duminică, 4 octombrie 2009

Cine poate câştiga războiul din Afganistan?

Sigur America lui Obama nu, şi nici NATO. De fapt, nicio democraţie nu poate învinge în Afganistan. Pentru că nu este un război "civilizat", adică un război dus după un minim de reguli, un război de a cărei justeţe opinia publică din aceste ţări să fie convinsă şi să-l sprijine. Nu, singurul care ar fi putut învinge un astfel de război ar fi fost Stalin. Poate chiar şi Hitler. Dar Stalin sigur.
Motivul este simplu: un fanatism este învins de un fanatism şi mai mare, dar unul rece, calculat, fără sentimente şi fără milă. Stalin era un astfel de fanatic. Talibanii sunt şi ei nişte fanatici. Soldaţii şi politicienii occidentali nu. Nu spun că nu s-au făcut şi erori, şi abuzuri în Afganistan. Cum s-au făcut şi în Irak. Dar soldaţii occidentali nu pot, nu au cum fi fanatici. Valorile sopcietăţilor din care provin nu-i lasă.
Dacă nu sunt dispuşi să facă tabula rasa în materie de valori morale şi de reguli de purtare a războiului, occidentalii nu au cum câştiga un asemenea război. Vietnamul este un astfel de exemplu, deşi fanatismul vietnamezilor era mult mai "uman", mai civilizat, avea alte motivaţii.
Relativul succes al americanilor în Irak are două motivaţii: irakienii nu sunt talibani, şi fanatismului militanţilor islamişti i s-a opus un fanatism al trupelor americane şi al mercenarilor de genul celor din Blackwater, care până la urmă a dat rezultate. Numai că irakienii de rând aveau ce pierde, de aceea ataşamentul lor faţă de fanatismul militanţilor era foarte slab sau nul în anumite regiuni.
Fanatismul talibanilor este total. Şi au sprijinul unei populaţii îndobitocite, înspăimântate, terorizate, dominate de necunoaştere şi de o religie opresivă. Cu sau fără 40.000 de soldaţi americani în plus, problema rămâne aceeaşi. Adică fără soluţie, în sistemul nostru de valori. Aşa că avem de ales: îi lăsăm în plata Domnului, şi ne respectăm sistemul de valori, sau renunţăm la ele, şi sigur putem învinge în acest război. Merită să ne sacrificăm valorile pentru o victorie în Afganistan? Merită să renunţăm la democraţie, merită să devenim şi noi nişte fanatici?
PS: aveţi aici şi aici două materiale dedicate subiectului de NYTimes.

3 comentarii:

Karakas spunea...

Talibanii "sunt fanatici"? Stau si ma gindesc: daca io as fi taliban si ar veni la mine pe dealuri (ca nu am concept de tara) niste fiinte care arata ca niste extraterestrii, si ar incepe sa imi omoare din trib ce ar trebui sa fac? Sa spun "traiasca democratia americana"? Talibanii nu au alternativa, nu au joburi, ala este stilul lor de viata. E cultura lor, ne place sau nu. Timpenia este in capul celor care cred ca pot exporta democratia peste tot. Asa cum zicea un intelept: mai intii sa aiba o dictatura functionala si pe urma discutam de democratie.

Desmond spunea...

Deja potomacii au peste efectivele URSS. 52000 trupeti si 68.000 contractori. Numarul victimelor e relativ scazut, pentru ca nu-s luati in calcul si victimosii de la contractori. Insa per total, se scot cam la nivelul mediu al rusilor (13.000 morti intr-un deceniu, o mie si ceva pe an). Si schema dupa care ii scot din vagauni semana in mare, minus dronele, hi-techul si Pakistanul, de care ivanii nu beneficiau. Sovieticii au bagat 5 ofensive degeaba, uniunea sovietica astalalta pare a urma aceaisi reteta.

Anonim spunea...

asta cu americanii si democratia este un ris total! o au ei cumva? treaba este c-au discutat cu talibanii iar aia au cerut in schimb drumuri spitale si scoli. deja cam mult pt astia cu democratia asa ca mai bine cu bomba ca-i business.mai aveti mult de invatat pina sa intelegeti ce-i vestul si cum functioneaza el! e de tot risul sa credeti in timpeniile cu democratia si lumea lor aia buna. nu va ajunge? oricum o sa mai primiti asa ca stati linistiti!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...