joi, 18 februarie 2010

Pensia nu este o pomană, Turambar!

Gândirea Bocului constituţional, exprimată de sluga lui Şeitan: nu vă luăm dreptul la pensie, vă luăm din pensie.
Ştiu că tot felul de cretini au să ţopăie de furie pentru că, nu-i aşa, să se ducă dracului statul şi boşorogii ăia de comunişti, şi au să urle că eu sunt comunist şi nenorocit şi că au să-mi facă şi au să-mi dreagă. Aş vrea să văd cum ar reacţiona tembelii când ar veni unii şi le-ar pune pistolul la tâmplă, spunându-le: "bă, nu-ţi iau dreptul la viaţă, îţi iau viaţa!" După care apasă pe trăgaci...
Noi ne împiedicăm în termeni şi facem filosofie de doi bani(scuze, Turambar, dar termenii folosiţi nu demonstrează nimic): vezi, Doamne, americanii sunt demni, că la ei pensionarilor li se zice retraşi, iar ai noştri sunt pomanagii, că sunt pensionari, care aşteaptă cu mâna întinsă la stat.
Nu e pomană, e un sistem care implică solidaritate între generaţii. Şi la retraşii americani funcţionează sistemul. Iar pensiile mari le datorează statului providenţă şi poziţiei dominante, ocupată de economia americană după cel de-al Doilea Război Mondial. Generaţia baby boomerilor e pe ducă, iar pentru restul huzurul s-a terminat. Au avut grijă de asta Reagan şi compania.
Solidaritatea este ceva suspect în ochii noii generaţii. E greţoasă, e comunistă. Iar "mila" este doar prilej de circ mediatic. E "cool", e la modă.
Oamenii nu au nevoie de pomană, au muncit pentru pensiile alea. Şi degeaba fluturăm "demografia". De vină este egoismul. Sigur că nu vor fi bani de pensii, dacă unii nu mai vor să plătească pentru cei din faţa lor. Sigur că nu sunt bani când 2 milioane de români lucrează afară şi nu contribuie. Sigur că nu sunt bani când e evaziune fiscală, muncă la negru. Sigur că nu sunt bani când statul a ajuns un cadavru. Sigur că nu sunt bani când administrarea statului este făcută haotic. Sigur că nu sunt bani când cineva intră pe piaţa muncii la 25 de ani şi iese la 50-55. Degeaba măreşti vârsta de pensionare la 65 de ani, când la 50 eşti deja candidatul ideal la şomaj.
Orice sistem poate fi abuzat sau fraudat. Pentru asta sunt sistemele de supraveghere sau control. Ăsta nu este un argument pentru a respinge sistemul public.
Nu, Turambar, greşeşti fundamental, şi anticomunismul tău primitiv îţi întunecă judecata. Nu ai, moral, dreptul să spui asta: "Ati priceput? Vedeti pe ce se pune inconstient accentul? In cazul romanilor (si nu numai, mai sunt si alti europeni care folosesc aceeasi sintagma), scoatem fara sa vrem in evidenta faptul ca primeste ceva. Deci pe beneficii, pe entitlements. Pe asistenta sociala. Pe pomana bine-meritata."
Oamenii ăia au muncit pentru pensie. Au cotizat. Sunt banii lor. Nu primesc niciun beneficiu. Şi nu iau banii altora. PUNCT!
Nu vrei să mai plăteşti pentru alţii? Foarte bine! Să zicem că ar fi dreptul tău. Deşi nu cred că ai acest drept, pentru că şi alţii au plătit pentru tine. Dar spune-o! Nu jigni nişte oameni care nu merită asta.

21 de comentarii:

casandra spunea...

Da, am citit si eu si sunt trista si furioasa.
Ce s-o fi intamplat cu el? Ca parea chiar foarte normal la mansarda...
Sa mai asteptam, poate ca s-a jucat si el cu vorbele.
Dar daca insista, eu propun sa il "turnam" parintilor sai, la Telega. Sa vada si ei ce crede pruncul lor despre pensionarii care, probabil, sunt.
Am convingerea ca Turambarr este un fiu bun si-si ajuta parintii. Poate ca, dupa ce acestia vor vedea ca fiul lor crede ca pensia - pentru care au contribuit timp de decenii! - este o pomana, se vor mai gandi ce crede acesta despre posibilul ajutor pe care-l acorda parintilor sai. O fi tot "pomana"? Parintii sai sunt "pomanagii"?

Constantin Gheorghe spunea...

Casandra, am o întrebare: de ce nu-ţi faci bolg? Ţi-am urmărit intervenţiile pe alte bloguri. Se vede că ştii ce spui. Poate ar fi de folos punctul tău de vedere nu doar în comentarii. Eu te invit să scrii aici, pe ce temă vrei tu. Deci?

John Galt spunea...

Doare?

:)

Constantin Gheorghe spunea...

Ce să doară, boule? Tu în ce societate crezi că o să trăieşti? Crezi că poţi trăi în autarhie? Crezi că te poţi descurca? Că e suficient să ai tu bani? Restul să crape? Dar dacă îţi crapă ţie altul capul? Că moare de foame, şi te vede mai înţolit. Ce faci? Iei banii cu tine în mormânt? Crezi că sistemele de protecţie socială, care sunt invenţia capitaliştilor, au ceva de-aface cu milostivenia? Nu, cretinule: este un calcul cinic: pacea socială e mai ieftină şi mai productivă pentru capital. Au învăţat lecţia luptei de clasă. Şi dacă încep s-o uite, se va găsi cine să le-o reamintească!
Dar nu despre asta este vorba: eu şi ceilalţi am plătit şi plătim pentru pensiile pe care le vom primi. Nu este vorba de pomană. De pomană trăieşti tu, dacă nu înţelegi nimic din ceea ce se întâmplă în jurul tău.

N. Raducanu spunea...

De unde regula, pe care o implica panseul lui Turambar, ca cele ce se petrec in SUA trebuie sa le luam si noi ca model? Pai la noi se joaca rugby, iar la ei football american, ceeace nu-i acelasi lucru. Iar la noi, cu un PIB de 5-6 ori mai mic ca al lor, nu am vazut atatia nenorociti care dorm in cartoane pe strada, ca la New York. Si de ce nu-i ia dansul drept model pe nemti, la care pensionar se numeste “Rentner” sau “Rentenempfänger” (primitor de pensie) si unde cu doar cativa ani in urma s-a introdus pensia suplimentara, ce se formeaza prin cotizare voluntara la banca, dar care nu desfiinteaza pensia clasica, ca formula a solidaritatii intre generatii.

Anonim spunea...

nu trebuie sa-i bagi pe cretini in seama pt ca nu stiu oricum de capul lor. in chiflele acestor microcefali nu poate incapea decit un singur cuvint: comunism. chiar si handicapiti gen ala cu Bita Timpeniei agata de briu care precis este la a doua generatie in pantofi vor invata ca banii nu sint o garantie pt nimic. cei care au acum sub 35 nu vor mai avea pensii si vor vedea atunci cum este. si daca se va duce unul ca ala in vest sa le spuna idioteniile lui nu cred ca va scapa nevatamat deoarece vesticii nu sint ceea ce cred astfel de imbecili convinsi care culmea nebuniei abunda in romania. de unde au aparut toti talibanii astia?! cert este ca asa cum sint astia fata de noi ne permitem sa ridem de ei cu gura pina la urechi deoarece aceti handicapati nici nu pot banui ce-i asteapta!!! sint doar niste biete animale dezorientate conduse pe baza unui simplu divide et impera spre raul lor total. sa ne bucuram!!!! :)))))

Anonim spunea...

numai d-astea o sa le dea de mincare capitalistii lor iubiti mai ales daca statul va dispare asa cum vor ei. si trimite-i pe astia sa se vaccineze impotriva gripei ca sa sustina capitalul ca sa le fie bine! :)))
mai jos scrie ca au murit 6 insi din cauza brinzei infectate in germania si austria. spitalizati sau in tratament au fost mult mai multi! au stiut dar au mers pe burta crezind ca nu se va intimpla nimic mai mult decit dureri de burta iar ei isi vor indesa buzunarele cu bani.


Listerien: Sechs Tote durch Infektion mit Käse
Insgesamt sechs Todesfälle in Deutschland und Österreich könnten auf das im Käse des oststeirischen Produzenten Prolactal gefundene Listeriabakterium zurückzuführen sein. Dessen Geschäftsführung zeigt sich "erschüttert".

casandra spunea...

@Constantin,
Multumesc mult si pentru indemn, si pentru oferta. La indemn ma mai gandesc, mai socotesc timpul, mai vad... Oferta este onoranta si o sa revin cat de curand sa iti "execut" generozitatea..

Stefan A. spunea...

Care pomana? Milioane de romani au muncit si au tot dreptul la o pensie.Pentru unii, este vina batranilor ca au muncit in socialism, la stat( ca economia era proprietate de stat) si ar trebui complect eliminati!(asa da economii !)
Aceiasi demagogi uita sa spuna ca americanul care a lucrat la stat (federal , local)are pensie de stat. Americanul care a lucrat la privat are pensie privata ! ( nota : americanii nu au distrus INTREAGA economie ante 1989 cum au facut capetele luminate din Romania post 1989).
Personal am inceput sa lucrez la 17 ani in RSR. Am muncit pentru 12 ani in acest sistem si de 20 de ani muncesc in occident ! Am sa ma gandesc daca e bine sa renunt la dreptul meu de pensie pentru a face vericiti niste naivi care cred ca tot ce nu creaza profit trebuie distrus , eliminat !(pensia de stat in primul rand)
Cat priveste termenii cu care sant definiti pensionarii americani , care au produs, au facut , recomand tinerilor de azi sa priveasca in jur , in ce a mai ramas din munca romanilor ! Sa vada ca scoala sau universitatea unde au studiat gratis era platita de milioane de cetateni , ca energia electrica care le alimenteaza computerele este produsa in centrale electrice realizate de generatii intregi de romani considerati acum "prosti" si pomanagii ! Cel putin in acest caz , al energei electrice , nu se inghesuie privatii capitalisti sa construiasca ceva nou de la 0 .
O fi ca nu au ajuns inca sa invete din profunzimea teoriilor libertine capitaliste ?

Turambar spunea...

Da, stiu. Nu e pomana. E bine-meritata. Insa la nivel simbolic, la nivelul perceptiei ei la nivel lingvistic, e perceputa, chiar si inconstient, drept pomana. Ne da statul. Stam la mana statului. Si atunci nu putem sa concepem lingvistic alta existenta si alt cuvant in afara pensiei - data de milostivenia si de bunavointa, dar si de toanele unui tatuc omnipotent si castrator: statul. Altii. Asta ii face pe oameni in mintea creerului lor sa gandeasca ciuntit, sa-si perceapa viata ciuntit. Isi pune cineva problema dintre cei care sunt acum la pensie sau pe cale sa iasa la pensie: Mai, pot / voi putea / as fi putut sa traiesc si din banii mei, ai mei, facuti cu sudoarea si cu responsabilitatea mea, pusi deoparte de mine, de MINE, la decizia mea de om mare si stapan pe deciziile mele?

Aici e buba, draga prietene. La minte. La cap. La creer. La perceptzie. Si la felul in care asta afecteaza relatia cu riscul, cu responsabilitatea, cu viitorul, cu efortul lucrativ, cu proprietatea. Eu. Eu hotarasc. Nu ministrul de finante.

Stiu: ai dreptate. Toata generatia pensionarilor de acum nu a avut mari sanse sa puna deoparte, courtesy of atitudinea comunistilor fata de proprietatea privata si fata de initiativa privata, de descurcatul pe cont propriu. Nu aveai voie sa ai initiativa. Initiativa era primejdioasa. Altii iti spuneau cand sa-ti cumperi casa, unde, ce servici sa ai (vestitele repartizari), ce salariu meriti, ce pensie o sa ai, unde sa calatoresti si unde nu, daca ai voie sa mananci parizer sau nu. Ori oua ori unt: nu sunt bune - face rau la sanatatea alimentatiei rationale.

Toate, actiuni abjecte de infantilizare si de dezumanizare si de castrare a omului si a vointei.

Da, inteleg. Pentru ei e prea tarziu. Ei nu pot sa conceapa in capul creerului lor cum e aia sa te zbati sa ai banul tau si sa pui deoparte si sa gandesti tu pentru tine si sa traiesti tu viata ta pentru tine. Cine facea asta era ori ostracizat, hartuit - varianta moale - ori pur si simplu bagat la puscarie ca submineaza siguranta nationala - varianta tare.

Vezi tu, asta iti doresti tu de la poporul asta pe care spui ca-l iubesti, prietene? Un alt rand, o alta generatie de infantilizati si castrati care sa traiasca asa cum vrea partidul, in marea marinimia sa un pic dispretuitoare? Asta doresti tu viitorului tarii asteia?

Daca da, cam nasol.

Eu despre asta vorbeam cand faceam comparatia intre cele doua cuvinte.

A, apropos: stii care e singura sub-categorie din Romania despre care, atunci cand ajunge la varsta la care nu mai munceste, se vorbeste si cu alt cuvant decat cu cel de "pensionar"? Despre militari. Ei sunt "in retragere". Adica exact echivalentul roman al lui "retired". E drept ca se spune des "pensionar militar", ca doar le intalnim in sondajele noastre unde intrebarea despre ocupatie este deschisa. Dar se practica si sintagma "militar in retragere". Ala e "in retragere", nu e pensionar. Da?

:(

Grigore dupa Ureche spunea...

Desi am doar 19 spre 20 de ani,nu ma mai surprinde de mult nesimtirea guvernantilor.
Sistemul public de pensii a fost transformat intr-unul falimentar prin "grija" guvernantilor de dupa 89.
Sa ne amintim ratele inflatiei de dupa 89,dezastrul economic din anii 90
Cat cinism poti sa ai in tine ca sa declari ca modifici varsta de pensionare la 65 de ani?In conditiile in care speranta medie de viata in Romania este,asa cum spunea bravul ministru,70 de ani la barbati si 77 la femei.Adica unul care a muncit toata viata,contribuind la sistemul asigurarilor sociale,si care spera la o batranete linistita,se va "bucura" de 5 ani de pensie,dupa care va "crapa".Pentru ca asta e intentia guvernului,sa-i tina-n priza cat mai mult,sperand ca o sa prinda cat mai putin din pensie. Mai exact,sa dea coltu'.Scopul e cat mai putine cheltuieli din partea statului.
Imi vine sila sa mai comentez...asta e tara in care traim...

Unknown spunea...

Turambur,
Ai parinti si probabil sunt pensionari. Nu vrei sa le spui si lor ceea ce ai scris aici. Sa nu uiti ca si ei beneficiaza de pe urma banilor cu care cotizezi la fondul de pensii. Daca atâta ai înteles ia-le pensia sau mai bine ia-le viata ca la cât te duce capul esti în stare.
Mi-e scârba de (ne)oameni ca tine.

Camil Stoenescu spunea...

sunt câteva adevăruri simple aici. 1) pensia nu e pomană, primul adevăr, contestat doar de către cei răuvoitori
2) ar fi totuși de dorit ca o persoană ajunsă la vârsta pensionării să nu se bazeze doar pe stat, care are o groază de hibe, mai ales în România. cotizarea la un fond privat de pensii - sau pur si simplu economisirea, acolo unde este posibilă - sunt idei la fel de bune. din păcate, pentru persoanele de 60-65 de ani, alternativele nu prea există. din rațiuni evidente - și nu e vina lor. nici noi, cei tineri și plini de entuziasm, n-am gândi diferit dacă am fi prins vremurile lor

ana spunea...

Sunteti printre putini care spun lucrurilor pe nume.

Turambar spunea...

Florin, si mie mi-e scarba ca doar atat ai putut intelege din ceea ce am scris.

Vezi ca ti-a explicat Camil despre ce e vorba, daca ce ti-am spus eu e prea greu sau prea dureros de inteles.

Karakas spunea...

Individul nu poate sa traiasca fara societate si invers.

Pensia este un drept cistigat, individual, dar contributia ta in timpul vietii nu a fost doar pentru tine, ci si pentru societate. E valabil si acum, in ratile capitaliste dezvoltate. In Canadade statul iti da o pensie care e modesta (max cam $800 pe luna acum). Restul te priveste pe tine, cum ti-ai strins banii de pensie. Chiar statul te incurajeaza sa depui bani pentru pensie, scutindu-te de taxe pentru sumele depuse in niste conturi speciale de pensie privata. Asa ca statul are un rol major in asigurarea sustenabilitatii pensiilor in general, si te ajuta pe tine ca individ sa iei decizii corecte.

Nu am vrut sa intru in nici o discupa, doar vreau sa clarific ca statul are un rol major in ce priveste pensiile, pe linga tine ca individ.

Karakas spunea...

Si imi cer scuze pentru greselile dactilo, sunt in graba :)

Anonim spunea...

"Isi pune cineva problema dintre cei care sunt acum la pensie sau pe cale sa iasa la pensie: Mai, pot / voi putea / as fi putut sa traiesc si din banii mei..."
De unde ai tras concluzia asta? Chiar crezi ca toata lumea e cu capul in sac, ca toti sunt speriati de ideea de pensie privata sau ca nimeni n-a incercat sa faca economii din salariu ori sa munceasca dupa iesirea la pensie? (si nu ma refer la aia care cumuleaza pensia cu salariul de la stat). Ce nu-mi plac generalizarile astea. Eu nu cunosc pe nimeni aflat la varstele astea care sa stea pasiv asteptandu-se sa traiasca decent din banii de pensie.

"...data de milostivenia si de bunavointa, dar si de toanele unui tatuc omnipotent si castrator: statul. Altii. Asta ii face pe oameni in mintea creerului lor sa gandeasca ciuntit, sa-si perceapa viata ciuntit".
Eroare. Cum am spus si mai inainte, nu toata lumea e cu capul in sac, cum crezi tu. De ce crezi ca ei s-ar percepe pe sine ca fiind niste pomanagii? Doar fiindca acum e atat de eficienta propaganda care invrajbeste generatiile si ne baga pe gat ideea ca pensionarii sunt niste putori indiferente la durerile neamului? Sau poate consideri ca orice grup de cetateni care cer ceva de la stat e formata din pomanagii (de pilda, oamenii de afaceri care cer reduceri de taxe)? I-ai vazut cerand pensii mai mari tot pe aia care au deja pensii mari. Cei marunti si saraci nici ca deschid vreodata gura sa ceara.

Dl Vucea spunea...

"milostivenia", "creerului", "La creer. La perceptzie.", "courtesy of atitudinea comunistilor", "servici" ,"sanatatea alimentatiei rationale".

Pfuai!
La ce privata ai facut scoala, domnu'Turambar?
Noroc ca esti un adevarat exponent al vremurilor noi, capitaliste, cind scoala nu mai conteaza in asigurarea unor batrineti relaxate financiar.

Constantin Gheorghe spunea...

Dl Vucea, Turambar se alintă, face licenţe poetice. Ăsta e farmecul lui. Nu gramatica, sau cultura, îi pun probleme. Bine ar fi să cunoască toţi limba română cum o cunoaşte el.

bujold spunea...

De acord. Vezi: http://bujold.wordpress.com/2010/01/29/pensia-mea-ce-ati-facut-cu-ea-raspuns-pentru-adrian-stanciu-si-zvoner/

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...