duminică, 28 februarie 2010

Dinamitarea statului social

Aşa cum a promis, Casandra a răspuns invitaţiei mele şi a trimis acest post. Îl public cu plăcere. Pentru că "suceşte gâtul" câtorva teme ale propagandei băsescianismului. Care este o realitate mai concretă şi mai periculoasă decât ne place nouă să acceptăm.
"Portocalii îşi desfăşoară trupele în vederea obţinerii spijinului parlamentar necesar pentru modificarea Constituţiei. Pretind că se pregătesc să înscrie în legea fundamentală voinţa exprimată a poporului: parlament unicameral şi doar 300 de parlamentari. Dar, după cum evoluează politica guvernamentală, povestea asta cu structura şi talia Parlamentului României este doar o acoperire pentru modificări cu mult mai importante, mai grave şi mai profitabile pentru câţiva. Pedeleii se pregătesc pentru dinamitarea statului social şi pentru afirmarea lor ca forţă politică neoconservatoare dură la marginea de est a Uniunii Europene. Câteva realităţi incontestabile demonstrează acest curs al evenimentelor:
1. De ani de zile, Băsescu şi martorii săi politici şi "civici" se străduiesc să prezinte România ca pe un rai al puturoşilor, al "asistaţilor" şi ca pe un imens purgatoriu al patronilor supuşi unei taxări copleşitoare. Minciuna a prins pentru că aduce beneficii şi celor care finanţează canalele mass-media. Dar adevărul este cu totul altul. România şi-a organizat cel mai meschin sistem de protecţie socială. În partea de securitate socială (adică, organizată în sisteme de asigurări şi finanţată prin contribuţii sociale), totalitatea resurselor astfel realizate ajunge doar la 10,2% din PIB. Iar cum în acest an finanţarea întregului sistem de protecţie socială este de 12% din PIB, rezultă clar că din taxe şi impozite, adică de la bugetul statului şi de la bugetele locale se mai alocă doar aproape 2% din PIB. Să nu ne mirăm că suntem chiar săracii Europei şi că 18% din salariaţi erau săraci în anul 2008. (Sursa: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/3-18012010-AP/EN/3-18012010-AP-EN.PDF )Mai multe despre sărăcie şi excluziune socială în UE, aici:http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-EP-09-001/EN/KS-EP-09-001-EN.PDFRomânia nu este un stat social nici în realitate, nici în ambiţiile pedeleilor. Şi puţinul social care mai există vor să-l dinamiteze.
2. De mai mult de un an de zile, Băsescu, Boc şi compania de sunete tot încearcă să ne fraierească şi să ne încaiere între noi: salariaţii de la stat cu cei din privat, angajaţii cu pensionarii, adulţii cu copiii, medicii cu pacienţii, profesorii cu elevii şi familiile acestora. Un balamuc s-a instalat în societatea românească şi nu dă semne că s-ar potoli prea curând. Salariile scad, spre fericirea patronilor. Nu că ar fi fost cine ştie ce mari înainte de criză, dar în anul 2010 salariile nete abia dacă vor reprezenta 15% din PIB (vezi: http://www.riscograma.ro/1166/harta-salariilor-in-2010-judetele-nedreptatite-ale-romaniei/ )
3. Nici pentru pensionari nu era situaţia prea fericită. Guvernul se tot plânge că trebuie să aloce de la buget sume de completare la bugetul de pensii. Dar cele mai multe ţări europene o fac, fie direct prin taxe şi impozite dedicate, fie de la bugetul de stat. (vezi Baza de date MISSOC: http://ec.europa.eu/employment_social/missoc/db/public/compareTables.do;jsessionid=LKP7qcr1ksDMxvWnFlCYGBNvt4TLhTvVsKgxvnVTbhhM74KMGyPM!-981932459 )Oricum, în acest an mai puţin de 10 miliarde de euro vor fi plătite pensionarilor. O parte din aceşti bani se vor întoarce la stat cu titlul de impozit pe pensiile mai mari de 1000 de lei.
4. Pentru sănătate, România alocă cele mai mici fonduri din Uniunea Europeană. Finanţarea medie la scara Europei este de 9% din PIB. Ungurii alocă 8% din PIB. Noi, în acest an, avem mai puţin de 3%. Se şi vede, nu-i aşa? Dacă francezii mai cheltuiesc din buzunar doar 10%, românii dau peste 40%.
5. Alocaţiile familiale se diversifică şi se multiplică în Europa, tocmai pentru a susţine familiile cu copii, la noi s-a gândit Şeitan că dă prea mulţi bani pe alocaţiile copiilor. Cât anume este bugetul alocat? Extraordinar de mult, 0,5% din PIB în anul 2006, aşa cum se vede chiar în Raportul Comisiei prezidenţiale.(sursa: http://www.presidency.ro/static/CPARSDR_raport_extins.pdf )
6. Dacă facem socoteala, vedem că în acest an, în buzunarele românilor obişnuiţi nu se vor afla - din marile surse de venit – mai mult de 37 de miliarde de euro. Cam 25% din PIB. Unde se duc banii, când se duc? Păi, în anul 2006, profitul net în companiile din România a crescut cu peste 50%. Excedentul brut de exploatare este printre cele mai mari din Europa, se învârte în jurul a 50% din PIB.(sursa: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/refreshTableAction.do?tab=table&plugin=1&pcode=tec00015&language=fr )Nu ne mai miră deloc evoluţia dezastruoasă a inegalităţilor de venit din ţara noastră. Dacă în anul 2004 încă eram în media europeană a vremii, acum suntem campionii ineglităţii. Raportul dintre cele mai mari şi cele mai mici venituri este cel mai mare.Vezi: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&plugin=1&language=fr&pcode=tsisc010
7. Dar stăm excelent la investiţii, private şi publice. Cum, nu se vede în mediul înconjurător al patriei? Dar se vede la bani. Ia priviţi aici:http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/refreshTableAction.do?tab=table&plugin=1&pcode=tec00011&language=frhttp://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=fr&pcode=tsier140&plugin=1
Apostolii capitalismului vor spune că investiţiile alea înseamnă locuri de muncă. Este adevărat, înseamnă şi locuri de muncă plătite prost, cum am mai spus. Dar înseamnă, în primul rând, averile personale ale celor care investesc, averi care cresc galopant. Doar primele 300 de averi deja reprezintă echivalentul a 30% din PIB! Păi, cu aşa averi mari poţi să-şi cumperi politicieni, jurnalişti, intelectuali, băgători de seamă, ochi albaştri şi urechi binecrescute...Aceasta-i realitatea statului "social" şi "asistenţial" în România. Iar portocalii se pregătesc să mai taie o felie din resursele destinate socialului. Ca să reuşească, au nevoie de o majoritate parlamentară clară pentru modificarea Constituţiei. Inţelegem acum de ce s-au înmulţit defectorii din partidele de opoziţie. Le înţelegem "chemarea". S-a sunat adunarea. Culmea este că unii vor să se prezinte ca viitoare construcţie politică de stânga. Da, da, de stânga-împrejur şi drepţi! Începe demolarea statului social şi consecinţele sale vor fi un nou val masiv de emigraţie şi sărăcirea cronică a încă un sfert din populaţia ţării. Apoi, Dumnezeu cu mila, că democraţie stabilă cu popoare rupte de foame şi de boli nu s-a prea văzut!

9 comentarii:

Stefan A. spunea...

Bravo Casandra . O buna analiza bazata pe date.Asa cum zice Ilie Serbanescu , sintem o tara bananiera.
Aceleasi viciuri, aceleasi solutii, aceiasi coruptie si aceiasi "democratie ".
Inca o data bravo !

Lucia Verona spunea...

Excelent textul Casandrei! Trebuie doar s-o învăţăm să pună linkuri. Şi, sigur, să-şi facă blog!

ama spunea...

Era sa dau copy paste de la mesajul de mai sus al Luciei ...
Corect. Un foarte bun material care pune la vedere totcmai ce nu se intelege, cel mai adesea, din degringolada politica acutala...
Felicitari, Casandra!

N. Raducanu spunea...

Am o slabiciune pentru postarile in care argumentele sunt sustinute cu cifre si trimiteri la sursa documentelor. De aceea textul acestei postari m-a impresionat si ma raliez la felicitarile adresate autoarei. Daca dansa se indupleca si isi dechide un blog, n-ar strica insa sa-si schimbe pseudonimul, caci Casandra era prevestitoare de rele in mitologie...

cobon spunea...

Buna postare, buna Casandra, adica, in termeni moderni, buna analista.
Cei mai buni analisti si comentatori sunt aceia care reusesc sa exprime clar ce gandesc si altii care nu se pot exprima sau chiar nu reusesc sa constientizeze clar acele ganduri sau sentimente exprimate de catre bunul analist inainte de a le citi(auzi) la acesta. Deci discursul analistului deschide canalul de comunicare a informatiei care parea blocat, astfel dand sansa celor mai putin instruiti sau elocventi de a se regasi intr-un mod comun de gandire sau simtire, uneori chiar intr-o comunitate(in cazul de fata, sa zicem, cea de stanga).
Consider ca aceasta postare poate fi o replica buna la o postare pe care tocmai o citisem de pe un blog cu tente liberale, chiar social-democrate. Ma refer la postarea de aici: http://casteluldenisip.blogspot.com/2010/02/bravo-domnule-patriciu.html.
Dupa ce capitalistii ne-au adus controlat in situatia de milogi, mai iese cate un filantrop ca asta(Dinu Patriciu) si arunca cu bani in stilul manelistilor(fara numar) ca sa arate ca paharul are si o parte "plina". Deci noi trebuie sa fim atat de progresisti, liberali, social-democrati, incat sa inchidem ochii la modul in care capitalistii ne-au jupuit, pentru ca acum isi rascumpara greseala ajutand viitoarele elite care ne vor conduce spre...numai ei stiu ce planuri au cu viitorii recunoscatori inregimentati in armatele capitaliste. Am scris despre astfel de gesturi filantropice pe blogul meu.
Imi permit sa fac in incheiere o observatie poate foarte subiectiva, dar impresia mea este ca autoarea acestei postari - Casandra, are deja blog, dar fiind implicata direct in politica nu-si poate exprima aceste pareri mai radicale decat sub un pseudonim. Stim cu totii ce...traseista e politica, mai stim ca sistemul e facut astfel incat sa nu permita sinceritatea, mai ales cand aceasta are aspect marxist. Daca nu am dreptate in privinta Casandrei imi cer scuze, dar intentia nu este sa o "demasc", sa o atac sau jignesc. Doar observam ca in politica nu exista sinceritate, ca un om sincer nu poate fi politician si un politician nu poate fi sincer. Cel putin nu in masura in care ar putea influenta ceva pentru binele tuturor...

casandra spunea...

@cobon

Nu, nu am blog. Iar pseudonimul mi l-am ales tocmai pentru ca am vesti proaste de dat, vesti care raman proaste daca nu ne mobilizam sa schimbam situatia.
Eu, si in forma mea fizica, si in forma virtuala sustin fix aceleasi idei.

casandra spunea...

@Constantin

Multumesc din nou pentru invitatia de a publica un comentariu pe blogul tau. Este onorant si placut sa-mi vad "numele" intr-un loc pe care il apreciez mult.
O primavara frumoasa iti urez!

Constantin Gheorghe spunea...

Casandra, eu îţi mulţumesc! Şi oricând ai ceva de spus, eşti bine-venită aici! O primăvară frumoasă şi ţie!

cobon spunea...

@Casandra
Semnificatia pseudonimului am inteles-o. Multumesc si pentru clarificare. Scuze pt suspiciunea mea, dar sufar oarecum de scenarita, ca doar sunt roman si eu(unii sunt manelisti, altii suferinzi de scenarite...).
Mobilizare cu rezultate eficiente nu poate insemna decat o revolutie in genul celor din America Latina, ceva cat de cat spontan. Pt ca daca se incearca ceva organizat au timp calaii sa puna amortizor si sa traga. Despre ceva strict politic nici nu poate fi vorba in sistemul asta. Parerea mea.
Sper sa mai am ocazia sa citesc postari ca asta(aici sau pe blogul personal daca iti faci).

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...