marți, 20 octombrie 2009

Asta da, amendă!

Un stat care se îngrijeşte de cetăţenii lui are întotdeauna un par mare la îndemână. Democraţie, democraţie, dar frica păzeşte bostănăria de când e bostanul comestibil! Franţa este un astfel de stat. Care le-a dat nesimţuţilor de la Carrefour o amendă de 192.000 de euro. Şi a fost un act de clemenţă. Procurorul ceruse 298.000 de euro amendă!
Care sunt motivele? Practici comerciale înşelătoare, înşelătorie în legătură cu cantitatea de mărfuri vândută şi abateri de la normele de igenă. La noi se operează cu duhul blândeţii, iar amenzile sunt ridicole. Şi rezultatele se văd: profituri insolente, muncă la negru, marfă expirată, jaf la drumul mare şi de la cumpărători, şi de la furnizorii de mărfuri. Sub privirile indulgente ale unui stat plezirist, care a muncit prea mult şi acum se odihneşte!

4 comentarii:

Anonim spunea...

acum pe arte despre nenorocirile farma.

Adrian Năstase spunea...

Adevărul e că plătesc şi la noi amenzi. Poate nu chiar aşa de mari, da' le zice "şpagă".

l'Avant-garde spunea...

Pai la noi ar fi sarit Patriciu sa spuna ca "sunt prea multi functionari, toti sunt lacomi dupa spaga si de asta vin sa controleze. Sa reducem numarul lor. Este o masura comunista sa impui norme (oroare!) pe care sa le verifice statul (iar oroare!) pe urma. Iliescu a amendat Carrefour!" si altele.

Anonim spunea...

e aici imi place pt ca ai descris exact ceea ce este. amenda aia a fost deja recuperata pt ca asa-i in vest! amenzile se dau sa vada lumea ca si organele statului fac ceva iar asta se intimpla numai daca vreun jurnalist nedisciplinat a descoperit o nenorocire si baietii destepti se vad siliti sa faca o mutare. atunci aleg o varinata ca asta. de obicei nu se intimpla nimic insa acum in vremurile astea in care multimea este cu nervii intinsi este periculos sa te faci ca ploua asa ca alegi o pedeapsa simbolica. iti explic ultima gaselnita ca sa intelegi cum este cu presa libera in vest: ziaristii nu mai sint angajati ci devin liberi ca asa-i la astia cu democratia unde colcaie binele pe strazi iar articolele pe care le scriu le pot vinde cui doreste sa le cumpere. ai vazut ce simplu este si cum ii pui sa scrie singuri ce trebuie? e clar ca nu se face chestia cu brinciuri ca doar sintem la vestici iar aici perversitatea este o arata ci incet. in plus ii ajuta faptul ca generatia tinara este una dresata prin programele lor speciale asa ca numai banii si cariera conteaza. chestia cu constiinta nu se pune ca nu exista si oricum astia noi sint convinsi ca asa ceva nu-i va hrani.
nu-i asa ca vestul este altceva decit ai crezut? fa comparatia acum cu ceea ce visai in 1990 si ce este de fapt.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...