marți, 21 iunie 2011

Cine e "Ambasada SUA"?



Ambasadorul Gitenstein iese acum câteva ore, parcă pentru a confirma ceea ce scriam azi dimineaţă, cu un comunicat bizar, în care "Ambasada SUA este ingrijorata de decizia Curtii Constitutionale privind constitutionalitatea propunerilor de amendare a Constitutiei Romaniei. Dorinta autoritatilor romane de consolidare a modului de administrare a justitiei din Romania in lupta impotriva coruptiei este laudabila. Esentiale in realizarea acestui efort sunt amendamentele constitutionale care prevad posibilitatea punerii sub sechestru si a confiscarii bunurilor dobandite ilicit." 

Omul nostru este dus cu pluta! Există şi se foloseşte instituţia "sechestrului asigurator, încă din primele faze ale cercetării penale. Ea a fost folosită şi nu de puţine ori, inclusiv în cazuri celebre, care-i privesc pe politicieni. Care va să zică nu s-a împiedicat nimeni de Constituţie. 

Dincolo de asta, cine este "Ambasada SUA"? Actor politic intern? ONG? Sau reprezentanta unui stat, care dacă are ceva de spus, n-o face în felul ăsta? Deci a cui opinie o prezintă Gitenstein? A sa? Încalcă orice convenţie în materie de diplomaţie. Ştiu, americanilor li se rupe de convenţiile diplomatice! Dar nici celorlalţi nu le prea mai pasă de  ce zic ei! A Departamentului de Stat? Mă îndoiesc! Ăia nu s-au deprofesionalizat în halul ăsta! A preşedintelui Obama? Parcă era ocupat cu altele: să joace glof cu republicanii, care vor să bage SUA în încetare de plăţi, că au ei nişte viziuni, li s-a arătat duhul lui Reagan, de mână cu Milton Friedman!  Parcă îl şi văd studiind cu creionul în mână elucubraţiile lui băsescu!

Şi atunci? Cui serveşte tot circul ăsta? SUA în niciun caz! Şi nici lui băsescu nu-i fac un serviciu...

7 comentarii:

Anonim spunea...

Dincolo de asta, cine este "Ambasada SUA"?
---

Fosta ambasada a U.R.S.S.

Karakas spunea...

Dar ce, Romania mai este o tara? Nu, este o colonie americana. Drept pentru care Stapinul le arata scalvilor cum trebuie impartita plantatia.

America a luat-o razna, probabil mai de mult, insa comportamentul lor fata de Romania nu ma mira citusi de putin. Pai Basescu le-a data tara cu conditia sa ii protejeze. Si acum americanii o fac pe fata. Ce e aia Curte Constituionala, si de ce nu e cuminte sa execute ce i se dicteaza de la Cotroceni? Mai e putin pina baga pumnu in gura la toate institutiile care nu se subirdoneaza lui Basescu.

Si uite-asa isi creaza propriul monstru, cum au facut in mai toate statele arabe, sustinind dictatori, ca apoi sa se debaraseze de ei imediat ce a devenit clar ca popoarele nu-i mai vor. Simplu.

Am avut ocazia sa calatoresc in SUA. Au securitate ultra-sofisticata, dar restul e mizerie. Oamenii sunt debusolati si isi trag zilele cu salarii de rahat. Atita mai are America: armata si securitate, si pe ici pe colo ceva industrie, ceva IT, pe cale de disparitie.

Ca orice imperiu, spera ca prin extindere sa isi asigure resursele pentru supravietuire. Si ca orice imperiu, e mult prea greoi ca sa reactioneze in timp util. Asa ca nu vad nimic bun nici pentru America, nici pentru Romania, care s-a pus in bratele Americii ca un copil slab si fricos.

Emigrant spunea...

Domnu' liberal de stinga dreapta centru, stai domne linistit!
N-o sa vi se confiste nimic. Nici voua, nici mafiotilor lui basescu mondialu!
O sa traiti bine toti si in continuare.

cristi spunea...

Administraţia SUA îl tratează pe nebun cu o răceală vizibilă, iar Obama îl evită de multă vreme. Şi la chestia cu scutul au trimis un subsecretar de stat, iar recentul turneu al obamezului a ocolit Bucureştiul. Cred că mai curând România lui Băsescu e o pentru departamentul de stat o ciudăţenie care nu contează condusă de un dement care vrea să le-o sugă dar nici "onoarea" asta nu i se face. În condiţiile astea Gitenstein poate să zică ce-i trece prin cap, nu m-ar mira să aibă şi ceva afaceri prin zonă. Sau poate doar îi place de nebun, o fi homo...

casandra spunea...

Ei, ce nu stii?!
Domnul ambasador vorbeste in numele structurilor americane prezente in Romania.
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8445972-wikileaks-oficiali-americani-scriu-intr-telegrama-din-2006-intalnirea-directorul-fbi-basescu-spus-dori-vada-prezenta-fbi-romania-fel-robusta-cea-cia.htm

Obama nu vrea sa-l vada pe nebun, secretarul de stat Clinton cred ca-l dispretuieste din rarunchi, ce mai ramane? Ce am aratat mai sus si un pic de Pentagon. Si, evident, ceva interese economice reunite in corul "conciliului investitorilor straini". Cam asta reprezinta domnul ambasador. Aveam asteptari mai mari de la domnia sa. Nu era cazul!

Karakas spunea...

@Cristi, Obama il ignora, e adevarat pe Basescu. Vizita oficiala a lui Basescu in SUA pregatita si mediatizata de Baconschi anul trecut nu s-a concretizat. Dar problema e ca Gitenstein nu reprezinta neaparat doar Departamentul de Stat. El pare a fi si in slujba altor cercuri de interese americane, republicane sau nu, probabil legate de aparatul militar-strategic al SUA si cred, mai putin de busness, judecind dupa "maretele" investitii americane in Romania. Au sadit rachete, o fabrica Ford si fac o autostrada cu Betchel. Mai sunt si altele importante?

Cristi Petre spunea...

Interesanta analiza. Ma bucur nespus sa vad ca nu sunt singura persoana care vede cum canta magarul Carnavalul de la Venetia, cu variatiuni. Detalii, aici :
http://cristipetre.wordpress.com/2011/06/21/mucii-din-fasole-sau-ambasadorii-lucruri-traznite/

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...