joi, 23 iunie 2011

Hai că suntem mari!



Reforma Funebriu a început să dea roade!  Azi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara a fuzionat cu Universitatea Politehnică din acelaşi oraş! De ce? A introdus un criteriu absolut cretin pentru evaluare: va finanţa preferenţial Universităţile publice după numărul de cadre de conducere. Nu mai contează performanţa: Universitatea cu zero şefi va avea maximum de bani!


 "Universitatile care fac ceea ce trebuie si se organizeaza corect trebuie premiate. Cu cat o universitatea va avea mai putine functii de conducere, cu atat va primi mai multi bani. Statul roman, de acum inainte, va finanta preferential universitatile care isi fac datoria fata de societate. Datoria statului e sa finanteze procesul educational si nu prime pentru functii de conducere fara rost in universitati."
 
Am şi eu o curiozitate: ce va ieşi din încrucişarea dintre un medic şi un inginer? Ce logică, în afară de un imperativ administrativ artificial, ieşit din mintea unui dobitoc, are această fuziune? Ce au în comun cele două Universităţi? Viitorii ingineri studiază rezistenţa materialelor pe cadavre, şi viitorii medici anatomia pe motoare, sau cum? Dumnezeule mare!

9 comentarii:

Fluieratorul spunea...

Din partea mea, sa le si inchida, ca in prezent sint pepiniere de coruptie si sfertodoctism mai mult decit orice altceva. Vorbesc cu toate actele in regula, pot sa dau nume si fapte in timp, precum si consecinte ale iresponsabilitatii invatamintului superior din Romania, care din pacate (din pacate!) nu prea mai merita sa existe. Pacat de inaintasi, cu cit acestia sint mai sus, cu atit epigonii dint mai infundati in prostie. Ce au comun inginerii cu medicii? Pai in generatiile astea, incompetenta. Nu ma omor dupa Funeriu, dar universitarii merita tot ce li se intimpla, si mult mai mult.

cristi spunea...

@Fluierătorul: îmi pare rău dar ideile astea sunt mai băsiste decât Băsescu - care n-a mers aşa departe încât să propună desfiinţarea universităţilor. Adică aşa: eu ştiu nişte nume şi fapte reprobabile din ceva universităţi şi deci toate universităţile trebuie desfiinţate. Ce diferenţă e între asta şi: unii fraudează asistenţa socială deci asistenţa socială trebuie să dispară? Sau: unii la stat au salarii uriaşe deci trebuie tăiate toate salariile bugetare? Sau: unele firme mici fac evaziune deci trebuie să punem un impozit minim pentru toate firmele? Adică nu încerca să rezolvi problema: distruge şi spune că ai rezolvat-o! Asta este exact esenţa "reformei" băsesciene. Şi dacă învăţământul superior trebuie desfiinţat fiindcă există probleme, ce facem cu cel preuniversitar care stă încă şi mai rău? Avem analfabetism acum, să-l facem total! Mai încet cu avântul reformator, dle. Boc!

Zummuz spunea...

Juisez de bucurie vazand la tv un meschin "lider" de sindicat din invatamant care acu ceva vreme il scuipa pe tariceanu ca nu vrea sa le dea salarii cu 50% mai mari. Acu se tanguie nu de aia 50% plus ci de aia 25% minus.
Lasa mah ca v-a dat basescu salariu cu lamaie sa nu borati. Ciocu mic si inghititi tot poate data viitoare nu puneti botu la prima cioara de pe gard. Daca la oamenii fara scoala nu am pretentii - voi ar fi trebuit sa fiti ultimii pe lista rusinii. Din pacate sunteti printre primii. Ati primit ce-ati meritat.
Astept clipa - (nu e departe) cand o sa arunce cu scrumiera si dupa patapievici si ala gretosu care se unge cu alifie.
Dintre prietenii marinarului nu scapa niciunul. Pana acum cel putin. Sper sa nu ma dezamageasca tocmai acum la spartul targului.
:D

Béranger spunea...

Nu, băi cristi, nu-i aşa. Eu însumi, troţkistul, am spus în câteva rânduri că în halul de corupţie, de gargariseală şi de formă fără fond (dar tocătoare de bani) în care au ajuns, toate universităţile din România ar trebui d-e-s-f-i-i-n-ţ-a-t-e!

Cu banii care în prezent se toacă de către învăţământul superior s-ar putea plăti (de către stat!) burse pentru ca românii să poată studia la Sorbona sau la Oxford (şi altele asemenea), după o selecţie făcută (cu costurile plătite tot de statul român) de reprezentanţi ai acestor universităţi străine!

Nu, nu mă plec în faţa occidentului, dar pur şi simplu învăţământul superior românesc de astăzi este o c-a-n-g-r-e-n-ă la fel de mare ca şi sistemul politic.

După vreo 10 ani ne putem gândi să reînfiinţăm niscai universităţi, cu măsură şi după proiecte gestionate de comisii de pe lângă prestigioase universităţi de dincolo.

Aşa vor fi mau puţine pizdulici analfabete cu diplome universitare.

Tovarăşi, trebuie să recunoaştem că ţara asta e futută beyond repair!

Fluieratorul spunea...

@cristi
Eu zic asta despre universitati de mult timp, de pe vremea cind nu exista cuvitul"basist", si nici pretextul acestuia. Sint mai putin " recent" decit atit. Gindirea pe un singur bit nu tine loc de argument, si nici nu da vreo greutate opiniei.

Anonim spunea...

Plautius Andronescu ( http://ro.wikipedia.org/wiki/Plautius_Andronescu ) obişnuia să le spună studenţilor de la Politehnica timişoreană: când va scrie deasupra intrării în Facultatea de Medicină "Politehnica", de abia atunci va fi medicina o facultate serioasa!
Uite ca s-a intamplat si asta ;)

pacos spunea...

Ca sa raspund intrebarilor din final, probabil ca lui Funeriu ii plac tare mult SF-urile. Si mai ales Startrek. Episoadele alea cu borgii. Drept pentru care incearca sa transforme sf-ul in realitate. Maine-poimaine il vedem pe marele machitor transformat in bionic.

E inexplicabil cum, in astia 21 ani, am ajuns asa de rau. Condusi fiind de unii care si-au desavarsit studiiile inainte de '89. Paradoxal. De aceea sunt perfect de acord cu solutia (radicala dar perfecta pentru situatia actuala) lui Beranger.

cristi spunea...

@Fluieratorul, @Beranger: şi "băsismul" e mai vechi decât jalnicul preşedinte actual. Este vorba despre judecata repezită, superficială şi infantilă, care "sună bine" de la vreo tribună politică sau într-un forum dar dacă este pusă în practică e absolut catastrofală. Este adevărat că situaţia învăţământului românesc de toate gradele este dezastruoasă, însă exact gândirea de tip băsist este cauza dezastrului şi nu va fi vreodată un remediu.

De ce sunt bune menţionatele Sorbona şi Oxford? Sau Ivy League peste ocean? Sunt prestigioase şi tradiţionale. În general o universitate bună se bazează pe: prestigiu, mândrie instituţională, tradiţie, stabilitatea regulilor, exigenţă, performanţă - care sunt interdependente, rezultă una din alta, formează un "cerc virtuos". La noi s-a dorit transformarea universităţilor de stat într-un soi de biznisuri prin finanţarea pe cap de student. Asta a ruinat exigenţa, de aia iau diplome tot felul de analfabeţi. Iar regulile se schimbă uneori de mai multe ori pe an din motive politice, ca să arate unii că "fac reformă", iar autonomia universitară a fost întotdeauna o vorbă goală. Gândirea băsistă, radicalismul ăsta tembel, a dus la ruina educaţiei româneşti şi în general a statului român. Iar ce propuneţi voi e şi mai radical şi mai tembel.

Fluieratorul spunea...

@cristi
Si dvs. ce propuneti, sa le lasam cum sint, sa nu le criticam si sa fim mindri cu ele, ca sa devina prestigioase in lume?

Intrebarea nu e retorica, n-am inteles din ce spuneti ce ar fi de facut, daca tot n-avem aceeasi gindire. Asta ca sa ramina pripeala si infantilismul judecatii la mine in teren. Pina una, alta, la dvs. zornaie cuvintele aiurea, nu la mine.

Daca sinteti universitar (cum as crede eu), stiti ce aveti de facut, si ce nimeni altcineva nu poate face: sa nu va pupati in fund sefii, sa nu treceti studentii care n-au habar, sa nu luati mita si sa debnuntati fara mila pe cine-o ia, sa nu va prefaceti ca faceti cercetare, ci sa faceti cu adevarat, sa nu copiati, sa nu plagiati, sa nu citati si sa nu sustineti pe cine considerati ca nu merita. Simplu de tot, dar nu usor. Cu cit sinteti mai multi universitari intransigenti la modul real, cu atit mai bine. Eu unul promit ca o sa va angajez cu draga inima absolventii.

Si nu cred ca disparitia locurilor cu taxa la stat va rezolva problema coruptiei si mediocritatii, care este veche si perena.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...