miercuri, 28 octombrie 2009

"Reforma clasei politice"

Nu înţeleg ce înseamnă "reforma clasei politice". Acea clasă politică, zoaie pe fereastră, cum zice Pulea Vodă, pe care toţi vor s-o reforrmeze, dar nimeni nu ştie cum. Motivul neştiinţei este unul simplu: "reforma clasei politice" este un non-sens. Pentru că e un non-sens să vorbeşti despre clase într-o societate în care nu mai există clase, precum societarea noastră. Şi chiar dacă ar exista, ce ar însemna "reforma clasei muncitoare"? Sau "reforma burgheziei"? Sau "reforma ţărănimii"? Sau, de ce nu, "reforma intelectualităţii"?
Sigur, există modelul de "reformă" stalinisto-fascist: Gulagul şi lagărul de concentrare. Sper că nu la aşa ceva se gândesc Pulea Vodă şi ceata lui de specialişti în canibali, beţii în cimitire, legalizarea drogurilor uşoare şi Kama Sutra. Pentru că restul propunerilor lor sunt circ de cea mai joasă extracţie. Adică o mizerie!
Reformă să însemne schimbarea de generaţii? Păi asta n-o face nici Preşedintele, nici Parlamentul, o fac Doamne-Doamne şi biologia. Reformă să însemne trecerea la "votul uninominal"? Avem cel mai slab şi mai tembel Parlament de după Revoluţie, în care "juniorii" , noua generaţie, se confundă cu Ridzi, Fecioara din Pleşcoi şi Bouleanu.
Este o "reformă a clasei politice" renunţarea la Parlamentul bicameral şi reducerea numărului de parlamentari? Până acum, în afară de clasica motivaţie a lui Pulea Vodă(acum aveţi şi explicaţia apelativului), "aşa vrea pula mea", singurul lucru relativ raţional, ca explicaţie, este acela al economiilor bugetare, pentru că e criză. Bine, şi după ce trece criza?
Adevărul, pe care nu vrem să-l luăm în discuţie, este că traversăm o criză de sistem. Democraţia reprezentativă este în criză. De aici şi tentaţia liderilor populişti(care n-au soluţii pentru criza democraţiei reprezentative, dar văd în ea o oportunitate pentru a tăia o felie mult mai mare din tortul puterii) de a apela la forme de democraţie directă: referendumul. Doar că democraţiile care s-au jucat prea mult cu asta au sfârşit prin a deveni dictaturi. A nu se face referiri la Elveţia. Acolo sistemul referendar s-a dezvoltat organic. Aşa a fost proiectat sistemul lor politic. Dar el nu poate fi nici generalizat, nici exportat.
La noi ambele "reforme" promovate de Pulea Vodă privesc doar Parlamentul, care i-a fost un oponent extrem de dur, şi care l-a faultat ori de câte ori a încercat să-şi aroge mai multă putere decât îi oferă Constituţia. Primitiv şi răzbunător, Pulea Vodă vede în "reformă" un instrument de pedeapsă, folosit împotriva celor care i-au stat în cale. "Vă dau pe mâna poporului!"
Ce se va schimba prin desfiinţarea unei camere şi reducerea numărului de parlamentari? Nimic! Nu se va mai forma o alianţă gen "322", care să-l suspende? Evident, se va forma! Nu vor mai exista conflicte între instituţii? Evident, vor exista. În fond, politica este şi un joc de putere. Grav este când se rezumă DOAR la un joc pentru putere, ca acum!
De fapt, singura "reformă" care îl poate satisface pe Pulea Vodă este desfiinţarea Parlamentului şi instaurarea unui regim unipersonal. Nu spunea Cătălin Avramescu, şi nu o dată, că se poate democraţie fără Parlament? Cu sistem monopartid? Şi atunci?
Actuala "criză" a clasei politice nu se poate rezolva decât într-un singur fel: prin reformarea partidelor. Care trebuie să devină sisteme deschise, bazate pe meritocraţie, care să fie capabile să selecţioneze, să pregătească şi să promoveze permanent elite politice. Nu poţi cere unui sistem politic să fie democratic, atâta vreme cât partidele, elementele sale de bază, sunt nişte structuri profund nedemocratice, în care totul depinde de pula şefului.
Dacă vrea să "reformeze" sistemul politic, Pulea Vodă ar putea începe prin a reforma PDL Aşa, ca de exemplu. Numai că el şi-a făcut un partid după chipul şi asemănarea lui. Şi atunci, ce pretenţii ai să "reformezi" clasa politică? Ce te califică pentru asta, în afară de frustrări şi de un imens tupeu? Evident, nimic! Aşa că, ştii ce, Pulea Vodă? Ia plimbă mata ursul cu "reforma"!
PS: la instrumentul ăla "reformist" din poză visează Marele Cârmaci, în momentele lui de reverie!

Un comentariu:

Anonim spunea...

Aceasta tema este pur si simplu fara pereche:), este foarte interesant pentru mine:P Bravo !! vreau sa mai vad in continuare discutii pe tema asta!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...