasca doua moskei uriase. apararea libertatii a celebrei democratiei si a nemaipomenitelor drepturi ale omului pentru care vestul se sacrifica din plin prin jafuri pe care le organizeaza de sute de ani cere deasemenea sacrificii si mai mari din partea altora. perfect logic in modelul de gindire f avansat al celor pe care-i numiti in continuare civilizati desi v-au adus in dar foame, boli si un sistem de jungla care in cazul lor este tipic! din pacate n-ai auzit ce-a spus in viena saptamina trecuta un baiat f. de treaba un chinuit de ginduri f inalte ca asa sint astea umanitare de pe urma carora sufera vesticii din plin cind ne-a dat niste importante lectii de viata care alta data ar fi fost numite linii directoare si neaparat calauzitoare spre noi si mari "succesuri"!! oricum ramin la parerea ca sistemul cretin vestic nu rezista mai mult de 3 ani. dupa aia vom fi fericiti cu o zeama de iarba asa cum s-a intimplat in cazul argentinienilor. o experienta minunata si purificatoare care trebuia neaparat sa fie extinsa la nivel global! din pacate capitalismul este periculos pt existenta fintei umane deoarece nu poate rezista decit cu jertfe imense de vieti si resurse. binele vesticilor nu vine pe gratis ca-i tare pretios. ce-au sperat taranii prosti din romania care asteptau ploile cu salam odata cu navalirea vesticilor peste noi nu s-a implinit. ba dimpotriva!!!! astazi se pune serios problema existentei romaniei dar si a romanilor ca popor. cum ramine cu nato si ue care credeati voi ca nu stiu ce va garanteaza? s-a ales praful de toate sloganele vostre despre aiurelile cu vestul ala luminos si mai ales civilizat pentru ca la voi conteaza doara becurile din vitrine.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...